Na Vsetínsku uvízl na stromě paraglidista. Pátrali po něm hasiči, policisté i záchranáři 

Cvičení složek IZS na Vsetínsku. Foto: HZS Zlínského kraje
VSETÍNSKO - Od čtvrtečního rána se v lesích katastru obcí Krhová a Zašová na Vsetínsku uskutečnilo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Zlínského kraje, kterého se účastnilo bezmála sedmdesát hasičů, policistů a záchranářů. Při cvičení byl využit vrtulník Letecké služby Policie ČR k pátrání ze vzduchu a také služební koně z Oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Námětem cvičení byla pátrací akce v terénu po tandemovém paraglidistovi, který nezvládl přistávací manévr a zůstal viset v padákovém postroji zaklíněn na stromě ve výšce okolo 15 metrů. Po pádu zůstal zraněný muž při vědomí, ale nebyl schopen se sám dostat na zem a ani určit svou polohu. Druhý muž z tandemu utrpěl taktéž zranění, byl otřesen a dezorientován. Tomu se však podařilo dostat se na zem. Zmateně se však bez znalosti terénu vydal do místních lesů.

Pád paraglidisty byl oznámen na tísňovou linku 112 Krajského operačního a informačního střediska HZS Zlínského kraje. Poté se rozjelo pátrání po zraněných. Hasiči u takovéto události plní mnoho úkolů. Patří mezi ně zbudování zázemí štábu velitele zásahu. Dále zajištění záchrany pilota paraglidingu, které provádí hasiči z lezeckého družstva. Ti jsou cvičeni k záchraně lidí z výšek. V tomto případě museli zraněného muže bezpečně snést ze stromu na zem. Dalšími úkoly je zajištění dostatečného množství sil a prostředků pro pátrací akci. Té se účastní nejen profesionální hasiči, ale ve velké míře dobrovolní hasiči z okolních obcí. V okamžiku nálezu zraněných jim hasiči poskytnou první předlékařskou pomoc a transportují je do místa, kde se nachází posádka zdravotnické záchranné služby. Nezanedbatelným úkolem je i zajištění dopravy pro zasahující složky IZS ve špatně dostupném terénu či zajištění spojení u zásahu mezi jednotlivými složkami.

Cílem tohoto rozsáhlého cvičení pod taktovkou Policie ČR bylo ověřit a procvičit taktické postupy záchrany při typové činnosti všech zástupců složek IZS při záchraně pohřešovaných osob, kdy musela být vyhlášena pátrací akce.

Počasí dnes přálo pro realizaci několikahodinového cvičení. Účastníci cvičení tak měli možnost procvičit rozsáhlé pátrání v terénu, a to i za využití vrtulníku. Hasiči lezci díky cvičení ověřili své možnosti použití prostředků lezecké skupiny HZS Zlínského kraje a nácvik provádění záchrany osob ve výšce a nad volnou hloubkou.

Taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo za finanční podpory Zlínského kraje.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x