Pátek 19. dubna, 2024
Evropský rozhled

Oslavy Dne vítězství na Olšanských hřbitovech dva měsíce po ruské invazi do Ukrajiny

 

V pondělí 9. května 2022 se od desáté hodiny dopolední konala na Olšanských hřbitovech tradiční pieta ku příležitosti výročí Dne vítězství ve Velké vlastenecké válce, takzvaného Dne Pobědy, doprovázená hudebním doprovodem slovanského folklórního souboru LEGIA.

 

Pieta se letos konala necelé tři měsíce po zahájení ruské invaze do Ukrajiny. Oproti minulým ročníkům tak ruské krajany doprovázelo podstatně méně zástupců českých organizací.

Z diplomatického zastoupení přišli zástupci Ázerbájdžánu, vedeni Faridem Ašurovem, druhým tajemníkem pro konzulární záležitosti.

Po nich kladli věnec zástupci diplomatické mise Běloruska.

„Chargé d’affaires Běloruské republiky v České republice Olga Filimonchik se zúčastnila pietního aktu položení věnců u hrobů vojáků Rudé armády padlých v bojích za osvobození Československa a pomníku účastníků pražského povstání v roce 1945 na Olšanském hřbitově v Praze. Památku padlých vojáků uctili také představitelé státních orgánů ČR, vedoucí diplomatických misí zemí SNS, členové řady veteránských organizací a společenských hnutí,“ uvedla na svých stránkách běloruská ambasáda.

Krátce poté pietu opustili doprovázeni Natašou Weberovou ze Slovanského výboru. Den předtím se Olga Filimochnik zúčastnila komunistické pietní akce v Milovicích spolu se zástupci ruského diplomatického zastoupení.

Českých zástupců bylo na pietě velice málo. Mohli bychom dále jmenovat Naděždu Mikuláškovou a Jaroslava Hudce z Klubu českého pohraničí.

Z významných ruských podnikatelů přišel se svou rodinou Alexandr Barabanov.

Pokud jde o projevy, bylo jich málo, byly krátké a zazněly v ruštině. Vystoupila například zástupkyně českého Nesmrtelného pluku. Účastníci kladli také důraz na svou národnostní rozmanitost, jmenovali například členy souboru LEGIA, kdy Vladimír Vančický je Ukrajinec ze Lvova, Alexandr Stepanov Rus a Natália, jejíž příjmení nezaznělo, je Běloruska.

Mediální pokrytí piety bylo minimální. Letos nepřišli zástupci ruských a rusky orientovaných médií, nepřišli ani zástupci domácích komunistických zpravodajů. Přítomen byl fotograf PrahaIn, několik zaměstnanců České televize bez označení a jeden mainstreamový fotograf, rovněž bez označení.