Advokát: Proč je seriálová novinka od tvůrce Ally McBealové jedničkou ve sledovanosti na Netflixu?

Advokát: Proč je seriálová novinka od tvůrce Ally McBealové jedničkou ve sledovanosti na Netflixu?
Advokát | Netflix
Proč nezačít natočením první knihy v sérii o právníkovi Mickeym Hallerovi? Inu, právě ta byla základem zmíněného filmu a tvůrci by tak museli čelit stínu, jaký by povedená McConaugheyho adaptace na seriál vrhala. Spisovatel Michael Connelly navíc ve druhé knize přišel se zápletkou, která hrdinovi nabízí nový začátek, takže je dost možná i vhodnější pro odstartování seriálu.
Advokát
Hallera (Manuel Garcia-Rulfo) potkáváme ve chvíli, kdy má za sebou těžké životní období. Dva roky kvůli zranění nepraktikoval, přišel prakticky o všechno a momentálně to nevypadá, že by se měl postavit zpátky na nohy. Pak je ale zavražděn jeho dávný kamarád a kolega Jerry Vincent. Ten mu nečekaně přenechá celou svou praxi, včetně ostře sledované kauzy herního vývojáře Trevora Elliota (Christopher Gorham), který je obžalovaný z dvojnásobné vraždy.
Haller se rozhodne chytnout příležitost za pačesy, naskočí do rozjetého vlaku a znovu se vrátí do soudní síně. Netuší ale, jak velké sousto si ukousl. Brzy se ukáže, že Jerryho smrt nějak souvisí s případy, na nichž pracoval. A pokud bude Haller pokračovat v jeho práci –⁠ což má v úmyslu – zvyšuje se tím pravděpodobnost, že ho Jerryho vrah brzy poctí návštěvou.
Karty máme tedy rozdané a otázka je jasná: proč věnovat svůj čas dalšímu seriálu z právnického prostředí? Protože za ním stojí David E. Kelley, který nás v rámci televizní tvorby seznámil s obhájci, žalobci a soudci již mnohokrát. A pokaždé šlo o zážitek. Ally McBealová, Goliáš, Kauzy z Bostonu, Právo v Los Angeles, Advokáti, Drsná Harry. To jsou Kelleyho seriálové děti, v nichž právníci hrají hlavní role. A všechny stojí za pozornost.
Advokát
Advokát | Netflix
Tento bývalý bostonský právník se jednoho dne rozhodl stát se scenáristou, přestěhoval se do Hollywodu, díky svému jedinečnému vhledu do právnické profese okamžitě zaválel a dnes patří jednoznačně mezi špičky ve svém oboru. Kelley totiž nejenže umí zachytit atmosféru soudní síně jako málokdo, současně zvládne vykreslit barvité, často velmi výstřední postavy.
Advokát nezapře Kelleyho ruku, přesto není na první pohled tak výživný. Oproti McConaugheyho verzi je zdejší Haller mnohem méně arogantní, s čímž jdou ruku v ruce o něco méně výrazné promluvy v soudní síni. Není to nutně špatně, kdo si ale oblíbil Kelleyho výstřední závěrečné řeči, zde dostane jen dobře odvedenou, ale nijak výjimečnou práci.
Garcia-Rulfo naštěstí prodává postavu natolik sympaticky, že to ve výsledku nevadí. Jeho Haller není někým, koho jsme ještě neviděli, ale věříme mu každé slovo i emoci. O stylovější momenty se stará jeho bývalá manželka číslo 2 Lorna (Becki Newton), osobní vyšetřovatel Dennis „Cisco“ Wojciechowski (Angus Sampson s vizáží záporáka Borise z Mužů v černém 3) a tradičně pestrou paletu charakterů nabízejí soudci. Oproti tomu manželka číslo 1 Maggie v podání Neve Campbell tahá za kratší lano a vyfasovala nejnudnější roli.
Advokát
Advokát | Netflix
Lehce problematický je samotný případ. Nečetl jsem knižní předlohu, ale malinko mě zaskočilo, že zdejší vývoj v některých momentech částečně opisuje z případu, který známe z filmové adaptace (ač jde o dva odlišné zločiny). Není to nic, co by vyloženě kazilo zážitek, pokud ale máte film Obhájce v živé paměti, chvílemi se ze seriálu vytrácí prvek překvapení.
Recenze nyní možná vyznívá malinko negativně, výsledný dojem z deseti hodinových epizod ale takový rozhodně není. Advokát jen zkrátka není takovou neřízenou komediálně dramatickou střelou, jakou běžně v právnických seriálech Kelley umí vypálit. Obecně ale nabízí solidní porci zábavy, většinu času zaujme, drží si dobré tempo, má – když už ne vyloženě zajímavé –, alespoň sympaticky vykreslené postavy a na konci jsem se přistihl, že se těším, až se s Hallerem znovu uvidím. Vzhledem k tomu, že na Netflixu tento seriál momentálně vede žebříček sledovanosti, je pokračování jisté.
hodnocení: 75 %