„To smrdí. Pořádně.“ Milan Knížák zaslechl, jak se o válce na Ukrajině baví malé děti

20.05.2022 21:45

Komunistická éra zpátky v novém kabátě? K umělci Milanu Knížákovi se dostaly alarmující informace o tom, jak se v souvislosti s válečným rusko-ukrajinským konfliktem mezi sebou baví malé děti. Od rodičů mají prý nakázáno, že o Ukrajině se na veřejnosti nemluví.

„To smrdí. Pořádně.“ Milan Knížák zaslechl, jak se o válce na Ukrajině baví malé děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Knížák popisuje, že jeho dobrá známá jela v tramvaji číslo 12, kde bylo hejno předškolních dětí a zaslechla jejich znepokojivý rozhovor. „Děti oknem spatřily ukrajinskou vlajku a začaly se bavit o Ukrajině. Vtom jeden z nich tlumeným hlasem sdělil ostatním, že venku se nesmí o Ukrajině mluvit, jen doma,“ přibližuje výtvarník a hudebník.

Tento příběh v něm vyvolal asociace spojené s minulým režimem, když byl sám dítě a podobná slova slýchával. „Pamatuji se velmi dobře, jak mi něco podobného říkali rodiče po puči v roce 1948. Předstíráním byla poznamenaná celá komunistická éra. Jsme tam zpátky?“ táže se.

  • Původní text ZDE

A sám si rovnou odpovídá: „Asi ano. I kdyby Ukrajina byla vzorem ctnosti, nejlepší země, nejlepší lidé, nejlepší všechno, přesto by mě chování naší vlády i našich médií přesvědčilo o tom, že je něco shnilého ve státě dánském. A pořádně to smrdí…“ soudí Knížák.

Obavy o svobodu slova v ČR vzbudilo v kontextu s ruskou invazi na Ukrajině vypnutí webů, které česká vláda označila za „prokremelské“. Byly vyhodnoceny jako „dezinformační“ a v současné situaci na Ukrajině jako hrozba pro národní bezpečnost.

I to mnoha lidem připomnělo praktiky totalitního režimu. Stejně jako vládní inciativa „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“, ve které vláda mimo jiné tvrdí, že nahlašování dezinformací „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Tato iniciativa narazila však na kritiku například od platformy Charta 22, která uvedla, že o práskačství rozhodně jde a že člověk nesmí být diskriminován nebo dehonestován na základě svého názoru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…