ODS luxuje své koaliční partnery stejně jako ANO. A to díky ministrům, říkají komentátoři

Petr Fiala z ODS (uprostřed) slaví vítězství své koalice Spolu v parlamentních volbách. Vlevo Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), vpravo Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V politice a chování ODS a hnutí ANO neexistuje v posledních letech příliš mnoho společných bodů. Podle komentátora MF Dnes Petra Koláře si ale jsou strany přece jen v něčem podobné. ODS, stejně jako ANO v minulých volebních obdobích, prý „luxuje“ své koaliční partnery. Analytička webu Echo.cz Lenka Zlámalová za tím vidí aktivitu některých ministrů.

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, vyhrála by podle společnosti Kantar koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se ziskem 33,5 procenta hlasů. Oproti předchozímu průzkumu z března si kromě koalice polepšila i samotná ODS, ostatní vládní strany naopak ztrácejí.

„I v minulých volebních obdobích se dělo, že ANO luxovalo například ČSSD a KSČM. Vidím to jako přirozenou věc. Ministři, kterých má ODS ve vládě nejvíce, jsou lidem hodně na očích,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEW komentátor Petr Kolář.

Jurečka? Mnoho lidí neví, že je lidovec

A Lenka Zlámalová souhlasila. Porovnala, jak jsou ve veřejném prostoru aktivní právě zástupci ODS, lidovců a TOP 09. „Vypadá to, že zde vládne ODS. Vidět jsou například ministr financí Zbyněk Stanjura nebo premiér Petr Fiala,“ uvedla analytička. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL se podle ní také snaží. „Ale hodně lidí si ani neuvědomuje, že je lidovec. Koalice Spolu přinesla pozitiva, ale teď vše bere lídr. Po zásluze je ale potřeba říct, že členové vlády z ODS jsou nejaktivnější,“ zhodnotila.

Pokud by strany kandidovaly v současnosti samostatně, zvítězilo by ANO bývalého premiéra Andreje Babiše se ziskem 27,5 procenta, to je stejné jako před měsícem. ODS v čele s Fialou na druhém místě v dubnovém modelu posílila o 3,5 procentního bodu a získala by 26 procent hlasů. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by zůstaly KDU-ČSL i TOP 09.

Kolář si nemyslí, že nárůst preferencí ODS a pokles u koaličních partnerů má momentálně bezprostřední dopad na jejich spojenectví. Menší strany se totiž ocitají pod hranicí volitelnosti, takže jim nic jiného než se držet v koalici vlastně nezbývá.

Napětí ovšem může eskalovat. „I když se ODS nacházela v krizi, byla vždy postavena na silných regionech. S vítězstvím ale roste sebevědomí, a až se budou příště dávat dohromady kandidátky, mohou mít právě regiony problém s nařízením vedení, že má být nahoře například jeden občanský demokrat, jeden lidovec a jeden člen TOP 09,“ předjímal Kolář, mimo jiné v souvislosti s podzimními volbami do Senátu a do obecních zastupitelstev.

Politici z nižších pater ODS by si mohli říkat, proč mají vyrovnanost kandidátů akceptovat, když ostatní strany padají a jsou podle průzkumů pod hranicí volitelnosti. „Nemluvím ani i tom, co si o preferencích myslí řadoví členové menších stran. Nervozita může narůstat, může se z toho stát takový papiňák,“ varoval komentátor.

Tagy: