Hlavní obsah

Itálie - Slovensko 1:3SESTŘIH: Slovenští hokejisté se dotáhli na čtvrté Dánsko

Slovenští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Helsinkách nad Itálií 3:1 a s devíti body ze šesti zápasů se dotáhli ve skupině A na čtvrté Dánsko. S ním budou hrát bronzoví medailisté z únorových olympijských her v Pekingu v úterním závěrečném duelu o postup do čtvrtfinále. Dány ještě předtím čeká v pondělí Kanada. O góly týmu kanadského kouče Craiga Ramsayho se postarali Michal Krištof a Adam Sýkora, který se stal ve věku 17 let a 256 dní nejmladším slovenský střelcem na světových šampionátech v historii, a Alex Tamáši. Za Italy snížil ve 45. minutě na 1:2 Alex Trivellato.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Itálie - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Italové, kteří mají na kontě jediný bod a v pondělí je čeká přímý souboj o záchranu s Kazachstánem, odolávali favoritovi až do času 10:31. Střelu Slafkovského vytěsnil Bernard, od Tatara se puk odrazil mezi kruhy ke Krištofovi a útočník Komety Brno se radoval ze své první branky na turnaji. V 16. minutě mohlo Slováci zvýšit. Gios zlomil při střele hokejku a do úniku ujel Takáč, ale bekhendovým blafákem Bernarda mezi betony nepřekonal. O chvíli později si italský gólman poradil i s Liškovou střelou.

Před pauzou nejdříve Húska vyrazil Petanovu střelu z kruhu a poradil si i s dorážkou Simona Kostnera. V čase 19:54 a dočkal ve čtvrtém utkání na šampionátu první branky talent Sýkora. Na levý kruh mu přihrál osmnáctiletý Slafkovský a forvard Nitry se trefil pod horní tyč.

Hned v úvodu druhé části vyrazil Bernard Romanou střelu před Fehérváryho, který bekhendem přestřelil odkrytou branku. Ve 22. minutě mohli Italové při Lantošiho trestu snížit. Mantenuto trefil pravou tyč a při Petanově dorážce zasáhl pravým betonem Húska. Italové se ubránili při Giosově trestu a v 35. minutě minul z dobré pozice Tatar. Outsider odolal i při dalším oslabení kvůli hře v šesti, při kterém měli šance Liška a Regenda.

V úvodu třetí třetiny při hře čtyř proti čtyřem tečoval Diego Kostner Petanův pokus, ale minul branku. V době, kdy hráli Slováci už v oslabení, mohl zvýšit po dobrém forčekingu Lunter, ale Bernard svůj tým podržel. Navíc Italové nakonec krátkou přesilovku využili a Húskovi sebral čisté konto střelou od modré čáry do pravého horní rohu Trivellato.

Překvapení se ale nekonalo. V 50. minutě tři sekundy před plánovaným návratem vyloučeného Di Perny ještě neuspěl z první dorážky Ivan, ale z druhé už Tamáši ano. Pro útočníka Banské Bystrice to byl v šestém duelu při jeho debut na velkém mezinárodní akci premiérový gól a pečetil výhru.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina A (Helsinky):
Itálie - Slovensko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 45. Trivellato (S. Kostner) - 11. Krištof (Tatar, Slafkovský), 20. A. Sýkora (Slafkovský, Tatar), 50. Tamáši (M. Ivan, Lantoši). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Rohatsch (Něm.) - Constantineau (Fr.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 3442.
Itálie: Bernard - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Frigo, , Mantenuto, McNally - Sanna, S. Kostner, Petan - Frank, Hannoun, D. Kostner - Deluca, Traversa, Mantinger - Insam. Trenér: Greg Ireland.
Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec, Rosandič - Slafkovský, Krištof, Tatar - Regenda, Mikoš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.
1.Švýcarsko5500025:1015
2.Kanada5400125:1412
3.Německo5400118:1212
4.Dánsko5300214:99
5.Slovensko6300316:189
6.Francie511038:125
7.Itálie6001510:271
8.Kazachstán5000510:240

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články