Po dvouleté přestávce začíná Světové ekonomické fórum v Davosu

foto Přípravy na zasedání Světového ekonomického fóra švýcarském Davosu, 22. května 2022.

Davos (Švýcarsko) - Po dvouleté přestávce způsobené pandemií nemoci covid-19 dnes ve švýcarském horském středisku Davos začíná pětidenní výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Setkání se zúčastní více než 2000 zástupců vlád a podnikatelského sektoru z celého světa, za Českou republiku je mezi účastníky uveden ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zasedání bude z velké části dominovat válka na Ukrajině, kvůli které nebyli pozváni zástupci z Ruska. Na programu jednání jsou ale i témata jako zotavení ekonomik z pandemie, řešení dopadů klimatických změn, využití nových technologií, kybernetická bezpečnost, transformace průmyslu a inovace či urychlení takzvaného kapitalismu zainteresovaných, tedy systému, jehož cílem je vytvářet dlouhodobé hodnoty, nikoliv maximalizovat zisk.

Mezi hosty se letos objeví i německý kancléř Olaf Scholz, katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání či zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro otázky klimatu John Kerry. Chybět ale budou ti nejvlivnější, jako jsou prezidenti Číny a Spojených států.

Organizátoři v prosinci přesunuli setkání z pravidelného lednového termínu až na začátek léta. Zdůvodnili to obtížemi v souvislosti s pandemií nemoci covid-19, které bránily osobnímu setkání účastníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď