Zájem o chytré hodinky pro děti roste. Rodiče přes ně hlídají jejich pohyb i šikanu

Největší tuzemské obchody s elektronikou hlásí v meziročním srovnání zvyšující se zájem o chytré hodinky pro děti. U některých se prodeje zvedly až o dvě stě procent. S končícím školním rokem pak prodejci očekávají další nárůst. Rodiče hodinky nekupují svým dětem jen pro radost, ale také kvůli sledování jejich pohybu. Někteří s nimi chtějí i nahrávat případnou šikanu ve školách. Tam používání chytrých hodinek zatím podle ředitelů problémy nezpůsobuje a ani ministerstvo školství pode informací ČT jejich omezení neplánuje.

„Nárůst se týká nejenom základních, ale i pokročilejších modelů,“ uvádí mluvčí společnosti Datart Olga Dolínková. Podobný trend hlásí i Pavla Hobíková z Mall Group: „Zájem o dětské chytré hodinky postupně roste, je to především širší nabídkou a příznivou cenou.“

„V loňské hlavní sezoně jsme zaznamenali meziroční nárůst prodeje dětských hodinek o více než dvě stě procent. V současné době jsou prodeje srovnatelné s loňským rokem, ale nárůst očekáváme znovu s koncem školního roku, kdy jsou často hodinky odměnou za vysvědčení,“ potvrzuje stoupající zájem mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

Hodinky hlídají pohyb i šikanu

Dětské chytré hodinky využívají rodiče i pro hlídání bezpečnosti svých potomků. Lze v nich například nastavit zóny, ve kterých se děti mohou pohybovat, a pokud je opustí, rodič dostane upozornění. Mimo to některé typy hodinek umí díky mikrofonu nebo kameře na dálku dítě poslouchat, a případně pořídit záznam dění.

„Chtěli bychom, aby hodinky měly možnost volání, GPS lokace, ale také odposlechu na dálku z důvodu podezření na šikanu ze strany učitele. S jakými hodinkami máte dobré zkušenosti?“ ptá se maminka ostatních rodičů na sociální síti ve skupině Montessori nápady, rady a zkušenosti. Na svůj příspěvek dostává řadu odpovědí. Není podle nich první, kterou možnost pořízení záznamu přes chytré hodinky napadla.

Pořizování záznamů ve školách budí dlouhodobě otázky, v některých případech je ale možné. „Co se týče případného nahrávání, tak to je samozřejmě vždy zásah do osobnostních práv daného člověka. Pokud by však nahrání učitele nebo jiného žáka proběhlo za účelem pořízení konkrétního důkazu o šikaně, je takový postup z právního hlediska přípustný,“ vysvětluje advokát se specializací na školské právo Filip Rigel.

Bezpečnost, nebo kontrola?

Chytré hodinky ale své konkrétní místo ve výuce zatím nenachází. „Vzhledem k jejich funkcím je užitná hodnota hodinek oproti chytrému telefonu značně omezená. Jsou samozřejmě dobré pro monitorování, zda jsou děti v pořádku. Vidím tam ale možné výchovné riziko v situacích, kdy rodiče nedokážou najít správnou míru nutné kontroly dítěte, a chvíle, když už je z jejich strany té kontroly moc,“ podotýká odborník na vzdělávání ze společnosti EDUin Bohumil Kartous.

Kromě ojedinělých případů chytré hodinky u dětí ve školách podle oslovených ředitelů zatím problémy nezpůsobují. „Dosud jsme s chytrými hodinkami řešili pouze jeden drobný problém a školní řád, který používání chytrých telefonů ve škole zakazuje, kvůli tomu upravovat nebudeme,“ říká ředitel základní školy v Ostrově Martin Fous.

Naopak ředitelka pražské Základní školy Angel na Praze 12 Iva Cichoňová si využívání moderní techniky v hodinách chválí: „Chytré telefony a školní tablety mohou žáci při výuce používat, pokud je k tomu vyzveme, takže ani s chytrými hodinkami u nás žádný problém není.“

Ministerstvo školství zatím žádnou plošnou úpravu používání chytrých hodinek ve školách neplánuje. „Daná věc je zcela v kompetenci jednotlivých škol,“ sdělila na dotaž ČT mluvčí ministerstva Aneta Lednová. „Díky nedávné změně zákona školy dnes mohou regulovat používání mobilních telefonů i chytrých hodinek samy školním řádem, což dříve nebylo možné,“ dodává Rigel.