Dejvické divadlo

Absolutno – kabaret o konci světa

Premiéra: 4.12.2018 | 1:45x
Podle seriálu fejetonů Karla Čapka „Továrna na absolutno“. Dramaturgie: Tereza Marečková. Výprava: Eva Jiřikovská. Hudba: Ivan Acher a citace. Režie: Anna Davidová.
Scénická esej na motivy seriálu fejetonů Karla Čapka „Továrna na absolutno“.
Dejvické divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
56 %
Uživatelé
68 %
68471000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
Aktuálně pro tuto inscenaci neevidujeme žádný termín.
Aktuálně pro tuto inscenaci neevidujeme žádný termín.

Volby

Hodnocení (51)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  60 %
7.3.2022 | 551 hodnocení
+ souhlasím
55% - Inscenace po výtvarné i herecké stránce velmi výrazná. Myšlenka Čapkova díla, které sloužilo jako námět, z mého pohledu zůstala jasná a patrná, obávám se ovšem, že po delší době od zhlédnutí zůstane nejvýraznějším dojmem z celé inscenace právě její výtvarná složka - ať už stříbrná scéna či extravagantní kostýmy, a ona myšlenka, v první chvíli jasná a zřetelná, se vytratí v sestřihu výrazných a většinou povedených kabaretních momentů a hereckých výkonů - zaujali zejména V. Neužil, J. Plesl, a A. Schmidtmajerová.
Lukáš Dubský  70 %
13.1.2020 | 1132 hodnocení
+ souhlasím
Z Čapkova souboru fejetonů berou tvůrci jen základní dějový syžet, zbytek doplňují po svém. Naráží tak na mnohé neuralgické body dnešní společnosti. Celé je to pospojované spíš jen atmosférou, ale nemyslím, že by tady šlo o dramaturgickou neujasněnost. Jednotlivé výstupy jsou kvalitativně lehce nevyvážené, patrně nejlepší je scéna s papežem, naopak celkem zbytné jsou pěvecké výstupy (byť hudba I.Achera je skvělá). Herecky vyvážená inscenace, Dejvičtí ukázali, že si dokáží hravě poradit i s jiným typem divadla, než jaké je v DD obvykle k vidění. (více v článku na blogu)
Pavel Širmer  40 %
22.10.2019 | 2013 hodnocení
+ souhlasím
45%. Čapkovy texty byly jen východiskem, Egon Tobiáš a tvůrci inscenace s nimi naložili volně. S neuspořádaným scénářem si režisérka zdatně pohrává formou kabaretu. Některé výstupy jsou vtipné, mají jasnou pointu a strefují se do dnešních společenských či morálních problémů. V jiných scénách je zase těžké odhalit smysl. Nuda to rozhodně není, ale většina diváků bude zákonitě zmatena. Je dobře, že DD nespoléhá na zajeté koleje a občas nabízí i experimenty. Tomuto by však ze strany autorů, dramaturgie i režie prospělo ujasnit a zřetelněji definovat záměr a směr.
Lukáš Holubec  40 %
22.2.2019 | 735 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
--- Absolutně absurdní kabaret --- (více v článku na blogu)
Jan Pařízek  70 %
14.1.2019 | 900 hodnocení
+ souhlasím
Stejně jako absolutno nebo konec světa jsou pojmy dosti těžce uchopitelné, tak i tento kabaret není jednoduché obsáhnout a popsat. Je třeba se tomu odevzdat a nechat to volně působit, neb energie kterou to vyzařuje je rozhodně nabíjející. Ve výsledku pak dost možná budete i nemálo ohromeni celkovým účinkem. A kdyby ne tak jistě potěší alespoň vydařená scéna, hudební složka a kvalitní herecké výkony. Zaujali hlavně A. Schmidtmajerová a J. Plesl.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Harrycert  70 %
20.2.2024 | 18 hodnocení
+ souhlasím
Hodnotím jako povedené představení. Dejvické divadlo je nevšední a taková výjimka v Praze a za to jsem vděčný. Spokojenost.
Petra.  60 %
30.5.2023 | 57 hodnocení
+ souhlasím
65%
Skvělé herecké výkony a velmi estetická scéna. Bohužel jinak se mi zpracování moc nelíbilo a Čapkovým dílem se pouze inspiruje.
Horác Badman  60 %
20.3.2023 | 11 hodnocení
+ souhlasím
Takto by vypadala Magnolie, kdyby ji natočil Lynch a asistoval mu Sorrentino.

Inscenace předpokládá znalost Čapkova románu. Sama jej nijak neuvádí a jen ho využívá jako kostru, na kterou, tak jako hmota visí na absolutnu, věší efektní scénky. Po konci pak někteří diváci odchází se skelným pohledem fixovaným do dáli, diskutující o tom, že snad přišli na to, co je v té bedně.

Představení táhne Příkazký, za zdatné asistence ostatních (Babčáková příjemně překvapuje zpěvem L'italiano).

Minimálně kvůli eseji M. Váchy doporučuji koupi programu. Umím si představit že bych se nezpozdil, stihl sklenku pinot grigio v baru a asi hodnotil výš.
Vonneg  90 %
28.2.2023 | 6 hodnocení
+ souhlasím
Ze začátku překvapení, ale pokud přijmete formu, určitě Vám neunikne ani obsah. Herecké výkony všech naprosto bezvadné.
Fekete  60 %
27.2.2023 | 144 hodnocení
+ souhlasím
26.2.2023, 2 rada.
Celostribrna scena i kostymy. O hre plati vsechno, zde napsane. Nestandartni Capkuv bizar. Nejvyraznejsi jsou L. Prikazky na 8 cm jehlach, ktery si to uzival, i "nenapadny" J. Plesl. Perfekcionista a dokonalost sama. Bylo zajimave zjistovani u celeho souboru, kdo vyznava jake spodni pradlo. A. Schmidtmajerova cervene kalhotky, L. Krobotova cervenou podprsenku, ostatni standard, pouze S. Babcakova se pochlubila nic nerikajici delsi nocni kosili. 55 %.
Adam Zelinka  70 %
26.2.2023 | 203 hodnocení
+ souhlasím
wtf
Čiko  70 %
17.9.2022 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
65%
První setkání s Čapkovou Továrnou na absolutno. Mě to většinou bavilo a to i přes stopáž 1:45 bez přestávky. Je to inscenováno zábavnou kabaretní formou a místy je to velmi vtipné. Herce to evidentně baví a užívají si to. Líbí se mi výprava E.Jiřikovské i hudba I.Achera. Zajímavá sonda Dejvického divadla do světa absolutní utopie...
Fru  50 %
21.5.2022 | 23 hodnocení
+ souhlasím
19.05.2022 - Dejvické divadlo
Birter  90 %
30.1.2022 | 200 hodnocení
+ souhlasím
Přesně jak jsem očekával. Čapkův text na mě ve své původní podobě působil spíše rozpačitě, ale věděl jsem, že v bláznivém divadelním provedení jeho skvělé myšlenky daleko lépe vyniknou. K tomu ještě je představení vtipné a mrazivě aktuální. Klobouk dolů.
Braddy  70 %
30.1.2022 | 197 hodnocení
+ souhlasím
10% navíc za božskou scénu s papežem!
Rightak  60 %
2.10.2020 | 36 hodnocení
+ souhlasím
Je to jiné, není to zřejmě pro každého. Mně osobně chyběla větší celistvost, ale tu zřejmě nemohu očekávat u díla, které samo o sobě vycházelo jako fejetony a celistvé nebylo. Nicméně se mi líbí, že se Dejvické nebojí nabídnout něco trochu alternativnějšího. Továrnu na absolutno jsem nečetl, takže jsem neměl žádné očekávání a byl jsem příjemně překvapen. Scéna s papežem je skvělá.
Janísek  80 %
3.2.2020 | 12 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Asi je to tím, že jsem předlohu nečetl, jen jsem si (a až po představení) s chutí poslechl rozhlasovou hru z roku 1988, která je mimochodem na radiotéce volně ke stažení. Ale přiznávám, že jsem se výborně bavil. Egon Tobiáš a Tereza Marečková vytvořili lehkou, zábavnou, podvratnou, někdy i závratnou "šou", která (alespoň na mě) fungovala. Čapek-nečapek, bůh-nebůh, nebermesevážně. A k tomu ty herecké výkony! Boží! Tedy - absolutní! Takže dávám neobvyklých 80% a spokojen odcházím do svého malého relativna.
Gimli35  40 %
12.10.2019 | 258 hodnocení
+ souhlasím
Herci dělají, co mohou (obzvlášť L. Příkazký, J. Plesl a V. Neužil, naopak T. Jeřábek je zde až překvapivě nevýrazný), scéna je zajímavá, hudba pozoruhodná... ale k čemu to všechno je, když inscenace jako taková je pouhou změtí bizarních výstupů, z nichž se mi nepodařilo rozklíčovat, co se mi vlastně hra snažila říct. Účinkující něco říkají, ale slova zůstávají trčet kdesi ve vzduchoprázdnu mezi jevištěm a hledištěm. Škoda, velká škoda.
Jula  70 %
1.10.2019 | 36 hodnocení
+ souhlasím
Pokud očekáváte typické Dejvické divadlo, radši na představení ani nechoďte. Poprvé se mi v Dejvickém stalo, že jsem si na konci říkala- co to, sakra, mělo být?
