Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ve světě se šíří opičí neštovice, Česku se zatím vyhýbají. Jaké má tato nemoc příznaky?

Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým neštovicím, ale je mírnější. Způsobuje ho virus rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. foto: Reuters

V několika evropských zemích a také v USA, Kanadě a Austrálii evidují případy nákazy tzv. opičími neštovicemi. První nález na starém kontinentu byl hlášen již 7. května ve Spojeném království. Britská Agentura pro zdravotní bezpečnost uvedla, že dotyčný pacient nedávno přicestoval z Nigérie a předpokládá se, že se virem nakazil již před cestou. V Česku prozatím nejsou evidovány žádné případy.
  19:32aktualizováno  20:59

V pátek zaznamenali první případ nakaženého pacienta v Bavorsku. Podle serveru Deutsche Welle byly první případy zjištěny také ve Francii a Belgii. Nejnověji pak i v Nizozemsku.

Bavorský pacient vykazoval příznaky kožních lézí, což je hlavní charakteristika onemocnění. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach uvedl, že je pouze „otázkou času“, kdy se opičí neštovice rozšíří po celém Německu. Vyjádřil ale také přesvědčení, že pokud budou přijata rychlá opatření, podaří se epidemii zastavit.

Opičí neštovice se šíří v Evropě. Před nákazou varují už i čeští odborníci

Situace tak nemusí být beznadějná. „Příznaky opičích neštovic jsou většinou mírnější než u pravých neštovic“, řekl pro Lidovky.cz epidemiolog institutu IKEM Petr Smejkal. Podle něj člověk nemusí nákazu vůbec zaznamenat a stát se tak rizikovým přenašečem nemoci. Virem se lze nakazit od nemocných zvířat nebo od jiného infikovaného člověka. Přenos nemoci může probíhat přímým kontaktem s krví, tělesnými tekutinami, kožními lézemi nakažené osoby či nedávno kontaminovanými předměty. Inkubační doba opičích neštovic se podle Světové zdravotnické organizace pohybuje od 5 do 21 dnů.

Opičí neštovice se nejčastěji vyskytují v odlehlých částech střední a západní Afriky. Tento zvláštní druh onemocnění byl poprvé zaznamenán v 70. letech u devítiletého chlapce v Demokratické republice Kongo. Následně byly hlášeny i další případy v jiných afrických zemích. Název choroby je odvozen od opice makaka, u které byl virus poprvé objeven a popsán již v roce 1958.

Jedná se o virové onemocnění, které se vyznačuje příznaky horečky, bolesti hlavy, zimnicí a také výraznou „hrbolatou“ vyrážkou. „Během jednoho až tří dnů (někdy i déle) po nástupu horečky se u pacienta objeví typická vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří na další části těla… Vyrážka prochází různými fázemi vývoje a může se podobat planým neštovicím nebo syfilis. Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny, většina lidí se uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 %, u osob nevakcinovaných proti pravým neštovicím ale může dosahovat až 10 %“, uvádí ve své zprávě Státní zdravotní ústav.

Proti opičím neštovicím prozatím neexistuje specifická vakcína, avšak údaje ukazují, že vakcíny použité k vymýcení pravých neštovic jsou na 85% účinné i proti této formě. Tyto očkovací látky se ovšem přestaly vyrábět a od roku 1980 se jimi v Česku neočkuje, protože nemoc byla vymýcena.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.