Zelenec: Jak na pěstování, množení + oblíbené druhy

Zelenec je nenáročná pokojová rostlina, kterou zvládnou pěstovat i začátečníci. Existuje několik různých druhů zelence, my vám poradíme, jak na jeho pěstování.

Rostlina zelenec

Zelenec (lat. Chlorophytum) dokáže čistit vzduch, navíc rychle roste a dokonce zvládne, pokud ji občasně zapomenete dát vodu. Dokáže se přizpůsobit řadě podmínkám.

Listy rostoucí z centrální růžice jsou úzké a dlouhé. Jejich délka bývá 20 až 40 cm a šířka 5 až 20 mm. Rostlina zelenec se nejvíce vyskytuje ve variantě, kdy každý list má bílo-žluté pásy podél své délky. Její listy vytváří příjemnou domácí dekoraci.

Někdy je známá pod termínem přírodní čistička vzduchu.

Zelenec chocholatý
Zdroj foto: ellinnur bakarudin / Shutterstock.com
  1. Kdy kvete zelenec?

    Pokud se ptáte, jestli má zelenec květ, v přírodě i u sebe doma ho nalezneme kvést začátkem letních měsíců. Pokud ho budete pěstovat ve skleníku, květenství se může vyskytnout kdykoliv během roku.

  2. Je zelenec jedovatý?

    Zelenec jedovatý není, proto pokud se stane, že domácím mazlíčkům chutná, není potřebné se děsit. Považujeme jej za bezpečnou rostlinu.

TIP: Podobnou barvu listů má také pokojovka tchýnin jazyk. Jak na její pěstování?

Druhy zelence

Zelenec se řadí do čeledi chřestovité. Existuje na světě asi 200 druhů a předně se vyskytuje v subtropech a tropech regionů v Evropě, Africe a Asii. Některé druhy můžeme pěstovat i my doma jako pokojovou rostlinu. Jaké druhy zelenec nabízí?

  1. Zelenec chocholatý (lat. Chlorophytum comosum) je charakteristický převislých vzrůstem dlouhých bílo-zelených proužkovaných listů.
  2. Zelenec oranžový (lat. Chlorophytum Green Orange) má oproti chocholatému tmavě zelené listy se sytě oranžovými řapíky. Tyto kontrastní barvy jsou pro něj nezaměnitelné.
  3. Chlorophytum ocean je odrůda, která má mnohem výraznější listy, co se barev týká. Větší rostliny tohoto druhu jsou tak hustější. Kvůli své výraznější barvě zároveň vyžaduje o něco více světla.

Dalšími odrůdami zelence je např. Chlorophytum laxum, Chlorophytum lemon či Chlorophytum bichetii.

Pěstování zelence

Pěstování zelence není náročné, rostlině se daří na světlých místech, kde může být i polostín. Přímé sluneční světlo ji však nesvědčí.

  • Standardní pokojová teplota je pro ni vyhovující, nesnese však teploty nižší než 7 stupňů.
  • V létě je pro ni ideálních 20 až 25 stupňů, v zimě postačí 10 až 15.
  • V letních měsících zelenec zaléváme častěji, v zimních zalévání omezíme. Pokud ji zapomeneme zalít, rostlinka to zvládne. Ve svých kořenech a tlustších listech shromažďuje vodu.
  • Při období její vegetace by se měla hnojit tekutým hnojivem dvakrát do měsíce.
  • Pokud máme mladou rostlinu, přesadíme ji po roce, pokud starší, postačí přesadit jednou za dva roky.

TIP: Jak pěstovat pokojovou rostlinu dracena? Nezapomeňte na pravidelné zalévání.

Péče o zelenec

Zelenci prospívá zvýšená vlhkost, proto je dobré rostlinu častěji rosit. Pokud spatříte na zelenci hnědnutí listů, je to jasným znakem toho, že v místnosti je zapotřebí zvýšit vlhkost a pravidelně rostliny rosit, aby se nově vzchopila. Často můžeme doma pozorovat na rostlině zelenec suché konce listů, které jsou rovněž znakem, že je třeba dbát více na zálivku a rosení.

Pokud vám listy opadají a zpozorujete na zelenci žloutnutí listů, pravděpodobně má kolem sebe málo světla nebo příliš teplý vzduch.

Množení zelence

Zelenec odnože vytváří neustále, proto je možné množení zelence prakticky kdykoli. Odnože se oddělí a ponoří do vlhkého substrátu. Semena se vysévají při teplotách 18 až 20 stupňů v jarních měsících. Jelikož se jedná o nenáročnou pokojovou rostlinu, rozmnožování zelence také není náročné a šance na ujmutí nové rostliny je vysoká.

Z jedné odnože dokáže během jednoho roku vyrůst rostlina až 12 cm široká.

V případě, že kořeny začnou vylézat za okraj květináče, je nutné zelenec přesadit do většího květináče nebo nádoby.

Přírodní čistička vzduchu

Zelenec vyniká tím, že dokáže ze vzduchu odfiltrovat oxid uhelnatý, benzen, aceton a amoniak. Jelikož tyto látky se vylučují z předmětů, které míváme doma, je tato rostlina skvělou volbou. Zároveň ho doporučují i lékaři pro domácnosti, které bojují s alergiemi a různými plicními onemocněními.

Zkroucený zelenec – co dělat když chřadne

Starší rostliny ztrácejí svůj obvyklý tvar a přestávají být tak dekorativní jako dříve, může začít také u zelence hnědnutí listů. V této fázi již rostlinu nikterak zachránit nelze, počáteční atraktivitu již nenabydou. Takovýto zelenec můžeme buď nahradit jinou květinou, anebo ji obohatit o dceřiné rostliny.

Odnože zelence do velké míry připomínají pavouky, proto se mu taktéž říká pavoučí rostlina. Když mají zhruba 4 až 5 centimetrů, můžeme je oddělit a nechat dále zakořenit.

Pokud patříte k milovníkům rostlin, vyzkoušejte také pěstování rostlin podle znamení, tak rychle a jednoduše zjistíte, kterým rostlinám se bude u vás doma dařit.

Zdroj: britannica.com

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Jarmila říká

    Proč lopatkovec nekvete, jak a kdy přesadit lopatkovec azalévat??

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.