Marie Sehnálková
20. května 2022 • 20:29

Zvláštní zákazy ve formuli 1: spodní prádlo, letecké přelety i bodyguardi

Vstoupit do diskuse
0
  • Přečtěte si, jaké další zákazy platí ve formuli 1 vedle nošení vlastního spodního prádla a šperků.Přečtěte si, jaké další zákazy platí ve formuli 1 vedle nošení vlastního spodního prádla a šperků.FOTO: Koláž iSport

    Ředitelství závodu formule 1 si hodlá posvítit na to, zdali piloti mají nehořlavé spodní prádlo. Kromě toho nehodlají tolerovat ani nošení šperků v kokpitu. Neobvyklá nařízeni vzbudila v paddocku řadu pobavených reakcí. Nejde přitom o jediné zvláštnosti, které byste v pravidlech našli. Co dalšího je dle Mezinárodní automobilové federace nepřípustné?

     

  • Trička se slogany

    Během sezony 2020 zakázala FIA nosit jezdcům neoficiální oblečení po závodě a na pódiové ceremoniály. Rozhodnutí padlo poté, co si Lewis Hamilton na Velké ceně Toskánska oblékl tričko na protest proti zabití afroamerické lékařky Breonny Taylorové. Tu zastřelila policie při údajné drogové razii. Sedminásobný mistr světa tak chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s policejním násilím.

    Kvůli tričku, které si vzal Lewis Hamilton, bylo pilotům zakázáno nosit na pódiu vlastí oblečeníFoto profimedia

  • Vojenské přehlídky

    Spektakulární přelety vojenských letadel byly oblíbeným zpestřením nedělních Velkých cen. Tyto ukázky jsou ovšem od letošního roku zakázané. Důvodem je snaha o větší udržitelnost motorsportu a také obava, že by podobné letecké přehlídky mohly být vnímány jako propagace zbrojení. Zákazu ovšem unikli například britští Red Arrows, kteří nejsou vedeni jako vojenský útvar. Proslulá akrobatická letka se tak opět předvede na GP v Silverstone.

    Kvůli snaze o udržitelnost organizátoři zakázali vojenské přeletyFoto profimedia

  • Změna designu přilby

    Před začátkem seriálu v roce 2015 FIA oznámila, že jezdci mohou změnit design helmy maximálně jednou za sezonu. Kvůli tomu piloti nemohli nosit speciálně zdobené přilby, které byly k vidění například letos na historicky první GP v Miami. Před sezonou 2020 bylo omezení ovšem opět zrušeno. Aktuálně mohou piloti změnit design, kolikrát za rok jen chtějí.

    Speciální helmy, které byly k vidění letos na GP v Miami, by si většina jezdců před rokem 2020 vzít nemohla. Design helmy totiž piloti mohli změnit pouze jednou.Foto profimedia

  • Zákaz bodyguardů

    Moderátor a bývalý pilot formule 1 Martin Brundle si loni na Velké ceně USA prožil krušné chvilky. Před vypuknutím závodu oslovil na starotvním roštu známou americkou rapperku Megan Thee Stallion, které se zeptal, kterého z pilotů podporuje. Než umělkyně stihla odpovědět, zakročil její nekompromisní bodyguard. „Na tohle se nemůžeš ptát," řekl moderátorovi stanice Sky. „Můžu, protože jsem se právě zeptal," nenechal se odbýt Brudle. Po tomto incidentu formule 1 zavedla nové pravidlo a zakázala bodyguardům vstup na startovní rošt.

    Megan Thee Stallionová po boku svého bodyguarda při loňské Velké ceně USAFoto profimedia

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud