Právě čtete

Moje středomořská zahrádka: Jak pěstuji a množím levanduli a do čeho využívám květy

31539  
Sdílet: 

Moje středomořská zahrádka: Jak pěstuji a množím levanduli a do čeho využívám květy

Levandule u nás není žádným nováčkem. Je ale vítaným medonosným členem, a to především v posledních letech, kdy se stupňuje období sucha a často oceňujeme, že každou vzácnou kapku vody spotřebujeme na užitkové, nikoliv okrasné rostliny. Ale počkejte! Je levandule okrasné, nebo užitkové kvítko?

19. 5. 2023 5 min. čtení Kvítka v bytě
Moje středomořská zahrádka: Jak pěstuji a množím levanduli a do čeho využívám květy

Když si užívám parné léto, snívám o skrytých plážích středomořského pobřeží, kam se člověk dostane klikatými uličkami. Teplý vítr provoněný levandulovými keři, které šimrají na lýtkách… ach! Pláž si tady jen tak nevyrobíme, ale pěstovat levanduli můžeme na zahradách i balkonech, kde umí vyladit krásnou atmosféru, která bude trvat celé léto.

Původ hledejte v suchém a teplém Středomoří, odkud se rozšířila do Asie, Afriky i Austrálie. Roste tam na skalkách a v písčitých terénech – často někde, kde hezky fouká a vzduch nedosahuje vysoké vlhkosti.

Kam a jak zasadit levanduli, aby se jí dobře dařilo

Levandule se zdá být ideální kandidátkou na pokojovou rostlinu, opak je ale pravdou. Doma levandule moc dlouho nevydrží.

Její subtropická povaha potřebuje střídání vyšších denních teplot a nižších teplot v noci. Doma dřív nebo později uhnije nebo uschne. Proto patří na záhon nebo do nádoby na balkon či terasu.

1. Přesaďte ji do vylehčeného substrátu

Dva díly zahradnické zeminy promíchejte s jedním dílem písku, drobného štěrku, cihlové drti nebo zeolitu. Namíchaný substrát zajistí dostatek vzduchu kolem kořenového systému a zničí případné plísně u kořenů. Levanduli sluší terakotové a hliněné květináče a zavápnění povrchu květináče je pro ně vlastně žádoucí, protože mají rády mírně zásaditou půdu

2. Vyberte slunné stanoviště

Pamatujte na to, odkud levandule pochází. Původně je zvyklá být celodenně vystavená slunci a tak tuto její potřebu musíte dodržet i při výsadbě na zahradě nebo umístění na terase. Ideální jsou pro ni jižní, západní nebo jihozápadní záhony a balkony.

3. Kroťte se v zálivce

Levandule je skalnička a zaslouží si zálivku až když je vrchní zemina v nádobě opravdu suchá až zdrclá. Zasazenou levanduli na záhonku nezalévejte, jen počkejte, až zaprší. Obecně si pro pěstování skalniček zapamatujte důležitou informaci: když vypadají, že schnou, jsou ve skutečnosti přelité!

4. Zkontrolujte mrazuvzdornost

Všechny běžně prodávané druhy jsou mrazuvzdorné (Lavandula angustifolia), jen ty australské (Lavandula stoechas) vyžadují opatrnější zacházení – například přikrytí na zimu chvojím. Pokud pocházíte z chladných regionů, přeneste je v květináči na přezimování do zimní zahrady nebo světlé chladné chodby.

5. Zbytečně nehnojte

Opět si představte její původní stanoviště. Z písčitých a kamenitých oblastí původního výskytu se živiny splaví snadno. Není to tedy žádná holka na hnojení a nemusíte si s ní dělat starosti. Vše nechte na dešťové nebo odstáté vodě.

Kombinujte s dalšími trvalkami

Pokud plánujete výsadbu levandulí na zahradě, zkuste je kombinovat s jinými trvalkami – okrasným česnekem (Allium), šalvějí (Salvia officinalis), bílými svíčkovci (Gaura) nebo čechravou (Astilbe).

Z jedné levandule víc levandulí

Jednoduchou technikou množení je řízkování vrcholových letorostů:

  1. Během léta odeberte asi 10cm stonky, na kterých nejsou květy. Ponechte na stonku jen pět listů.
  2. Připravte si květináč, do kterého namícháte zahradnický substrát s pískem.
  3. Stonky zapíchejte do květináče. Květináč s řízky patří na světlé stanoviště a bude potřeba ho zalévat častěji než mateřskou rostlinu, protože nové rostlinky vytvoří kořeny díky vlhku.
  4. Přes květináč můžete natáhnout sáček připevněný gumičkou okolo květináče. Vytvoříte tak improvizovaný skleník a urychlíte proces kořenění.
  5. Jakmile stonky začnou přirůstat, můžete si být jistí, že jsou dostatečně prokořeněné.

množení levandule

Zakoření i ve vodě

Odstřihněte výhony bez květů, dejte je do vody a postavte na světlé stanoviště. Jakmile zakoření, můžete rostliny vysadit na záhon nebo do květináče.

Květy levandule jsou poklad. Sklízejte je správně

Dají se sušit na dekoraci a proti hmyzu v bytě nebo používat jako ingredience pri vaření. Nebojte se je využít!

Květy sbírejte tak, aby byly v co nejlepší formě. Ostříhat keř je nejvhodnější od začátku léta do konce července. Během této doby jsou modré klasy plně vyvinuté, čekají jen na plné rozvinutí. Rozvinuté květy by vám ze sušeného stonku rychle opadaly. Doporučuji sbírat květy během slunného dne, protože kdyby byly morké, mohly by při sušení shnít.

Levanduli sušte tak, že ji rozložíte na vrstvu papíru nebo svážete stonky do svazku a zavěsíte do prostoru květy dolů. Usušeno budete mít za několik dnů. Pak kvítky skladujte v dobře uzavřené dóze.

Tipy, jak využít květy levandule

Možností je opravdu hodně, tady je několik mých nejoblíbenějších:

Do domácnosti

  • Vonné pytlíčky – Nadrolte kvítky do prodyšného stahovacího sáčku a schovejte je do skříně, kterou nejen krásně provoní, ale také ochrání před šatními moly.
  • Věnce – Díky tomu, že je levandule krásná i po usušení, můžete ji zaplést do věnce a ozdobit jím třeba dveře. Dobře vypadá v kombinaci s eukalyptem.
  • Levandulový olej  Příjemně voní a můžete ho přidávat do koupele i do nejrůznější domácí kosmetiky, na plátýnkovou masku nebo ho třeba používat na masáž. Levandule má relaxační účinky. Stačí z květů a mandlového oleje umíchat hustou směs a nechat několik týdnů louhovat.
  • Osvěžovač  Kvítky můžete nechat louhovat i v čistém lihu. Asi za dva týdny vám vznikne vůně, kterou můžete nalít do rozprašovače a osvěžovat s ní prádlo nebo provonět domácnost. Mrkněte i na další tipy na domácí osvěžovače.
  • Do koupele  Kromě samotného oleje můžete levanduli přidávat i ke koupelové soli nebo do koupelových a sprchových bomb.
  • Vonné vosky  Na pohled krásná dekorace a navíc skvělá interiérová vůně.
  • Domácí kosmetika  Tady je možností snad nekonečno. Inspiraci můžete najít třeba v článku s návody na péči po opalování. A určitě vyzkoušejte květinovou osvěžující vodu na pleť v rozprašovači!
  • Odpuzovače hmyzu  Levandule hmyzu moc nevoní a můžete ji využít i do domácího repelentu.
  • Na svatbu – kromě zdobení váziček můžete levanduli přidat také do přírodních konfet.

Do kuchyně

  • Levandulový sirup  Stačí na něj jen pár ingrediencí a využijete ho do domácích limonád a koktejlů nebo do nejrůznějších moučníků a zmrzlin. Je to také milý ručně dělaný jedlý dárek.
  • Levandulový cukr  Snadné, rychlé a efektní! Promixujte cukr s kvítky levandule a je to. Používat ho můžete pro podobné účely jako sirup.
  • Levandulový čaj  Levanduli můžete zalít a následně popíjet podobně jako sypaný čaj. Já si dávám dvě lžičky na jeden hrnek horké vody.
  • Do kořenící směsi  Když si budete dělat vlastní směs koření třeba z rozmarýnu, oregana a tymiánu, můžete přidat i špetku levandule. Nebojte se sáhnout i po listech, které jsou pro tento účel ještě lepší než květy. Hodí se k masu, bramborám i rybám. Můžete také připravit ochucenou sůl.
  • Zdobení dezertů  Kvítky dobře vypadají jako ozdoba. A aby ještě lépe chutnaly, můžete je předem lehce potřít prošlehaným bílkem, obalit v krystalovém cukru a nechat uschnout. Kromě sladké chuti získají zajímavý „namrzlý“ efekt.
  • Přímo do těsta  Najemno rozmixovanými květy snadno provoníte i těsto na sušenky nebo koláč.
  • Do džemu  Pro ozvláštnění přidávejte levanduli do nejrůznějších džemů.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články