Za vstupenku i o desítky korun víc. Zoologické zahrady zdražují vstupné

Kvůli vyšším cenám energií a rostoucím nákladům zoologické zahrady v Česku zvyšují vstupné. Zdražit již musela například ostravská nebo ústecká zoo. V horizontu několika měsíců se zdražením počítá i Zoo Praha. Po skokovém nárůstu poplatků zoologické zahrady zavádějí úsporná opatření jako je například snížení teploty v administrativních budovách.

Vstupné v zoologických zahradách roste i o desítky korun na vstupence. Naposledy, od dubna, musela zvednout ceny ostravská zoo. Cena pro dospělé návštěvníky se zvýšila ze 130 na 160 korun, zlevněná verze pak místo 90 stojí stokorunu. Ústecká zoo zdražila o dvacetikorunu vstupenky už v lednu, ty dětské podražily o deset korun. Podle informací ČT se brzy zvedne vstupné i v největší tuzemské zoologické zahradě v pražské Troji. O konkrétní částce rozhodne Magistrát hlavního města Prahy.

Safari Park ve Dvoře Králové letos vstupné zvyšovat nechce, v příštím roce se tomu ale nevyhne. „Rozhodnutí držet výši vstupného na někdejší výši budeme muset přehodnotit a vstupné zvýšit v roce příštím,“ uvádí ředitel Jaroslav Haimy Hyjánek.

Důvodů pro zvýšení cen vstupného je více, nejsilněji se ale na cenách vstupenek podepisuje zvýšení cen elektrické energie a zemního plynu. „Očekáváme, že v letošním roce na ceny energií vynaložíme o 31 milionů korun víc, než jsme předpokládali. Energeticky nejnáročnější je pochopitelně chov tropických zvířat, která máme ve více pavilonech, přičemž nejnákladnější je provoz Indonéské džungle,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Zároveň však zdůrazňuje, že ani razantní zvýšení cen energií nepovede ke zhoršení podmínek pro kterékoli z chovaných zvířat.

Ostravské zoo se pak poplatky za elektrickou energii zvýšily dokonce sedminásobně, v lednu totiž zkrachoval její dodavatel, a byla tak nucena přejít k dodavateli poslední instance. Zoo tak hledá úspory i ve snížení teploty v administrativních budovách nebo i v některých zvířecích expozicích. „Chovatelé pečlivě sledovali, zda se podmínky nijak výrazně nemění a zda to nemá vliv na pohodu zvířat,“ uvádí mluvčí Šárka Nováková. Nejnáročnější na provoz jsou podle ní chovy zejména teplomilných druhů, které vyžadují stále teploty a vlhkost.

„Za poslední tři měsíce byly výdaje kvůli inflaci vyšší o 1,5 milionu korun. Velkým problémem je i zdražování všech materiálů, služeb a lidské práce,“ uvádí mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková. Podle ní tyto faktory budou komplikovat zoologické zahradě zejména opravy a investiční akce například do nových pavilonů.

Během letošního roku navštívilo ostravskou zoo 180 tisíc návštěvníků. Do pražské zoo přišlo v období od 1. ledna do 15. května 433 507 návštěvníků, což je podle mluvčího Filipa Maška nadprůměrné i ve srovnání s roky před pandemií covidu-19. Brněnská zoo pak zaznamenala za první kvartál zhruba 12 tisíc návštěvníků, což zhruba odpovídá stavu před pandemií.