Recenze na kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030

Kuchyňské roboty se vyznačují svou miltufunkčností a model Gratus 0028 90030 od značky ETA toto rozhodně splňuje. Umí sekat, hníst, mixovat, šlehat – no prostě všechny základní funkce, které byste mohli využít během svého tvoření v kuchyni. Pojďme se spolu podívat na jeho vlastnosti.

Parametry

Příkon1 200
Sklopné ramenoano
Objem mísy5,5 l
Počet rychlostních stupňů8
Plynulá regulace rychlostiano
Pulzní spínačano
Planetární systém mícháníano
Displejne
Šleháníano
Hněteníano
Mixováníano
Sekáníano
Strouháníano
Mlýnek na masone
Mlýnek na kávune
Odšťavňováníne
Lis na citrusyne
Hranolkovačne
Maximální množství zpracovávaného těsta2,5 kg
Protiskluzové nožičkyano
Pojistka proti přetíženíne
Délka napájecího kabelu150 cm
Rozměry (v x š x h)35 x 39 x 29
Hmotnost7,6 kg


 

Představení

Tento kuchyňský robot ETA Gratus má výkonný motor s příkonem 1 200 W a tichým chodem. Jeho výraznou předností je univerzálnost použití, jelikož s ním můžete jak uhníst těsto, tak i šlehat, mixovat, míchat, strouhat či krájet. To vše v jednom stroji, který si sestavujete pomocí komponentů na základě toho, co budete zrovna dělat. Navíc k němu lze dokoupit mnoho doprovodných nástavců pro náročnější uživatele. Nemáte tedy doma množství nástavců navíc, které nevyužijete, nýbrž pouze ty, které opravdu potřebujete. Svým atraktivním vzhledem v celokovovém provedení, které zaručuje již od pohledu větší stabilitu, delší životnost a odolnost, se stane vaším všestranným pomocníkem do kuchyně.

Funkce a příslušenství

Že je určen k univerzálnímu použití, již bylo řečeno. Jak ale vlastně funguje? Tento přístroj využívá tzv. planetární systém míchání, což znamená, že se metla točí zároveň jak kolem své osy, tak i po obvodu mísy, kde suroviny zachytí prodloužená část nástavce, což vytvoří kompaktněji zpracované těsto a ušetří čas i energii. Těsto je tedy dokonale promíchané, což jsem ocenila hlavně při pečení, jelikož donedávna jsem vlastnila pouze ruční mixér, a ten rozdíl ve zpracování i výsledném výtvoru jde opravdu poznat hlavně u tužších těst. Nenajdete v něm žádné nerozmíchané suroviny ani hrudky. Pokud zvyšujete během výkonu otáčky, samy se plynule regulují a nedochází k žádnému zadrhávání přístroje. Pro ještě poctivěji uhnětené či promíchané těsto můžete zvolit funkci Pulse.

V balení spolu se samotným tělem přístroje naleznete také velkokapacitní nerezovou mísu o objemu 5,5 l (až pro 2,5 kg těsta) včetně průhledného krytu pro zamezení vzniku nepořádku, dále skleněný mixér o objemu 1,4 l, nástavec na strouhání se 3 diskovými struhadly spolu s převodovkou pro zajištění optimálních otáček, hnětací hák, šlehací metlu a mísící metlu.

Skleněný mixér nepohlcuje pachy ani barvy mixovaných potravin, tudíž v něm můžete míchat jak slané, tak i sladké aromatičtější suroviny beze strachu, že vám příště bude buchta chutnat po medvědím česneku.

Šlehací i mísící metlu lze výškově nastavit podle množství těsta. Nerezovou mísu je nutno pečlivě zafixovat do svého místa, jinak během práce hrozí, že se bude hýbat a různě kývat. Robot nezabírá tolik místa, kolik by člověk při všech těch dílech a multifunkčnosti čekal, ale je samozřejmě nutné si pro něj a jeho příslušenství v kuchyni vyhradit nějaký prostor. Ideálně někde přímo na kuchyňské lince, ať nemusíte celého robota neustále vytahovat a schovávat někam do skříně nebo komory.

Jako značnou výhodu pro ušetření času i energie vnímám to, že vybrané nekovové komponenty lze dát do myčky. Celkové sestavení přístroje je jednoduché stejně jako výměna jednotlivých dílů. O plastový kryt nacházející se na míse jsem ale měla trochu obavy, aby během provozu neprasknul, protože šlo občas slyšet, jak se během provozu lehce pohybuje. Stejně tak se něco podobného děje u tenkého plastového kusu zakrývajícího čelo robota, který mi jednou při vyklápění hlavy robota zůstal v ruce. Celkově by se tedy dalo říct, že jednotlivé plastové komponenty jsou takové nestabilní a občas má člověk pocit, že správně nedoléhají, popřípadě že teoreticky po čase můžou prasknout. Stěžejní komponenty tohoto kuchyňského robota jsou ale kovové a působí velmi kvalitně a stabilně.

Srovnání s dalšími kuchyňskými roboty

Zde můžete vidět porovnání 2 kuchyňských robotů od značky ETA, konkrétně ETA Gratus 0028 90030 a ETA Gratus Retro 0028 90064. Jejich stěžejní parametry můžete porovnat v následující tabulce.

ParametryETA Gratus 0028 90030ETA Gratus Retro 0028 90064
Přibližná cena v Kč10 00015 000
Příkon ve W1 2001 200
Plynulá regulace otáčekanoano
Objem mísy v l5,55,5
Šleháníanoano
Hněteníanoano
Mixováníanoano
Sekáníanoano
Mlýnek na masoneano
Strouháníanoano
Plnění uzeninneano
Tvořítko na cukrovíneano
Výroba zmrzlinyneano
Rozměry v cm35 x 39 x 2934 x 39 x 29
Možnost dokoupení výbavyanoano

Celkově bychom mohli říct, že tyto dva stroje stejné značky se liší pouze cenou a počtem příslušenství. Pokud víte, že využijete pouze základní vybavení, určitě vám postačí pořídit si pouze ETA Gratus 0028 90030, který stojí zhruba 10 000 Kč, a popřípadě si k němu můžete časem přikoupit takový kousek příslušenství, který se vám bude hodit.

V případě, že jste ale velkým milovníkem vaření v kuchyni, doporučujeme pořídit rovnou model Gratus Retro 0028 90064, který stojí asi 15 000 Kč, a který zakoupíte s určitým příslušenstvím navíc oproti předchozímu modelu. V balení najdete konkrétně mlýnek na maso, nástavec na plnění uzenin, tvořítko na cukroví i nástavec na výrobu zmrzliny či mraženého krému nebo jogurtu.

Otázka co se nabízí je o kolik výhodnější je koupě „celého setu“ v podobě modelu Retro nebo zda je výhodnější nakoupit jednotlivé příslušenství samostatně. Zde bude záležet na aktuálních cenách, co jsem to zkoušela tak když si dáte práce a nakoupíte příslušenství z různých e-shopů tak lze ušetřit více než 1 000 Kč. Ale musíte zaplatit cca 500 za poštovné, nebo žít ve větším městě kde si můžete osobně dojít na pobočku nebo výdejní místo.

Rozměrově jsou prakticky totožné, příkon motoru s regulací otáček rychlosti je také stejný a objem mísy taktéž. K oběma robotům lze také dokoupit ještě další doplňkové příslušenství, ale občas bohužel může být trochu problém s jeho dostupností.

Prohlédněte si další recenzované kuchyňské roboty.

Zjistit cenu
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

8 Total Score
ETA Gratus 0028 90030

U robota vás překvapí jeho tichý chod a kompaktnost. U pojmu kuchyňský robot si totiž představíte velký hluk a hodně zabraného místa a nádobí. Určitě se hodí také to, že má zespodu protiskluzové nožičky, díky kterým se při provozu nepohybuje po kuchyňské lince. Při zpracovávání tužšího těsta, jako je třeba těsto na chleba, má tendenci se o kousek posunout. Jako značnou výhodu vnímáme také to, že k němu lze dokoupit různá příslušenství, například brousek nožů, mlýnek na maso, různé nástavce na výrobu těstovin nebo citrusovač. Za cenu 10 000 Kč máte několik přístrojů v jednom a pouze měníte jednotlivé menší komponenty. Pro obyčejného uživatele bychom ho doporučila. Navíc se svým designem hodí asi do každé kuchyně. Je také nutno ocenit, že k přístrojům této značky lze dokupovat řadu příslušenství, takže si každý dokoupí přesně to, co využije, a nezabírá mu doma místo zbytečná řada nástavců, které nevyužije.

PLUSY
  • univerzálnost
  • tichý chod
MÍNUSY
  • nedoléhavost některých komponentů
  • plastové komponenty
Přidejte váš dotaz nebo recenzi  |  Hodnocení lidí

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

2 Comments
Všechny Nejpřínosnější Nejlepší hodnocení Nejhorší hodnocení Přidejte váš dotaz nebo recenzi
  1. Odpovědět
    Zaňátová Věra 13/02/2023 at 14:34

    Dobrý den, mám robot Eta Gratus a několikrát se mi stalo, že se při zapnutí nespustí a musím chvíli počkat než se rozjede. Mám prodlouženou záruku na 10 let na motor, což bude v květnu končit. Chci se zeptat, čím to může být, jestli vylinačem nebo šňůrou. V Mladé Boleslavi máme vaší prodejnu v Datart v Bondy centru. Jsem s ním moc spokojená. Používám další tři roboty od vás Eta 3024 používám přes 30let a je jak nový, ještě déle mám Eta 0029 a také pořád v chodu. Zaňátová Věra

    • Dobrý den,

      opravdu těžké takto na dálku odhadovat. Nicméně rozhodně doporučuji využít záruky dokud trvá.

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo