MS v hokeji: Samostatné Česko má šest titulů! Kdo z letošního týmu pamatuje zlato?

Medaile z mistrovství světa v ledním hokeji.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. května 2022 20:30

Za téměř tři dekády samostatného státu získalo Česko šest titulů na mistrovství světa v ledním hokeji. Čekání na další už aktuálně trvá dvanáct let. Kdo z letošního týmu ještě pamatuje poslední zlato?

Česko na šampionátu naposledy triumfovalo v roce 2010, kdy ve finále senzačně porazilo hvězdný ruský výběr. Na ledě u toho tehdy byl kapitán letošního týmu, útočník Roman Červenka. 

Zbylých pět titulů v podstatě získala jedna jediná generace, která k nim navíc přidala největší úspěch historie našeho hokeje - triumf na zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Ten předcházel takzvanému zlatému hattricku, třem titulům mistrů světa v řadě mezi lety 1999 až 2001.

První titul získala tato parta v roce 1996 ve Vídni, kdy v samém závěru rozhodujícího utkání proti Kanadě dvakrát gólově udeřila. Zlatá rozlučka proběhla rovněž v rakouské metropoli o devět let později, kdy bylo MS plné hvězdných týmů, protože v zámořské NHL byla výluka.

Čeští hokejisté ovšem momentálně čekají deset let i na jakoukoliv medaili. Naposledy reprezentace přivezla bronz v roce 2012, to samé se povedlo o rok dříve. 

Témata: hokej Hokej MS