Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na západě Německa udeřily silné bouře, prověřuje se i tornádo

Bouřka, ilustrační fotografie.
Bouřka, ilustrační fotografie.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Až 40 zraněných, z nichž deset je ve vážném stavu, způsobila dnes odpoledne silná bouře ve městě Paderborn na západě Německa. Meteorologové prověřují, zda se v oblasti neprohnalo tornádo. Silná bouře zasáhla i nedaleké město Lippstadt v Severním Porýní-Vestfálsku, uvedla agentura DPA.

Podle meteorologů bouře pokračují dále na východ a mohly by dorazit do České republiky.

Podle policejní mluvčí město Paderborn zasáhlo tornádo. Silný vítr strhl řadu střech v místním průmyslovém parku a způsobil další škody na majetku. Policie dříve prohlásila, že na místě panuje chaos.

Ve zhruba sedmdesátitisícovém Lippstadtu, které je vzdálené 35 kilometrů od Paderbornu, bouře vyvrátila stromy a zablokovala východ z místního bazénu. Shodila také vršek věže jednoho z místních kostelů. Na místě zasahuje několik stovek hasičů.

Silné bouřky způsobují také problémy ve veřejné dopravě v Severním Porýní-Vestfálsku a řada spojů byla zrušena či musí jet po náhradní trase. Popadané stromy poničily automobily či zablokovaly železniční tratě a silnice.

Před silnými bouřemi vydala varování německá meteorologická služba (DWD). Podle ní hrozí silný vítr a déšť. V některých místech může spadnout až 40 litrů srážek na metr čtvereční a rychlost větru může dosáhnout až 130 kilometrů za hodinu. Hrozí vyvrácení stromů či poničení střech. Podle DWD nelze ani vyloučit ojedinělý výskyt tornáda.

Silné bouřky postupují dále na východ a podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí, že zasáhnou i české území.

Témata:  bouřky Německo počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.