ODEMČENO: Vávra opouští Xixoio, Janeček prodal akcie RSJ, inflace nastartovala opravy domů

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Další rána pro Xixoio a SimpleCell. Radovan Vávra prodal svůj podíl a projekt zcela opouští. Karel Janeček prodal veškeré akcie v investiční skupině RSJ. Nově je majoritářem šéf Winkler. Češi se brání inflaci. Pustili se do oprav domů a bytů.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

odemykáme >>>

Další rána pro Xixoio a SimpleCell. Radovan Vávra prodal svůj podíl a projekt zcela opouští

Nominant do dozorčí rady polostátní skupiny ČEZ Radovan Vávra prodal svou investiční skupinu Lucrosus Prague Holding. Nově ji podle obchodního rejstříku plně vlastní jeho obchodní partner Maksen Shino. Transakce výrazně dopadne i na vlastnickou strukturu společnosti SimpleCell Europe. Hodnotu transakce žádná ze zúčastněných stran nechtěla komentovat.    

odemykáme >>>

Karel Janeček prodal veškeré akcie v investiční skupině RSJ. Nově je majoritářem šéf Winkler

Investiční skupinu RSJ Investments opustil její spoluzakladatel a kandidát na prezidenta Karel Janeček. Mírně nadpoloviční většinu akcií nově drží další její spoluzakladatel a zároveň stávající šéf skupiny Libor Winkler. Finanční podmínky nového uspořádání podílů skupina nekomentovala. V sesterské společnosti RSJ, která se zaměřuje na burzovní obchodování, Janeček zůstává.    

odemykáme >>>

Češi se brání inflaci. Pustili se do oprav domů a bytů

Zatímco si Češi přestávají brát hypotéky na koupi nových nemovitostí, za zdmi jejich domů a bytů začala velká vlna oprav a rekonstrukcí. Banky díky tomu evidují rekordní čísla.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Ulov si svého ajťáka. Miliardové firmy z USA pořádají v Česku hony na experty

Do vývojových a inženýrských aktivit se v Česku podle informací deníku E15 pouštějí čtyři další americké softwarové společnosti. Newyorský Datadog a kalifornský Splunk se obchodují na burze Nasdaq. Grape Up a TruU jsou soukromě vlastněné firmy se značným růstovým potenciálem. A další vývojářské společnosti z USA rozšiřují v tuzemsku své stavy.

Ubytovatelé by měli zveřejňovat IČO, navrhuje Airbnb. Nic to neřeší, oponuje stát i Praha

Pod tlakem chystaných vnitrostátních i unijních regulací přichází ubytovací platforma Airbnb s návrhem, jímž si může naklonit úřady. Ubytovatelé by podle ní měli zveřejňovat své identifikační číslo, které by městu a státu pomohlo efektivněji vybírat daně a poplatky, případně dodržovat další zákony. Společnost k tomu vyzývá i další digitální platformy nabízející ubytování. Praha i ministerstvo pro místní rozvoj kritizují Airbnb, že se samoregulací přichází pozdě, a navíc neřeší další problémy.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 3. díl • Videohub

Tuzemský trh s firemními dluhopisy se kultivuje. Na investory však stále číhají nástrahy

Uplynuly už téměř čtyři roky od chvíle, kdy nynější viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký označil dění na tuzemském finančním trhu za „dluhopisové Las Vegas“. Zejména na menší investory cílily v posledních letech nabídky cenných papírů rozdílné kvality, leckdy od podniků bez historie či od vysoce zadlužených firem. V některých případech emitenti zkrachovali. Mezi největší dluhopisové „propadáky“ patřily emise firem C2H, EMTC a Zoot či směnky skupiny Arca. Situace se však postupně lepší, soudí investiční analytik Martin Dočekal, který dluhopisový trh již řadu let sleduje a také na něm investuje.

Švýcarsko kvůli Ukrajině debatuje o flexibilní neutralitě a sbližování s NATO

Válka na Ukrajině přiměla neutrální státy k urychlenému přehodnocování bezpečnostní politiky. Zatímco Finsko a Švédsko už oficiálně požádaly o přijetí do Severoatlantické aliance, Švýcarsko tuto možnost zvažuje. S největší pravděpodobností se nevydá cestou plného členství v NATO, ale cestou sbližování ve formě společných cvičení a dalších aktivit.

Křetínský a Tkáč věří maloobchodu. Navýšili podíl ve společnosti Fnac Darty

Fond Vesa Equity Investment, který vlastní podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, pokračuje v navyšování podílu ve francouzské společnosti Fnac Darty. Podle regulatorního hlášení z tohoto týdne již vlastní mírně přes 15 procent akcií.

Budníkův IT fond se dere mezi hlavní hráče v oboru. Jeho zisk přesáhl sto milionů

Investiční fond J&T Thein exšéfa O2 Tomáše Budníka a J&T, který vznikl teprve přede dvěma roky, má za sebou první zauditované účetní období. S tržbami kolem 2,4 miliardy korun loni vydělal přibližně 108 milionů. Od předloňského října do loňského prosince fond zhodnotil svá aktiva o téměř deset procent, sdělil deníku E15 Budník.

Další exkluzivní zprávy najdete v rubrice E15 Premium