Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Prasečí srdce bilo v těle člověk dva měsíce. Budeme v budoucnu zabíjet zvířata, abychom žili déle?


Lékaři provedli první transplantace, při kterých voperovali těžce nemocným pacientům původně prasečí orgány s cíleně pozměněnou dědičnou informací. První člověk přežil s takovým srdcem pouhé dva měsíce. Je to konec nadějí, nebo začátek průlomu v medicíně? | foto: Profimedia

Premium Doporučujeme
Lékaři provedli první transplantace, při kterých voperovali těžce nemocným pacientům původně prasečí orgány s cíleně pozměněnou dědičnou informací. První člověk přežil s takovým srdcem pouhé dva měsíce. Je to konec nadějí, nebo začátek průlomu v medicíně?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

David Bennett zemřel 8. března 2022. V hrudi sedmapadesátiletého Američana v té chvíli dotlouklo prasečí srdce, které mu dva měsíce předtím transplantovali lékaři z University of Maryland. Podobně jako mnoho dalších lidí s těžce nemocným srdcem čekal Bennett na transplantaci. Protože ale nedodržoval léčebný režim, lékaři ho z pořadníku na transplantaci vyškrtli. Svým nezdravým životním stylem by transplantovaný orgán ničil.

Když pak Bennetta postihla těžká srdeční arytmie, ocitl se na prahu smrti. Z krajního ohrožení života by mu nepomohla ani pumpa, kterou lékaři voperují některým pacientům. Z těžce nemocného srdce tím sejmou podstatnou část jeho práce do doby, než se najde vhodný orgán pro transplantaci.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...