Karel Janeček prodal veškeré akcie v investiční skupině RSJ. Nově je majoritářem šéf Winkler

Karel Janeček prodal svůj podíl v investiční skupině RSJ Investments kvůli své prezidentské kandidatuře.

Karel Janeček prodal svůj podíl v investiční skupině RSJ Investments kvůli své prezidentské kandidatuře. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Matematik a podnikatel Janeček odešel z investiční skupiny RSJ Investments.
Karel Janeček nadále drží sedmiprocentní podíl v obchodníkovi s deriváty RSJ
Karel Janeček
Předseda představenstva skupiny RSJ Investments Libor Winkler.
Změna vlastnické struktury odráží vliv jednotlivých akcionářů na řízení firmy a zároveň reaguje na Janečkovou kandidaturu.
7
Fotogalerie

Investiční skupinu RSJ Investments opustil její spoluzakladatel a kandidát na prezidenta Karel Janeček. Mírně nadpoloviční většinu akcií nově drží další její spoluzakladatel a zároveň stávající šéf skupiny Libor Winkler. Finanční podmínky nového uspořádání podílů skupina nekomentovala. V sesterské společnosti RSJ, která se zaměřuje na burzovní obchodování, Janeček zůstává.

Janečkův podíl byl ještě do loňského března nejvyšší, když držel bezmála 24 procent. Winkler tehdy vlastnil druhý největší akciový balík se 14 procenty. U ostatních akcionářů k takto výrazným změnám podílů nedošlo. Třetí největší akcionář zůstává Václav Dejčmar, jehož podíl klesl z deseti na devět procent. 

Změna vlastnické struktury podle Dittrichové odráží vliv jednotlivých akcionářů na řízení firmy a zároveň reaguje na Janečkovou kandidaturu. „Libor Winkler odkoupil části podílů většiny ostatních akcionářů a stal se jedinou ovládající osobou společnosti. Tato změna odráží skutečnost, že je tím, kdo se mezi akcionáři investiční skupiny RSJ Investments zaměřuje na její řízení a rozvoj,“ sdělila mluvčí skupiny Vendula Dittrichová. „Karel Janeček k březnu tohoto roku podíl odprodal, a to právě s ohledem na své zaměření na prezidentskou kampaň,“ dodala. Sám Janeček na dotazy deníku E15 nereagoval.

Směřování a filozofie investiční skupiny podle Dittrichové zůstávají stejné a změny ve vlastnické struktuře na to nemají žádný vliv. Čím dál větší podíl na spravovaném majetku představují investice do realitních projektů, v posledních letech zejména do průmyslových areálů. 

Celková hodnota aktiv pod správou skupiny k loňskému březnu podle Dittrichové dosahovala přibližně 21 miliard korun. Kromě developmentu se její podfondy zaměřují také na zemědělství, strojírenství, IT nebo například biotechnologie. Kapitál na investice skupina získala algoritmickým obchodováním s finančními deriváty, na něž se od 90. let zaměřuje její sesterská finanční společnost RSJ.

V RSJ, která se zabývá investováním na burzách, Janeček zatím zůstává, i zde ale jeho podíl postupně klesá. Změna skladby vlastníků však v tomto případě souvisí s dlouhodobou strategií RSJ zvyšovat podíly aktivním akcionářům – těm, co se podílejí na chodu společnosti. „V čele RSJ stojí šestice akcionářů, jmenovitě Petr Altman, Bronislav Kandrík, Jakub Petrásek, Michal Šaňák, Anton Tyutin a Libor Winkler, který formálně stojí v čele společnosti jako řídící partner,“ konstatuje Dittrichová s tím, že tato šestice dohromady vlastní 80 procent firmy.  

Winkler má kromě RSJ i svůj vlastní byznys. Spoluvlastní vinařství Dobrá vinice, vinné bary Vinograf či restauraci Field. Zároveň je akcionářem galerie DOX a působí ve správních radách neziskových organizací Glopolis a Památník Šoa. V minulých prezidentských volbách podpořil kandidáta Jiřího Drahoše, nyní patří mezi sponzory generála Petra Pavla.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub