InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panenky, autíčka, céčka, stavebnice a další hračky potěší návštěvníka v plánském muzeu

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – Kdo si chce zavzpomínat na hračky svého dětství nebo na to, s čím si hráli jeho děti nebo babičky a dědové, má možnost. Neměl by minout výstavu, nazvanou Kdo si hraje, nezlobí. Otevřeli ji v pátek 20. května v podvečer v malém plánském muzeu. V prvním patře bývalé fary se nachází jednak stálá expozice, jednak sezónní výstava hraček. Exponáty poskytla Ilona Brádková, která sbírá hračky již 50 let. Sbírat začala panenky. Další hračky na výstavu dodala třeba Míla Dušková. Návštěvníci se sešli na farské zahradě, kde panoval ve třicetistupňovém vedru blahodárný stín. K dobré pohodě zahrála Iva Mlázovská několik písniček na harmoniku.

Spolu s Davidem Blažkem z plánského infocentra a posluchači si lidovky zanotovali. Na přání zazněla také píseň Stavěli tesaři, stavěli lešení. Přála si ji návštěvnice, jejíž manžel byl tesař a dělal i krov na Faře.

Vernisáž otevřel David Blažek slovy: „Hračky, které si na výstavě prohlédnete, určitě vyvolají citově podbarvené vzpomínky na dětství."

Ve vitrínách jsou vystavené hračky od 20. let až do konce minulého století. Nechybí medvídci, houpací koně, auta Burrago, traktor nebo autobus. K vidění jsou munčičáci, Rubikova kostka, někdejší oblíbená a vyhledávaná céčka, panenky malé i docela velké, panenky Barbie a mnoho dalších hraček.

Návštěvníci vzpomínali a jmenovali své oblíbené hračky a hračky svých dětí. Třeba Kloboučku hop! Pexesa s obrázky z pohádek. Prohlížecí malé televizorky se stavbami, nebo pohádkami. Také „video", kde obrázky byly uspořádané na kotouči. Řeč přišla i na stavebnici Merkur. 

Vhod přišlo na vernisáži také příjemné občerstvení. Výstava v malém plánském muzeu plná hraček bude pro návštěvníky otevřena po celou sezónu až do konce září.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace