Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    Divadelní svět Brno 2022 již po třinácté

    Mezinárodní divadelní přehlídka Divadelní svět Brno, svým rozsahem je ze tří našich největších divadelní festivalů. Letos se ho ve dnech 24. do 29. května zúčastní na padesát souborů z celého světa. Hlavnímu programu bude předcházet prolog dvěma představeními a premiérou divadelního dokumentu. Festival bude završen krátkým červnovým epilogem. Diváci si mohou vybírat i z bohatého doprovodného programu: workshopů, besed, debat, online programu. V nabídce je i premiéra dokumentárního filmu o režisérce Evě Tálské. Hlavním organizátorem je tradičně Národní divadlo Brno, které festival pořádá společně s dalšími místními divadly – Městským divadlem Brno, Divadlem Husa na provázku, Divadelní fakultou JAMU, Divadlem Polárka a po krátké odmlce se připojí Divadlo Radost.

    Do Křtin pozve festival představení Santini spolku JEDL. Foto: archiv redakce

    Letošní festivalová dramaturgie obrací pozornost k fenoménu diváka. Místo zastřešujícího tématu je 13. ročník věnován společnému hledání, co vše je a může být divadlo. Ambicí organizátorů je stvořit během festivalu neopakovatelnou „divadelní krajinu“, ve které společně s diváky bude možné objevovat divadelní svět. Motto Divadlo je… tak bude nedokončenou větou, kterou každý návštěvník festivalu může doplnit vlastní úvahou.

    Festivaloví diváci budou mít opět možnost zhlédnout několik vynikajících zahraničních produkcí, které obnažují zranitelnost současného světa a otevírají současně jednotlivé tematické linie festivalu. Ženský element zahajuje prestižní polská inscenace Střípky ženy v režii Kornéla Mundruczóa. Na aktuální politicko-společenskou situaci reaguje Azyl izraelského tanečního souboru Kibbutz Contemporary Dance Company, Vojcek běloruského nezávislého souboru Kupalaŭcy, originální polský kabaret Revoluce, která nebyla v podání souboru Teatr 21 a Sarmatia běloruské performerky Paliny Dabravolskaje. V antické linii se diváci setkají s výraznou maďarskou adaptací Médei souboru KV Társulat – Trafó. Letošní novinkou jsou zahraniční rodinná představení Valčík elfů a Ambra francouzského loutkového souboru Les Antliaclastes, které uvádí tradiční programovou linii určenou dětem.

    Novou kategorií jsou divadelní výlety a site-specific projekty. Do Křtin pozve festival na představení Santini spolku JEDL a do Prahy předpremiéru imerzivní inscenace Mistr a Markétka v podání nezávislého souboru Tygr v tísni. Ve spolupráci s festivalem Tanec Praha bude uvedena první participativní divadelní performance Les, kterou společně s diváky utvoří v ulicích Brna čtveřice tanečnic z Brazílie, Portugalska a Slovinska. Na festivalu budou i koprodukční projekty, iniciované DSB v roce 2021, které vzhledem k pandemické situaci nemohly loni přijet. Jde o dvě netradiční sondy do české historie – Hilsner a ti druzí brněnského Divadla Feste, 27 Exekuční show Jana Mydláře od Geisslers Hofcomoedianten a interaktivní Pubkvíz o budoucnosti světa Divadla LETÍ.

    S přitažlivou nabídkou se zúčastní řada domácích scén. Z Prahy to bude Národní divadlo s oceňovanou inscenací inscenaci Vassa Železnovová v titulní roli se Zuzanou Stivínovou a Maryša (mlčí) pražského uskupení Depresivní děti touží po penězích. Městské divadlo Zlín představí originálním zpracování Pýchy a předsudku Jane Austenové, Východočeské divadlo Pardubice Jako břitva – svůj pohled na Boženu Němcovou. Olomouce přijede

    Sídlo rodiny Železnovových připomíná spíše sklad než domov. Zleva Pavel Batěk (správce Michajlo), Petr Vančura (syn Pavel), Tereza Vilišová (služebná Lipa), Jana Pidrmanová (snacha Natálie), Lucie Juřičková (vzdálená příbuzná) a Zuzana Stivínová (Vassa) FOTO PATRIK BORECKÝ

    Divadlo na cucky se Zkázou totálního myšlení a Slovácké divadlo z Uherského Hradiště přiveze improvizaci na čechovovské téma Tři sestry.

    Divadlo je… samozřejmě pohyb. K vrcholům festivalu bude vystoupení izraelského tanečního souboru Kibbutz Contemporary Dance Company, který je světově z nejvýznamnějších v prezentaci soudobého tance. Choreografie Azyl se zabývá jedním z nejžhavějších problémů současného světa.

    Populární Cirk La Putyka s titulem Runners, promluví ke každému, kdo se cítí v uspěchaném dnešku „otrokem času“. Poprvé se na festivalu představí soubor současného fyzického divadla Burki&com Jany Burkiewiczové s environmentální tematikou v inscenaci Ostrov! s předními českými tanečníky nezávislé scény. Formou taneční grotesky představí jiným pohledem Kafkovu Proměnu DEKKADANCERS.  a nabídnou tak jiný pohled na Kafkovu povídku ve formě taneční grotesky. Dětem je určeno skvělé představení Zázrak (s)tvoření souboru Laterny magiky ND a Radima Vizváryho.

    Populární Cirk La Putyka s titulem Runners, promluví ke každému, kdo se cítí v uspěchaném dnešku „otrokem času“. Foto: archiv redakce

    Letošní festivalová linie určená dětským divákům je mimořádně obsáhlá. dětské linie je představovat brněnským divákům moderní divadlo pro děti a jejich rodiče. Letošní dětská linie je k radosti organizátorů velmi obsáhlá. K nejzajímavějším budou patřit inscenace francouzského loutkového souboru Les Antliaclastes Ambra a Valčík elfů. Tvůrci se inspirovali prací J. Švankmajera, a jsou plná magie, unikátních loutek, strojů, přístrojů a hudby.

    Studio ALTA zahraje Krabata, Loutky bez hranic Nilase a tisícihlavé stádo, Laterna magika ND Zázrak (s)tvoření. Divadlo Drak přijede s poetickou groteskou Do hajan!, PONEC – divadlo pro tanec pozve do světa fantazie Škatulením. Studenti pražské Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU uvedou O jako Otesánek a Sedmero krkavců, Kladenské Divadlo Lampion Komodo, Jihočeské divadlo – Malé divadlo a LIVE4K představení pro teenagery Invisible Man, jehož součástí je i live cinema. V nečekaných kulisách se odehraje Arktický Robinson pražského Wariot Ideal. Chybět nebudou brněnské scény – Divadlo Polárka se svým Homo zabijens: Konec lovců mamutů a Divadlo Radost s tituly Hamlet on the Road a Pinocchio.


    Komentáře k článku: Divadelní svět Brno 2022 již po třinácté

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,