Hlavní obsah

Alzheimerova nemoc se týká i čtyřicátníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alzheimerova nemoc je hlavní příčina demence, stojí zhruba za dvěma třetinami případů demence. V Česku jí trpí zhruba 160 tisíc pacientů a podle průzkumu Psychiatrické kliniky 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se počet nemocných zvyšuje meziročně zhruba o pět procent. V podcastu Jiný hrníček o této problematice hovoří ředitelka obecně prospěšné společnosti České alzheimerovské společnosti Martina Mátlová, která říká, že tato nemoc se týká i poměrně mladých lidí.

Foto: Novinky

Martina Mátlová hostem podcastu Jiný hrníček

Článek

Když se řekne pacient s demencí nebo Alzheimerovou chorobou, tak si většina veřejnosti představí starého zmateného člověka. Ale pozor. Martina Mátlová Novinky upozornila, že existují i případy čtyřicátníků, které tato choroba zasáhne.

„Bohužel v tom mladém věku dochází k tomu, že ten její rozvoj je poměrně rychlý,“ tvrdí Mátlová.

Podle průzkumu investiční společnosti PFFL se navíc věk pacientů s demencí i Alzehimerovou chorobou snižuje. Jak moc velký problém je to nejen pro společnost, ale hlavně pro pečující o nemocné, si poslechněte v podcastu, který najdete v audio přehrávači na začátku článku.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám