Pivoňky - krásky, které kvetou krátce, přesto stojí za to je milovat
FOTO: Alena Várošová

Pivoňky - krásky, které kvetou krátce, přesto stojí za to je milovat

21. 5. 2022

Pomíjivá krása. Ten výraz sedí ke všem květinám, ale k pivoňkám dvojnásobně. Trvá jim dlouho, než se na zahradě zabydlí. Kvetou jen krátce. Člověk se na ně rok těší a pak říká: a už je zase po nich. Začíná jejich čas, užijme si je.

Pivoňkám už téměř hrozilo, že z českých a moravských zahrad zmizí. V době obliby okrasných dřevin a bezchybně posečených trávníků jim lidé moc pozornosti nevěnovali, a tak se postupně stávaly květinou, kterou si pamatujeme spíše ze zahrádek našich babiček. Ale v posledních letech jejich obliba stoupá. Stojí za tím i fakt, že se do módy dostávají zahrady poněkud divočejší, tajemnější, osázené klasickými rostlinami – hvozdíky, třapatkami, floxy, zkrátka tím, co dříve  bývalo běžně k vidění.

Pivoňky nejsou moc vděčné. Krásu nabízejí jen na krátkou dobu. Ovšem, i po odkvětu zůstává jejich listí pěkné, zelené a lesklé, takže, kdo od rostlin nečeká jen pestré barvy, může být s nimi spokojen až do podzimu. Náročné na péči nejsou, spíše se k nim hodí slovo trpělivost. Trvá jim totiž, než se rozhodnou, že je jim na onom místě dobře a že začnou každý rok kvést. Vděčné jsou jedině tím, že jsou dlouhověké. Když už je vysadíme na místo, kde je jim dobře, může se klidně stát, že tam budou i v době, kdy my už na světě nebudeme.

Pivonky-1.jpg

                                                                                                                              FOTO: Anna Čípová

Kdo se rozhodne pivoňky vysadit, měl by vědět, že na výběr má ze dvou druhů. Jsou bylinné a dřevité. Dělí se řízkováním nebo dělením, takže se klidně dají získat tak, že pochválíme ty sousedovy nebo někoho jiného a když bude hodný, daruje nám kousek. Samozřejmě je jich velká nabídka i v zahradnictvích, ale protože se prodávají v době, kdy nekvetou, je to tak trošku sázka do loterie. Co když nebudou tak nádherně růžové jako na obrázku? Protože právě barvy jsou to, co nás na nich fascinuje. Jsou bílé, mají různé odstíny růžových až po červené či fialové. A voní. Některé trochu, některé tak, až se z nich zatočí hlava.

Ve váze moc dlouho nevydrží, když už je tam chceme, je dobré ustřihnout pupen a dát mu šanci se ukázat až ve vodě. Pozor, celkem brzy začne květ opadávat, ale právě to ke kouzlu pivoněk patří – ty poházené barevné lístky okolo vázy.

Mají rády slunce, ale nesmí ho být moc. Přivítají, když je před rozkvětem půda mokrá. Když se po odkvětu zastřihnou, dodá jim to sílu a odvděčí se tím, že květy budou větší, barevnější, krásnější. Na listy se však sahat nemá, právě ony čerpají sílu, kterou si pak rostlina ukládá na další rok.

Právě začíná čas jejich kvetení. Vhodná doba vyrazit na procházky do parků nebo kolem zahrad, pokud je nemáme přímo v těch našich nebo na prostranstvích u našich domovů. Čas kochat se. Protože zase bude krátký.

20210621-165817-1-.jpg

                                                                                                                           FOTO: Jana Hošková

 

 

 

 

příroda zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.