Finská SUPERobrana! Beci musí být aktivní, popisuje Vatanen

Foto: iihf.com

(TAMPERE, od našich zpravodajů) Miro Heiskanen a Esa Lindell už jsou v Tampere a v pátek odehráli první utkání na mistrovství světa. Už tak silné Finsko přivítalo další dvě hvězdy.

Domácí hokejisté předvádějí vyspělý hokej a navzdory těsné prohře se Švédskem zůstávají hlavním favoritem turnaje.

V obraně kromě dvou nových posil z NHL řádí Mikko Lehtonen, nejproduktivnější bek šampionátu, a hodně vidět je také Sami Vatanen, který v pěti zápasech získal čtyři body.

Upozornil na sebe zejména výstavním gólem proti Švédsku, kdy si při nacvičeném signálu sjel od modré čáry až k brance.

„Jednoduše nás musí hrát jak do útoku, tak obrany všech pět hráčů. V tomhle typu utkání musí obránci útočnou část hry aktivně podporovat,“ popisuje Vatanen. „Když se zapojujete do útočných výpadů, nachomýtnete se častěji u gólových šancí, a máte tak větší pravděpodobnost na vstřelení branky.“

„Jednoduše nás musí hrát jak do útoku, tak obrany všech pět hráčů."

„Jednoduše se musíte hodně tlačit dopředu. Posílat kotouč na útočnou modrou a poté rychle dojíždět akci. Snažím se prostě pomoct ke vstřelení branky,“ vypráví o svém ofenzivním stylu, díky němuž si udělal skvělé jméno i v NHL.

Pro současný finský hokej bude ale vždy prioritou především zodpovědná defenziva. Hlavně díky ní vyhrávají Suomi jeden turnaj za druhým.

„Mám rád obě strany mince. Chodím rád do útoku, stejně tak i do obrany,“ tvrdí Vatanen. „Hlavní, co si ale užívám, je vyhrávání. Udělám vždy vše pro to, abychom došli do vítězného konce.“

A že Finové poslední dobou vyhrávají opravdu často! Ostatně Vatanen byl součástí zlatého olympijského týmu v Pekingu.

„Mám rád obě strany mince. Chodím rád do útoku, stejně tak i do obrany.“

K titulu na mistrovství světa má Finům pomoct i domácí prostředí. „Samozřejmě to je skvělé hrát v zádech se zaplněnou arénou. Je to unikátní možnost hrát na domácím světovém šampionátu, kde jsou navíc davy fandů s barvami vaší vlasti. Snažím se si to užívat a dělat vše pro to, abychom před nimi mohli pokaždé zvítězit,“ rozplývá se nad atmosférou v tamperské Nokia Areně. 

Velká síla mužstva vedeného koučem Jukkou Jalonenem tkví v přesilových hrách. Ty režíruje od modré čáry právě Vatanen, který byl na roli přesilovkového experta zvyklý také v NHL, kde odehrál bezmála pět set utkání.

Finové doposud využili na mistrovství světa skvělých 37 % poskytnutých početních výhod. „Myslím, že je to proto, že celá pětice ví dobře, co dělat. Všichni máme jasné pokyny," vysvětluje Vatanen.

„Snažíme se posílat kotouč rychle ze strany na stranu, nejlépe přihrávat z první," dodává. „V poslední době se snažíme přesilovkové kombinace zrychlit, abychom mohli střílet z první bez blokujícího hráče přímo na brankáře."

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz