Model automobilu značky Mercedes-Benz z roku 1955, kterého na světě existují pouze dva exempláře, se začátkem května vydražil za rekordních 135 milionů dolarů, což jsou více než 3 miliardy korun. Stal se tak nejdražším autem v historii. S odkazem na aukční dům Sotheby’s o tom informovala americká stanice CNN.  

Aukce, na které byl mercedes vydražen, proběhla 5. května v německém Stuttgartu. Zúčastnit se jí mohli jen pozvaní lidé. Automobil Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé nakonec koupil soukromý sběratel. Suma, za kterou se auto prodali, třikrát převýšila dosavadní rekord z roku 2018, kdy se za 48 milionů dolarů (zhruba 1,1 miliardy korun) prodalo Ferrari 250 GTO.

Podle aukčního domu se auto díky vydražené částce zařadilo mezi deset nejcennějších položek, jaké kdy byly na aukci prodané v jakékoli kategorii. Mercedes-Benz se v tomto pomyslném žebříčku mohl umístit na šestém nebo sedmém místě. Na jeho čele se stále drží obraz Leonarda da Vinciho s názvem Salvator Mundi, který se v roce 2017 vydražil za rekordních 450,3 milionu dolarů, tedy více než 10 miliard korun.

Vydražený automobil je jedním ze dvou prototypů, které Mercedes-Benz  vyrobil. Je pojmenován po jeho designerovi a tehdejším šéfinženýrovi německé automobilky Rudolfu Uhlenhautovi.

„Kupec souhlasil, že automobil bude i nadále možné vystavovat veřejnosti při speciálních příležitostech. Druhý originální model 300 SLR Uhlenhaut Coupé zůstává ve vlastnictví společnosti a bude nadále vystaven v muzeu značky Mercedes-Benz v Stuttgartu,“ oznámil akční dům.

Výtěžek z aukce bude posle Sotheby’s použitý na založení světového fondu Mercedes-Benz pro financování enviromentální vědy a výzkum dekarbonizace. Aukční dům dodává, že model 300 SLR Uhlenhaut Coupé byl navržen na základě závodního auta Mercedes-Benz W196 R. V něm v letech 1954 a 1955 zvítězil jezdec Formule 1 Juan Manuel Fangio.