Irpiň opravují obyvatelé, kteří se do města vrátili. Včetně chlapce, jehož zachytila v březnu kamera ČT

Události: Město Irpiň opravují jeho obyvatelé (zdroj: ČT24)

Do zničeného ukrajinského města Irpiň u Kyjeva se vrací život. Obyvatelé se ho snaží dát do pořádku a napravit miliardové škody. Jiná situace panuje na východoukrajinské frontě, kde se ruským jednotkám po týdnech neúspěšné ofenzivy daří postupovat.

Z Irpině, ostřelovaného předměstí Kyjeva, začátkem března utíkaly desítky tisíc lidí. Jedním z nich byl patnáctiletý Oleksandr Savčuk. Kamera České televize ho zachytila, jak nervózně čekal na matku, která v té chvíli ještě byla v obléhaném městě.

Po čtvrt roce jsou společně zpět doma. Vrátili se mezi prvními. Ještě než začala fungovat elektřina a téct voda. „Prostředky, které jsme mohli použít na zvelebení a zkrášlení města, se teď musí vydat na obnovení toho, co už bylo,“ lamentuje Oksana Savčuková.

Jejich dům nebyl výrazně poškozený, a měli se tak kam vrátit. Jiní ale stejné štěstí neměli. Oleksandr vypočítává, že z osmadvaceti jeho spolužáků se do Irpině vrátili zatím jen čtyři.

Oleksandr se šel poprvé od návratu podívat do své školy. Na budově jsou vidět stopy bojů. Po celé zemi podobný osud podle ukrajinských úřadů potkal více než tisícovku škol. „Ruští vojáci nebojují proti jiným vojákům, ale proti dětem, proti školám. Chtějí prostě vymazat ukrajinskou historii,“ myslí si Savčuk.

Poničené jsou dvě třetiny budov

Za normálních okolností by vrcholil školní rok. Teď děti i dospělí pomáhají s úklidem. Včetně učitele dějepisu, který se po vypuknutí bojů připojil k jednotkám teritoriální obrany. V jedné ze tříd ukazuje díru po nevybuchlém projektilu.

„Jakmile přešel prvotní šok, všichni včetně ředitele a správy školy se v rámci možností snažíme učit on-line, a také opravit školu,“ uvádí učitel dějepisu Oleksandr Kuprienko.

Boje v Irpini podle místních úřadů poničily na dvě třetiny budov. Škody dosahují v přepočtu třiceti miliard korun. Poničená předměstí Kyjeva a jejich obyvatelé se snaží dát do původního stavu. Stejní jako dřív ale nebudou už nikdy.

Zpravodaj ČT na Ukrajině Václav Černohorský popisuje, že na místech, která navštívil, je znát motivace lidí začít opět se svým běžným životem a opravit, co bylo zničeno. „Dnes jsme viděli i zprávu, že 24. května má obnovit provoz charkovské metro, tak aby se lidé mohli jednodušeji dostat do práce. To ukazuje vůli obyvatel,“ komentuje redaktor. Hrozba podle něj ale stále trvá.