Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ledovce v Andách se za pouhých 30 let zmenšily o polovinu, vyplývá ze studie

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních 30 let zmenšily téměř o polovinu. foto: WikimediaCreative Commons

Za posledních třicet let došlo ke zmenšení ledovců v tropické části jihoamerických And téměř o polovinu. Takové závěry přinesla nová studie skupiny MapBiomas, na které se podíleli vědci z Brazílie a Peru. Na tání ledovců mají podle expertů vliv klimatické změny nebo také rozsáhlé požáry v Amazonii, informovala agentura EFE.
  0:10

Od roku 1990 do roku 2020 se podle této studie zmenšila plocha ledovců ve sledované oblasti And o 42 procent. Největší část ledovců v tomto regionu připadá na Peru a Bolívii, menší procento pak na Ekvádor, Kolumbii, Venezuelu a Chile.

„Tento bezprecedentní nárůst úbytku ledovců může být přičítán klimatickým změnám i neklimatickým faktorům, jako je větší výskyt lesních požárů v posledních letech v Amazonii. Při nich vzniká černý uhlík, který může urychlit tání,“ uvádí studie.

MapBiomas je brazilská iniciativa, jíž se účastní nevládní organizace, univerzity i firmy a která se věnuje mapování změn zemského povrchu v Jižní Americe, zejména v Brazílii a Amazonii.

„Úbytek ledovců ovlivňuje ekosystémy, zemědělství, zásobování vodou, výrobu elektřiny a v důsledku i cestovní ruch a může tak mít důsledky nejen ekologické, ale pro místní obyvatele i ekonomické a kulturní,“ uvedl jeden z autorů studie Efrain Turpo.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!