Fiala a BIS chtějí sladit terminologii zákona o zpravodajských službách s dalšími předpisy

Především sladit terminologii zákona o zpravodajských službách s dalšími předpisy má za cíl novela, kterou předložili do připomínkového řízení společně premiér Petr Fiala (ODS) a Bezpečnostní informační služba (BIS). Novela nepřináší věcné změny, mírně však upravuje vymezení působnosti českých tajných služeb, kterými jsou vedle kontrarozvědky BIS také civilní rozvědka Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a Vojenské zpravodajství (VZ).

Předkladatelé v důvodové zprávě uvádějí, že zákon o zpravodajských službách byl od roku 1994 vícekrát novelizován, aby odrážel technologický a společenský vývoj. Na základě posledních zkušeností s činnostmi, které ohrožují národní bezpečnost, je podle důvodové zprávy potřeba lépe vymezit působnost zpravodajských služeb.

Například BIS by podle nového znění zákona neměla zabezpečovat informace o "činnostech ohrožujících státní a služební tajemství", ale o "záměrech i činnostech ohrožujících ochranu utajovaných informací". Doplnit povinnost zjišťovat informace také o "záměrech" má předpis doplnit i u činností, které mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy ČR.

Zákon má také nově přímo v popisu působnosti BIS uvádět, že kontrarozvědka má zjišťovat informace o záměrech a činnostech "spočívajících v šíření a zneužití zbraní a střeliva, zbraní hromadného ničení, jejich nosičů, vojenského materiálu, výbušnin a zboží dvojího užití". Podobné formulační změny se týkají i ÚZSI a VZ.

Související

Více souvisejících

BIS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy