Fialův NERV. S čím by měl přijít? Petr Zahradník promluvil v ČT

20.05.2022 19:51

Hostem Dvaceti minut Českého rozhlasu byl Petr Zahradník, ekonom České spořitelny. Nově ustavená Národní ekonomická rada vlády (NERV) má podle premiéra Fialy dodávat vládě inovativní myšlenky. V čem by se tedy vládní ekonomická politika mohla vylepšit? Pomůže jí v tomto směru nový guvernér České národní banky Aleš Michl?

Fialův NERV. S čím by měl přijít? Petr Zahradník promluvil v ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ekonom Petr Zahradník

Nově ustavená Národní ekonomická rada vlády je podle Petra Zahradníka velmi čerstvá záležitost. „Jmenování proběhlo před dvěma dny. Zatím není dán termín prvního zasedání, takže budu bedlivě čekat na pokyny, až se poprvé sejdeme,“ zmínil Zahradník.

„Poradní orgán vznikl poprvé v roce 2009 z impulsu tehdejšího premiéra Mirka Topolánka. V podstatě fungoval až do konce vlády Petra Nečase, potom byl nějakou dobu přerušen a za vlády Andreje Babiše byl obnoven. Myslím si, že NERV Babišův, tedy NERV 3.0, jestli se to tak dá říct, tedy třetí verze, třetí složení jeho účastníků, v podstatě do doby jmenování toho našeho NERVu, neskončila. Ale nemám informace o tom, jak intenzivně se ten NERV 3.0 scházel a jak byl aktivní v koncipování návrhů hospodářské politiky,“ dodal.

Nový NERV se má podle premiéra Petra Fialy zaměřit na podporu podnikatelského prostředí a zaměstnanosti a zmírnění negativních dopadů na reálnou ekonomiku. Jak se toho dá dosáhnout? „Samozřejmě, že to je jakýsi konečný cíl toho, jakým způsobem by ten NERV měl pracovat. Na druhou stranu se domnívám, že stávající ekonomické okolnosti jsou dostatečně silnou pohnutkou k tomu, aby tento cíl byl, ne-li splněn, tak aspoň minimálně naplňován. Ale samozřejmě, že není možné, aby ambicí NERVu bylo ho samo o sobě naplnit, ale pomoci samozřejmě vládě a jednotlivým resortům k tomu, aby tohoto cíle bylo dosaženo, takže ty ekonomické okolnosti jsou samy o sobě klíčovou pohnutkou proto, aby se tak mělo stát,“ zmínil Zahradník.

„Myslím si, že velmi důležité právě pro orgán typu NERV je jakási horizontálnost, respektive překonávání resortismu; v České republice si pořád spousta ministerstev, dle mého soudu, hraje na svém vlastním písečku, a ne úplně hledí na to, co dělají ministerstva jiná. A pokud NERV nějakým způsobem pomůže překonat tento resortismus, pokud se mu podaří nastavit synergie mezi jednotlivými ministerstvy a resorty, tak si myslím, že to může být velmi významná přidaná hodnota.

Z mého pohledu je také důležité zvolit ty správné priority a postarat se o to, aby jich nebylo příliš mnoho. Protože každý resort taktéž má spoustu svých vlastních priorit a myslí si o nich, že jsou středem světa. A NERV může být tím tělesem, které jaksi stanoví ten správný pohled na to, jak důležité ty priority jsou. A já osobně očekávám též to, že ten NERV bude pracovat jaksi systematicky, organizovaně a řekněme, že to nebude nahodilý sled devatenácti ekonomů nebo odborníků, kteří v dané chvíli jednorázově poskytnou nějakou radu, ale že to bude systematická práce, která potrvá minimálně toto volební období," řekl makroekonom Petr Zahradník, jenž se mimo jiné zabývá věcmi spojenými s evropskou integrací.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …