Kanoista Fuksa po výhře na pětistovce ovládl i kilometrovou trať. Soupeře porazil o více než sekundu

Kanoista Martin Fuksa vyhrál na Světovém poháru v Račicích po pětistovce i závod na olympijském kilometru. Na trati, na níž má z mistrovství světa pět stříbrných medailí, porazil soupeře o více než sekundu a připsal si třináctý triumf v seriálu. Jakub Špicar a Daniel Havel skončili v těsném závodu deblkajaků na olympijské pětistovce ve vyrovnaném finiši sedmí.

Tento článek je více než rok starý.

Račice (Litoměřicko) (Aktualizováno: 12:17 22. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radující se Martin Fuksa

Radující se Martin Fuksa | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

Devětadvacetiletý Fuksa měl závod od startu bezpečně pod kontrolou a soupeřům nedal šanci. Nečekaně druhého Rumuna Catalina Chirilu porazil o 1,27 sekundy, třetí Maďar Balázs Adolf ztratil 2,38 sekundy. Až šestý skončil olympijský vítěz z Tokia Isaquias Queiroz z Brazílie.

„Od začátku se mi jelo dobře, věděl jsem, že jsem vepředu, dodávalo mi to sílu. Snažil jsem se co nejvíc šetřit síly na finiš, kdyby někdo zaútočil, abych byl ready. To se mi povedlo, posledních pár metrů jsem si mohl užít, projet cílem a pozdravit diváky,“ radoval se Fuksa.

Publikum mě hnalo, nechtěl jsem přijít o rekord. Fuksa vyhrál v Račicích a atakoval svoje maximum

Číst článek

Inspiroval ho sobotní zápas českých hokejistů na mistrovství světa s Norskem. „Viděl jsem Davida Pastrňáka, jak proměnil ten nájezd a vypadalo to strašně jednoduše. Říkal jsem si, že to chci udělat dneska stejně. A dopadlo to docela dobře,“ usmíval se poté, co poprvé od roku 2018 vyhrál kilometr na Světovém poháru.

Deblkajak těsně od medaile

Špicara s Havlem dělila od medaile zhruba čtvrtsekunda. Bezprostředně za cílem netušili, jak se umístili. „Řekli nám to až trenéři. Ta pětistovka je tak vyrovnaná, že nikdo neví, jak to dopadlo. Věděli jsme, že jsme od medaile, protože jsme tam bohužel v posledních dvaceti metrech už trochu vypadli a loď nám zpomalila. Ale myslím si, že se nám jízda povedla. Na nás jsme to zkusili víc napálit od začátku. V konci už nám síly docházely, ale to už je takový boj,“ vykládal Havel.

Jako hlavní disciplínu berou Špicar s Havlem čtyřkajak. „Na příštím Světovém poháru nás čeká jenom K4. Teď jsem rád, že jsme si tady mohli debla vyzkoušet, protože Dan byl nemocný během našeho nominačního závodu. Byl to pro nás první start během tohoto roku na deblu. Za mě se povedl nadmíru. Já jsem s tím spokojený, trať nás fakt strašně baví. Je to pro nás spíš odměna ten debl,“ pochvaloval si Špicar.

Deblkajak Josef Dostál, Radek Šlouf si na olympijské pětistovce alespoň částečně spravil chuť po pokaženém semifinále, v němž byl daleko od bojů o medaile, vítězstvím ve finále C.

Na kilometrové trati se české deblkajaky Tomáš Sobíšek, Michal Kulich a Josef Záhora, Jakub Stejskal umístily na šestém a osmém místě. Kajakářky Anežka Paloudová a Adéla Házová se seřadily na šesté a sedmé příčce. Sedmou a osmou pozici obsadily deblkanoe Jiří Zalubil, Antonín Hrabal a Josef Havlík, Vojtěch Nováček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme