mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  20.05.2022 17:34:09

Ministr Lipavský jednal v Turíně o stavu lidských práv v Evropě a pomoci Ukrajině

Ministr Lipavský jednal v Turíně o stavu lidských práv v Evropě a pomoci Ukrajině

20.05.2022 / 17:27 | Aktualizováno: 20.05.2022 / 17:33

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský vystoupilv Turíně na téma lidských práv, demokracie a právního státu na výročním ministerském zasedání států Rady Evropy. Na okraj zasedání se ministr Lipavský potkal s ministrem zahraničí Arménie Araratem Mirzojevem a ministrem zahraničí MaltyIanem Borgem, se kterými jednal o vzájemných vztazích a českém předsednictví v EU.

Hlavními tématy setkání ministrů zahraničí byla role Rady Evropy při řešení konfliktů a krizí v Evropě s důrazem na ruskou agresi vůči Ukrajině, spolupráce s Evropskou unií a diskuze nad aktivitami Rady v nadcházejícím roce.

Ministr Lipavský na zasedání vystoupil s projevem, ve kterém potvrdil důležitost hodnot, na kterých Rada Evropy stojí a ocenil rozhodnost ve věci vyloučení Ruska z organizace.

„Vyloučením Ruska z Rady Evropy jsme ukázali naši jednotu vůči Putinově režimu. Nesmíme ale zůstat pouze u jeho vyloučení. Ruská armáda páchá na Ukrajině válečné zločiny, které je potřeba vyšetřit. Proto podporuji rezoluci parlamentního shromáždění Rady Evropy k ustanovení mezinárodního tribunálu, který tyto zločiny prošetří,“ řekl ministr Lipavský.

Role Rady Evropy se v dnešní době stává důležitější než kdy dřív. Nejen že je jako největší regionální lidskoprávní organizace světa zapojená do monitorování stavu práv jedinců a demokracie v regionu, ale agenda Rady Evropy se v posledních letech rozšiřuje i do oblastí umělé inteligence nebo kyberkriminality.

„Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku potvrdil výrazné porušování lidských práv ze strany Ruska na Ukrajině. Rusko nehorázným způsobem soustavně porušuje to, na čem tato organizace stojí. Je tedy naší morální povinností vyvinout maximální úsilí k izolaci Ruska a pomoci Ukrajině,“ zmínil ministr Lipavský.

Rada ministrů schválila upravený akční plán na podporu Ukrajiny, na jehož implementaci přislíbil ministr Lipavskýposkytnutí finančních prostředků.

Na okraj jednání ministerského výboru se Lipavský sešel s ministrem zahraničí Arménie Araratem Mirzojanem. Arménie je jednou z prioritních zemí českého transformačního programu zaměřeného na podporu lidských práv a demokratizace. Ministr Lipavský na závěr schůzky pozval svého arménského protějška na návštěvu ČR.

Během schůzky se svým maltským protějškem Ianem Borgemse ministři obou zemí věnovali tématům českého předsednictví v EU. Ministr Lipavský přislíbil na Maltě do začátku letní sezóny otevřít český honorární konzulát.

Na závěr jednání Lipavský dodal, že „nesmíme zapomenout na Gruzii, Moldavsko a další země ohrožené ruskou agresí. České předsednictví v EU udělá maximum pro to, abychom těmto situacím mohli efektivně čelit a předcházet.“

Ministr Lipavský jednal v Turíně o stavu lidských práv v Evropě a pomoci Ukrajině

Ministr Lipavský jednal v Turíně o stavu lidských práv v Evropě a pomoci Ukrajině


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688