Trochu nudné, divné, nesrozumitelné, s občas úžasně vtipnými výstupy ( mělo jich být víc), Všichni herci výborní jako vždy, hlavně Václav Neužil zazářil. Rozesmála mě legračně použitá italská populární píseň. Vlastně se mi to docela líbilo, i když za mě nejslabší kus, co jsem v tomto divadle dosud viděla. Slabších 70%
LavinieCamui  60 %
16.6.2019 | 806 hodnocení
+ souhlasím
Nevím, nějak mi to nesedlo. A to mám jinak inscenace Anny Davidové velice ráda.
Jerman  60 %
29.4.2019 | 127 hodnocení
+ souhlasím
Pokus velmi volného přetavení Čapkových fejetonů do divadelního představení s použitím futuristického dekóru. Velmi dobré herecké výkony (zvláště pohybové kreace Příkazkého), vtipné scény, ale inscenace jinak působí roztříštěným dojmem a místy je nesrozumitelná, bez souvislé dějové linky (proto asi ten název kabaret). Skoro dvě hodiny bez přestávky jsou v závěru trochu dlouhé. Neurazí a nenadchne. Pro Annu Petrželkovou-Davidovou, která je jedním z mladých režisérských talentů a nastupující šéfrežisérkou Na Provázku ne úplně přesvědčivá hostovačka v Dejvicích.
Podusak  80 %
7.2.2019 | 40 hodnocení
+ souhlasím
Prisel jsem absolutne bez ocekavani a vysel z toho spickovej bizarre :-D
Barka  70 %
12.12.2018 | 296 hodnocení
+ souhlasím
Je to úlet, který bych od dejvických úplně nečekala. V představení jsou krásné, vtipné i silné momenty (pro mě nejlepší scéna s jeptiškami), ale jako celek to u mě úplně nezarezonovalo. Významy tam určitě jsou hluboké, ale musela bych jít asi víckrát, abych je všechny pochopila, jde to trochu za roh, jak se říká. Ostře stříbrná scéna mi po nějakém čase začala být nepříjemná na oči, ale zas oceňuji skvělou práci se světly, které se tímto scénografickým řešením otevřely nevídané možnosti. Herecké výkony jsou perfektní, tam jsem zklamaná rozhodně nebyla.
Jaroslavz  20 %
6.12.2018 | 77 hodnocení
+ souhlasím
Propánoboha, hodně slabá inscenace o hledání Boha. I když se herci moc moc snaží, aby z toho cosi vykřesali. Skoro se nechce věřit, že Dejvičtí něco takového pustili na scénu.
Helkenej  90 %
8.2.2020 | 2 hodnocení
+ souhlasím
Nevim, zdaje znalost predlohy dulezita, take zalezi, jaky osobni postoj divak ma k otazkam "absolutna", ja jsem se v recenem nasla, to, co tvrdi vynalezce Marek v predposledni scene je i moje "vyznani", a stejne tak mi prislo, ze prave k tomuto momentu speje cela inscenace, stejne utrzkovite pojata, jako predloha. Herci hrali sveze, bajecne zpivali, hudba navozuje stavy, ktere dane postavy na scene zazivaji. Nejednoznacnost neberu jako chybu inscenace, ale zamerne ponechany prostor. Je to moc hezky, krasny, jen necekejte klasicky pribeh, myslim, ze spousta divaku v sale to diky tomu nepobrala.
Lenizeni  60 %
1.11.2023 | 7 hodnocení
Onndra  70 %
27.2.2023 | 54 hodnocení
George175  50 %
13.12.2022 | 6 hodnocení
Ttheofil  100 %
9.12.2022 | 20 hodnocení
Miss_venon  70 %
21.10.2022 | 56 hodnocení
Valmez  70 %
1.10.2022 | 504 hodnocení
Babitch  70 %
30.9.2022 | 72 hodnocení
Moonek  70 %
23.5.2022 | 100 hodnocení
Kašpárek  40 %
2.1.2021 | 13 hodnocení
Anita0003  80 %
26.11.2020 | 12 hodnocení
Kokosbaba  70 %
18.11.2020 | 124 hodnocení
1521993  40 %
16.11.2020 | 7 hodnocení
Xcepek  70 %
1.10.2020 | 636 hodnocení
Codeas  100 %
3.9.2020 | 29 hodnocení
Frankovka  90 %
16.10.2019 | 278 hodnocení
Marťus  90 %
11.10.2019 | 127 hodnocení
Karinaz  60 %
26.6.2019 | 32 hodnocení
Tretisestra  30 %
6.6.2019 | 50 hodnocení
Papirek32  90 %
4.6.2019 | 166 hodnocení
Stan  30 %
14.5.2019 | 49 hodnocení
Doublefish  80 %
16.4.2019 | 56 hodnocení
Mraki  50 %
23.2.2019 | 106 hodnocení
Otschi  90 %
6.2.2019 | 35 hodnocení
Radiator  90 %
17.1.2019 | 88 hodnocení
Michalmusek  70 %
14.1.2019 | 314 hodnocení
Addk  70 %
13.12.2018 | 134 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.