6 výborných filmů o úniku z civilizace

Foto: Tohle je náš svět (Bleecker Street Media), Volání divočiny (20th Century Studios), Divočina (Fox Searchlight Pictures)

Francouzská komedie Muži na pokraji nervového zhroucení již brzy vstoupí do českých kin. Film režisérky Audrey Dana vypráví příběh několika psychicky vyčerpaných mužů, kteří se spolu s akční koučkou vydají do divočiny, aby znovu nalezli sebe samé, což není jednoduché a už vůbec ne, když jste odjakživa městský člověk. Následujících šest filmů sleduje postavy, které učinily stejný krok a nechaly se pohltit divočinou.

Volání divočiny (2020)

Hlavním hrdinou tohoto filmu je pes Buck, který je v období zlaté horečky unesen obchodníky se psy, díky čemuž se dostane z horké Kalifornie do mrazivého kanadského Yukonu a stane se z něj tažný pes. Statečný Buck se však vymaní ze spárů zlých pánů a na útěku se seznámí s dobrodruhem Johnem Thortonem (Harrison Ford), který ho naučí dívat se na život v divočině jinak než doposud.

Tohle je náš svět (2016)

Volnomyšlenkářský otec (Viggo Mortensen) vychovává šest dětí kdesi v lesích, kde si vytvořili vlastní ráj. Opravdovou výzvou se tak pro ně stane návrat do civilizace, kde jsou nuceni vypořádat se s nástrahami, se kterými se ještě nikdo z nich (krom otce) nikdy nesetkal.

Útěk do divočiny (2007)

Foto: Paramount Vantage

Čerstvý absolvent vysoké školy se rozhodne stát tulákem, aby si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je stát tváří v tvář přírodě a všem nebezpečím, které v sobě ukrývá. Film vychází ze skutečného příběhu Christophera McCandlese, který měl slibně nakročeno k úspěšné budoucnosti, ale rozhodl se, že chce žít jinak, než se od něj očekává.

Divočina (2014)

Hlavní hrdinka Cheryl (Reese Witherspoon) má už všeho dost. Rozhodne se proto opustit svůj dosavadní život a začít znova – vydá se na 1700 km dlouhou vysokohorskou trasu PCT – Pacifik Crest Trail, nejtěžší stezku v celé Americe, protože když zdolá ji, zdolá už všechny překážky na světě.

Proti přírodě (2014)

Třicátník Martin vyráží sám na víkend do hor, aby se na chvíli oprostil od svého městského života. Jak se chováme, když se nikdo nedívá? Snímek bez sebemenší cenzury odhaluje Martinovy touhy a přání a ukazuje, jakou svobodu někdy může poskytnout samota.

Stopy (2013)

Film představuje skutečný příběh cestovatelky a spisovatelky Robyn Davidson (hraje Mia Wasikowska), která se vydala na 3200 km dlouhou výpravu z australského Alice Spings k Indickému oceánu se psím parťákem a několika velbloudy. Na své pouti vidí posvátnou kamennou horu Uluru, seznamuje se s tajemstvím pouště a také s původními obyvateli Austrálie, které pro většinu lidí zůstávají záhadou.