Cena nemovitostí v roce 2022

V posledních letech ceny nemovitostí stoupaly téměř až neuvěřitelnou rychlostí. V roce 2022 však experti očekávají změnu. Nárůst cen se s největší pravděpodobností zabrzdí a možná začnou ceny i klesat. Co všechno má na cenu nemovitostí vliv a jak se na situaci v letošním roce připravit?

0
Foto: Unsplash

Co všechno ovlivňuje cenu nemovitostí v roce 2022

Současná situace ovlivňuje ceny všeho – nemovitosti nevyjímaje. V posledních letech jsme se mohli setkat s meziročním nárůstem cen až o 61,3 % (v Českých Budějovicích), a zájem kupců byl skutečně enormní.

Nemovitosti nakupovali zvlášť investoři, právě v očekávání velké inflace, která tento rok nastoupila v plné síle. V letošním roce se však očekává obrat situace.

Nejenže zájem o nákup nemovitostí poklesne, ale velké části investorů se už investiční byty držet nevyplatí a budou se jich chtít zbavit.

Zdražují hypotéky i energie

Dalším faktorem je navýšení úrokových sazeb u hypoték, které jsou dnes nejvyšší od krize v roce 2008. Na začátku května podle realitní kanceláře Keller Williams stoupla úroková nad 5, 33 %. A nárůst pravděpodobně nekončí.

Dalším faktorem, který může cenu nemovitostí ovlivnit, jsou i dražší energie – ty mají vliv rovnou dvakrát. První, co stojí za úvahu je zdražování materiálů, prostředků a práce při stavbě nemovitostí. To by zdánlivě mohlo vést spíše k nárůstu ceny.

Na druhou stranu se více lidí bude chtít nemovitosti co nejdříve zbavit právě kvůli tomu, aby nemuseli platit příliš vysoké účty např. u investičních bytů.

Můžeme očekávat v roce 2022 snižování cen nemovitostí?

Vzhledem ke všem zmiňovaným faktorům se skutečně jistý pokles ceny v roce 2022 očekává. Přinejmenším se dá předpokládat, že dojde při nejmenším ke stagnaci, pravděpodobnější je však pokles ceny až o 5 %.

Pokud plánujete prodej nemovitosti, právě teď je nejlepší čas obrátit se na zkušené realitní makléře a prodat včas za co nejvyšší možnou cenu.