Strahovský klášter
Všechny fotografie: Věra Ježková

Strahovský klášter

22. 5. 2022

Po dlouhé době jsem se vydala do areálu Strahovského kláštera. A dobře jsem udělala. Jeho genius loci je přímo hmatatelný. Ke klášteru jsem přišla od Úvozu. Otevřel se mi krásný pohled na klášter, Petřínskou rozhlednu, Velkou strahovskou zahradu a město pode mnou.  

Klášter řádu premonstrátů byl založen roku 1140. V jeho areálu se nachází mj. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie, Strahovská knihovna, Strahovská obrazárna, renesanční kostel sv. Rocha a Muzeum miniatur. Baziliku založili premonstráti pro potřeby svého kláštera. V jádru je románská trojlodní s gotickou příčnou lodí. Během staletí byla mnohokrát přestavována, a proto zde lze najít ukázky mnoha stavebních slohů. Jsou pro ni charakteristické dvě vysoké štíhlé věže, tvořící dominantu okolí. Kostel sv. Rocha nechal vybudovat na počátku 17. století císař Rudolf II. jako poděkování za odvrácení morové epidemie. Stojí vlevo od hlavní brány, jíž se vstupuje na nádvoří areálu z Pohořelce.

Strahovská knihovna je druhou nejstarší církevní knihovnou v Čechách. Ve svých fondech má kolem 280 000 titulů, z toho 3000 rukopisů a 1500 prvotisků. Nejstarším rukopisem je Strahovský evangeliář, datovaný do roku 860. Její součástí je Filozofický sál a Teologický sál. Při pohledu do těchto prostor se návštěvníkovi tají dech. Musí být nádherné s posvátnou úctou otevřít některý svazek a obdivovat umění dávných mistrů. Několik otevřených knih je umístěno ve vitrínách v chodbě mezi sály.

Před Filozofickým sálem se nachází Kabinet kuriozit. Byl zakoupen na Strahov z pozůstalosti barona Karla Jana Ebena v roce 1798.  Jsou zde shromážděny archeologické vykopávky, přírodovědné sbírky, sklo, porcelán, předměty uměleckého řemesla, zbraně, model válečné lodi z 16. století apod.

Samostatnou jednotku tvoří Památník národního písemnictví. Je kulturní, muzejní, vědeckou a vzdělávací institucí, která získává, shromažďuje, zpracovává, eviduje a zpřístupňuje sbírku, která se vztahuje k vývoji literatury a knižní kultury v českých zemích  od 18. století do současnosti. Podstatná část sbírek je přemístěna mimo Prahu. Na Strahově je pouze sídlo instituce, pracovny, studovny, depozitáře, výstavní sál a sál pro pořady určené dětem, mládeži i dospělým.

Potěší mne, pokud se Strahovským klášterem projdete se mnou.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazilika_Nanebevzetí_Panny_Marie_(Strahov)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Rocha_(Hradčany)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Památník_národního_písemnictví

https://www.prague.eu/cs/detail-akce/2391/kabinet-kuriozit?back=1

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/598/pamatnik-narodniho-pisemnictvi

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/406/strahovsky-klaster

https://www.strahovskyklaster.cz

Informační leták

 

 

města a obce památky Praha
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.