Nad chováním některých cyklistů se může jen kroutit nevěřícně hlavou
FOTO: Julie Vargová

Nad chováním některých cyklistů se může jen kroutit nevěřícně hlavou

21. 5. 2022

Okolnosti způsobily, že jsem letos na kolo sedla poprvé v polovině května a první trasa po zimě vedla do malé jihočeské vesničky Lužnice. Tímto krajem jezdím mnoho let a trasu Novosedly nad Nežárkou - Kolence - Lužnice a zpět každé léto absolvuji několikrát.

Někdy si trasu protáhnu na hráz rybníka Rožmberk, jindy do Staré Hlíny, nebo do Klece k nádherným rybníkům, neminu Stříbřec, Třeboň, Stráž nad Nežárkou...

Snažím se z každého, i nekolového, výletu něco nafotit a kromě stručného povídání se podělit i o pár obrázků. Protože jsem dnes po cestě potkala tři skupiny cyklistů, jejichž chování mě doslova nadzvedlo ze sedla, nechala jsem foťák v klidu.  A proto tento můj příspěvek na stránky i60 směřuji k projektu Do stovky bez ambicí upozornit na zajímavá místa v této lokalitě. Určitě se sem nejednou vrátím a polepším se.

Svoji pozornost chci věnovat cyklistům. Dnes jsem na cestě potkala tři skupiny kolařů. Jedna čítala asi třicet osob, na silnici  doslova roztažených do sta metrů, někteří jeli vedle sebe. Cyklista, který by je chtěl předjet, by musel zvonit ostošet. A řidič auta? No, potěš pánbůh, toho by asi za volantem trefil šlak. 

Chování dalších dvou skupin jsem nechápala a nechápu. Že se potřebují poradit, chápu, ale že se postaví doprostřed křižovatky a nikdo další neprojede, to mi hlava nebere. Blížila jsem se k jedné takové patnáctičlenné skupině, všichni nad padesát let, odhadem, zvonila jsem jako na poplach, a s nikým to ani nehnulo. Musela jsem zpomalit, zastavit a s otázkou, proč se neradí mimo cestu, doprovázena nechápavými pohledy jsem se prodrala skrumáží a pokračovala. Zatímco tuto skupinu jsem míjela na křižovatce lesních cest, tu druhou čítající pět kolařů, jsem potkala na křižovatce silnic. Na mé zvonění reagovali a cestu uvolnili. Neodpusitla jsem si dobře míněnou radu, že se mohou postavit o pár metrů dál, na přístupnou louku. Chvíli po mně z hlavní odbočovalo auto a cyklisté mi pohledem poděkovali.

Za těch 25 kilometrů, které jsem dnes absolvovala, toho bylo na mě moc. A to ještě nezačala letní sezóna! 

Proto jsem se rozhodla místo přiblížení krásných jihočeským míst oslovit cyklisty:

Cyklisté, ať jste odkudkoliv, ať jedete kamkoliv, dodržujte i vy dopravní předpisy:

  • Blokování křižovatek nebo několik desítek dlouhá šňůra kolařů ohrožuje nejen vás, ale i ostatní uživatele silnic nebo lesních či polních cest.
  • Namontujte si na řídítka zvonek a zvoňte včas, aby vás ten, koho chcete předjet, slyšel a měl čas ustoupit.
  • Cyklisté, k dodržování pravidel jízdy na kole veďte i své děti. Vysvětlele jim, proč musí mít na hlavě přilbu.
  • Nejezděte vedle sebe, ale za sebou.
  • Vysvětlete svým potomkům nebezpečí ježdění cikcak, jinými slovy od jedné strany silnice ke druhé.
  • Vysvětlete mládeži, že při jízdě na kole sluchátka nepatří na uši a mobil do rukou. Poslech hudby nebo čehokoliv jiného může způsobit, že cyklista neuslyší zvonek, troubení, volání a karambol je na světě. Když chce někdo telefonat, nebo nedej bože za jízdy napsat sms, ať zastaví! 
  • Cyklisté, chcete odbočit? Tak to dejte najevo upažením.

Zdá se vám, že mentoruji a nelíbí se vám to? To mně opravdu z míry nevyvádí a nevyvede. Pokud moje postřehy z mých cyklovýletů někým pohnou, určitě se sníží počet řidičů motorových vozidel, kteří cyklisty přestanou brát jako nutné zlo a na jejich konto vyjmenovávat všemožné mírnější i hrubší vulgarismy. Ale to hlavní - pokud si někdo uvědomí, že jedna stará osoba má pravdu, určitě se cykloturistika stane bezpečnějším sportem. Nebo volba mezi zábavou, rekreací a pohodou proti pádu, zranění, invaliditě nebo dokonce smrti není zřejmá?

 

 

cyklistika cykloturistika
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.