Starliner se připojil k ISS i přes potíže s tryskami

Starliner se připojil k ISS i přes potíže s tryskami
Fotografie: NASA
  • Nosná raketa Atlas V odstartovala v pátek těsně před jednou hodinou ranní z Floridy
  • Po odpojení Starlineru selhaly dvě trysky, které však plně nahradilo spuštění třetí
  • Kosmická loď se připojila k modulu Harmony a na ISS bude několik dní

Kosmická loď Starliner od Boeingu odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) s více jak dvouletým zpožděním. Předchozí starty byly zrušeny pro softwarové chyby a vadné ventily. Raketa Atlas V United Launch Alliance (ULA) odstartovala v pátek těsně před jednou hodinou ranní z Cape Canaveral Space Force na Floridě. Mise je bez posádky a nese název Orbital Flight Test-2 (OFT-2).

Starliner se v pořádku odpojil od nosné rakety a připojil se dnes ráno před půl třetí středoevropského času k dokovacímu modulu Harmony. K dokování došlo o více jak hodinu později, než bylo původně plánováno. Na začátku to však nevypadalo tak úspěšně. Po odpojení od nosné rakety, k čemuž došlo 31 minut po startu, představitelé NASA a Boeingu uvedli, že 2 z celkových 12 trysek pro orbitální manévrování selhaly. První tryska selhala hned v první sekundě a byla nahrazenou druhou. Ta se však po 25 sekundách vypnula, na řadu tak přišla třetí tryska, která již fungovala.


Systém je navržen jako redundantní a fungoval tak, jak měl. Nyní tým pracuje na tom, proč a jak došlo k těmto anomáliím,“ řekl na brífinku Mark Nappi, viceprezident Boeingu a programový manažer komerční posádky. Společně se Stevem Stichem, manažerem programu komerčních posádek pro NASA, uvedli, že se jedná o malou komplikaci, jelikož tyto trysky se používají pro přiblížení k ISS, nikoliv při samotném dokování ke stanici. Později členové týmu zjistili, že selhání trysek bylo způsobeno poklesem tlaku v komoře.

Kromě problému s tryskami vše ostatní vypadalo opravdu dobře. Kosmická loď je ve skvělém stavu,“ řekl Nappi. NASA uvedla, že kosmická loď zůstane na ISS přibližně 5 dní pro různá testování. Navíc na vesmírnou stanici dovezla asi 226 kg nákladu NASA a zásob pro posádku + přibližně 136 kg nákladu Boeingu. Pokud Starliner získá potřebnou certifikaci, bude moci přepravovat v kosmické lodi až čtyřčlennou posádku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze