Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí

Upřímně řečeno působí lépe než první odhalená verze, zvláště pak na vypiplaných fotkách. Uvážíme-li však, že jeho základem se stal vůz z roku 2003, marně tápeme po ospravedlnění jeho stratosférické ceny.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí

21.5.2022 | Petr Miler

Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí

/

Foto: Rolls-Royce

Upřímně řečeno působí lépe než první odhalená verze, zvláště pak na vypiplaných fotkách. Uvážíme-li však, že jeho základem se stal vůz z roku 2003, marně tápeme po ospravedlnění jeho stratosférické ceny.

Ceny některých nových aut dosáhly absurdních mezí a toto je jejich vrchol. Zatímco v případě historických skvostů už se bavíme o maximu v podobě 3,33 miliardy korun, tady se držíme přece jen níže. Ani tak nelze cenu v přepočtu 640 milionů Kč označit za nízkou v jakémkoli smyslu tohoto slova. A hlavně musíme dodat, že v případě tohoto auta nám přijde jen stěží ospravedlnitelná.

Vůz jménem Rolls-Royce Boat Tail se poprvé představil loni v květnu a už tehdy budil rozpaky. Auto je pro nás pořád technické dílo a pokud na něm něco má mít hodnotu, pak je to jeho technická výjimečnost. Takové Bugatti Chiron je nepochybně též šíleně drahý stroj, je to ale jedno z nejrychlejších aut světa, jehož vývoj a výroba spolyká spoustu peněz už proto. A nemusí jít jen o rychlost, extrémně drahé může být třeba auto mimořádně komfortní, luxusní, cokoli takového.

Nepochybujeme, že Boat Tail je komfortní a s tradičním 6,75litrovým dvanáctiválcovým biturbem jisté nebude ani pomalý, to ale platí o všech ostatních Rolls-Roycech též. A snadno budou stát šedesátinu ceny Boat Tailu i ve zvláštním provedení. Tohle auto má ve své podstatě jen zakázkovou karoserii, jakýsi bar na zádi připomínající část plachetnice, pár libůstek v interiéru a to je vše.

Nechceme toto dílo nijak srážet, Britové si na něm jistě dali záležet, je ale třeba mít na paměti, že jde ve své podstatě o předělaný Rolls-Royce Phantom předchozí generace, auto morálně z roku 2003. A jeho podstatu už ni nezmění - když si dáte diamanty za 100 milionů na digitálky z vietnamské tržnice, také budete mít hodinky za 100 milionů. Pořád to ale budou vietnamské digitálky.

K tomuto stroji se přes rozpaky vracíme proto, že si u jezera Como na tamní tradiční přehlídce elegance odbylo svůj veřejný debut jeho druhé provedení. Někteří při úvodním odhalení tvrdili, že jde o unikátní zakázkový vůz, ale tak to není. Boat Tail se podstaví celkem ve třech kusech a toto je ten druhý z nich. V hnědo-béžovém provedení nevypadá vůbec marně, nové fotografie jej navíc prezentují v patřičně noblesním prostředí. Jeho podstatu to ale prostě nemění a cenovka více jak 0,6 miliardy Kč nám k tomuto vozu prostě nesedí.

Podívejte se na něj ale sami a udělejte si názor dle svého gusta. Pokud by vás zajímaly jakékoli detaily o jeho vybavení i provedení oné zádě, nebudeme se na tomto místě opakovat, naše podrobné představení je vám stále k dispozici.


Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 1 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 01Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 2 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 02Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 3 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 03Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 4 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 04Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 5 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 05Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 6 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 06Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 7 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 07Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 8 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 08Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 9 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 09Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 10 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 10Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 11 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 11Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 12 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 12Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 13 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 13Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 14 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 14Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 15 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 15Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 16 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 16Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 17 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 17Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 18 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 18Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 19 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 19Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 20 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 20Nejdražší nové auto světa se ukázalo v druhém provedení, ani 0,6 miliardy na něj nestačí - 21 - Rolls-Royce Boat Tail druhy kus 2022 21
Nejdražší nové auto světa, Roll-Royce Boat Tail s cenovkou 26 milionů euro, tedy asi 640 milionů Kč, se ukázalo u Lago di Como ve svém druhém provedení. Působí přitažlivěji než první odhalené exemplář, jeho cenovka se nám ale nezdá odpovídající jeho faktické výjimečnosti. Foto: Rolls-Royce

Zdroj: Rolls-Royce

Petr Miler

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše