Samsung televize – jaká byla modelová řada 2021 a 2022

Samsung už mnoho let patří mezi hlavního hráče na poli televizorů. Co to znamená? Že jich celosvětově prodá nejvíce. A to platí i u nás. Čistě objektivně se není moc čemu divit, jsou většinou za rozumnou cenu (když pominu pár měsíců po uvedení na trh), mají slušnou výbavu, solidní obraz a hlavně extrémní marketing. Sám je často doporučuji případným zájemcům o koupi nového televizoru. Neznamená to však že by byli bez chyby. A sám Samsung čas od času zkusí fintu na neznalé zákazníky, kdy dá loňské funkci nové jméno a s nepatrným vylepšením ji dokáže opět mohutně opromovat. Letošní rok vypadá u mnoha výrobců docela zajímavě. Po pár letech “drobné evoluce” zde máme něco nového a tím jsou miniLED televizory. Samsung je jednou ze značek, které je tento rok představí ve své nabídce. Co tato technologie slibuje si povíme o kousek níže. Dále si představíme kompletní nabídku Samsung tv pro 2021 a srovnáme si ji s loňským rokem.

Aktuální přehled nových modelů Samsung televizorů.

Samsung televize 2022

U Samsungu je zvykem, že všechny panely jsou typu VA. V letošním roce to vypadá (minimálně u několika modelů) na změnu a u Samsungu se můžeme setkat i s IPS panely. Proč to je? Osobně si myslím, že je to kvůli současné covid situaci. Kdy spousta továren zpomaluje produkci a není schopna dodávat tolik jako v předchozích letech. Je tedy otázkou, zda dotčené modely budou mít IPS panel po celou dobu svojí produkce, nebo zda se situace v průběhu roku může měnit. To by bylo nepříjemné v tom, že recenze budou psané na tv s daným typem panelu, ale za pár měsíců se může prodávat s jiným, což pochopitelně změní její vlastnosti. 

S příchodem miniLED se však mění označení jednotlivých produktových řad. Dosud prémiová řada “QLED” se posouvá do střední třídy a do prémiového segmentu Samsung nastupuje s řadou “Neo QLED”. Do ní patří miniLED televizory.

Další přehledy:

    Novinky v roce 2022

    Co je to QD-OLED?

    Toto je hlavní novinka pro rok 2022! Zjednodušeně řečeno je to takový hybrid mezi klasickým OLEDem a QLED technologií. Každá z těchto technologií má svoje silné stránky a slabiny. Pokud se Samsungu povede využít silných stránek obou technologií a eliminovat jejich slabiny, tak se bude jednat o skutečně úchvatný televizor. QLED by měl přinést velmi vysoké pokrytí barevného spektra a vysoký jas, OLED pak dokonalou černou. Teoretické hodnoty o kterých se mluví je jas přes 1 000 nitů. Což se nemusí zdát až tak mnoho, ale nezapomínejme že díky OLEDu a práci s černou na úrovni každého samostatného pixelu tu máme zhruba 8 300 000 stmívacích zón. Běžné LCD jich mají okolo stovky, miniLED „až“ tisíce. Jak vidíte, rozdíl je to vážně dramatický.

    Pokrytí barevného spektra má být až 80 % u Rec.2020. Zavedení OLED (či jeho derivátu) do nabídky Samsungu je velmi zajímavý krok. Samsung totiž dlouhé roky tvrdil, že OLED není dobrá technologie a nedosahuje kvalit QLEDu (což v některých ohledech platí, v jiných zase QLED nemá proti OLED šanci). Nicméně vysoký (a každoročně rostoucí) podíl OLEDů na prodejích je prostě nemohl nechat v klidu. U OLEDu je teoretické riziko vypálení obrazu. Schválně píši teoretické protože se stávalo u dřívějších generací (typicky z roku 2017-2018) u novějších generací už problémy s vypalováním hlášeny nejsou. Nicméně to neznamená, že se nemohou za 10 let objevit. Jak bude toto riziko řešeno u QD-OLED? Toto nikdo neví a reálně se to ukáže až několik následujících let. Osobně bych nečekal žádné zásadní problémy, za ty roky už výrobci dokázali chování OLED panelů odladit. Přesto (stejně jako u běžného OLEDu) doporučuji nákup OLED důkladně zvážit pokud od nové tv očekáváte že vydrží více než deset let.

    Každého asi napadne jaká bude cena tohoto televizoru? České ceny dosud nejsou oznámeny, ale dle amerického Samsung webu by se mělo jednat o 2 200 dolarů za 55 palců (cca 50 000 Kč) a 3 500 dolarů za 65 palců (cca 80 000 Kč). Je to hodně, ale jsou tu dvě „ale“. Tím prvním je, že úvodní cena televizorů je vždy přestřelená, rychle klesá (během roku klidně až na polovinu původní hodnoty) aby prodejci mohli argumentovat výraznou slevou. Druhé ale už tak optimistické není. Jedná se totiž o novou technologii a ty klesají na ceně pomaleji.

    Co dál?

    Samsung televizory nepodporují od roku 2022 funkci PVR ( nahrávání tv vysílání) – to může být pro někoho zásadní potíž. Zajímavé je, že se nejedná o globální změnu a některé země PVR mají. Sám nevím, zda k tomu Samsung vede to, že tuto funkci využívá čím dál méně lidí. Možná se ptáte, proč potom mají některé letošní televizory dvojitý tuner. Umožní vám tzv. PiP (picture in picture), alias obraz v obraze. Tzn. de facto můžete sledovat dva kanály současně.

    V roce 2020 Samsung 4K modelům odebral část funkcionality a nechal ji pouze u 8K televizorů. Z jeho pohledu to dává smysl, chtěl tlačit jejich prodeje. Nicméně část konkurence stejný krok neudělala a díky tomu vlastně Samsung opustil pozice ve 4K prémiovém segmentu, kterému dominovaly OLEDy a top řada LCD od Sony. V roce 2021 tuto chybu napravil a představil vydařené 4K LCD. Z dosud uniklých specifikací to vypadá, že i letos bude u Samsungu z čeho vybírat.

    Standardní výbavou je HDMI 2.1, v plné specifikaci. To jest HFR (přenos vysoké snímkovací frekvence, které oceníte do budoucna hlavně u herních konzolí, stejně jako VRR (variabilní obnovovací frekvenci), ALLM (automatické přepnutí do herního módu po zapnutí konzole) a eARC (standard pro přenos zvuku v nejlepší kvalitě). V rámci herního nastavení je nově možné vybrat žánr hry. Například u střílečky pak zjasní tmavé detaily, takže kupříkladu lépe uvidíte skrývajícího se nepřítele.

    Drobným zlepšením pro náročné uživatele je fakt, že většina modelů dostane 4x HDMI 2.1 porty. Loni to bylo tak, že čtyři HDMI porty v nejnovějším standardu měly jen televizory s One Connect Boxem. Ostatní měli 2x (2.1) + 2x (2.0). Ne pro každého uživatele je to zásadní, ale třeba Sony ani u velmi drahých modelů nedokáže nabídnout než dva HDMI 2.1 porty.

    Samsung dlouhodobě cílí na hráče a i letos představil novinku na kterou konkurence zatím nemá odpověď. 144 Hz obnovovací frekvenci a input lag by měl být pod 5 ms. Pokud se to Samsungu povede naplnit, bude to skvělá zpráva. Osobně mám trochu obavy zda tento režim nebude mít zásadnější dopad na kvalitu obrazu a omezení různých fází post-processingu obrazu. Typicky horšího local dimmingu.

    Několik top modelů opět dostane do vínku One Connect Box. Zjednodušeně řečeno se jedná o krabičku do které vede napájecí kabel a lze do ní zapojit všechny ostatní vstupy (HDMI, síťový kabel atd…). Zejména při instalaci na zeď je to velmi estetické řešení. Trochu úsměvná je informace o dálkovém ovládání, které se dobíjí skrze sluneční svit a dokáže tak ušetřit xx za baterie. Milé gesto, ale když se podíváte na spotřebu u Samsung televizorů, tak zjistíte že patří mezi největší na trhu. Což je mimojiné daň za vysoký jas, který nabízejí.

    Jako každý rok můžeme nejspíš očekávat drobné vylepšení obrazového procesoru. Ačkoliv je (a to i u konkurence) vždy propagováno jako úžasný pokrok se zapojením AI atd.., ale v praxi je to spíše drobný krůček směrem kupředu. Rovněž v nabídce i nadále najdeme Filmmaker Mode, „novinku“ z roku 2020 u většiny televizí, která má zobrazovat filmy tak je zamýšleli přímo jejich autoři. V praxi se u většiny značek příliš neliší od režimu kino / film.

    Samsung bohužel nadále pokračuje ve svém křižáckém (a osamoceném) tažení vůči nejrozšířenějšímu HDR standardu Dolby Vision. Místo něj tlačí svůj HDR10+, který bohužel nemá zdaleka takovou podporu. Stejně jako loni Dolby Vision představilo Dolby Vision IQ, což je de facto jen přizpůsobení obrazu vašemu prostředí na základě senzoru okolitého jasu, tak letos Samsung chystá to stejné u HDR10+. Pod názvem HDR10+ Adaptive. Samsung nebude podporovat ani zvuk ve formátu Dolby Atmos – ale dokáže ho skrze eARC poslat do zařízení co ho dokáže přehrát.

    V rámci zlepšení práce s detaily by mohla pomoci i další novinka. A tou je 14 bitové kontrastní mapování – lepší barevné přechody ve velmi tmavých scénách. Dle vyjádření Samsungu do roku 2021 dokázali pracovat s jasem po krocích po 0,48 % a letos to u televizorů s funkcí 14 bitové kontrastní mapování dokáží o 0,12 %. To by mohlo být citelné zlepšení při práci s detaily ve tmavých scénách, kde Samsung dlouhodobě zaostával za Sony nebo Panasonicem.

    Operační systém Tizen. Jako každý rok i letos nás čeká nová verze. Z 5.5 se dostaneme na Tizen 6.0. Update se bohužel netýká starších modelů. Na druhou stranu to nevypadá na žádné revoluční změny. Nové rychlé menu pro zapnutí herních funkcí, ještě snadnější propojení počítače či notebooku s tv (reakce na obří množství home office všude po světě), snadná podpora video callů (ze stejného důvodu) a pár nových aplikací typu Samsung Health. Zachována zůstává podpora Apple AirPlay 2, bohužel podpora všemožných chytrých pomocníků do domácnosti – Google Assistant, Amazon Alexa atd… aktuálně není pro evropský trh. Snad se to v budoucnu pomocí některého z updatů změní. Na druhou stranu je u nás využití těchto technologických hraček výrazně menší než v zahraničí.

    Jak vidíte, kromě uvedení QD-OLED technologie je seznam novinek podobný jako každý rok. Pár malých reálných vylepšení a trocha přikrášlených marketinových prohlášení, bez většího reálného dopadu.

    Připomenu, že v roce 2021 došlo ke změne označení  roku v rámci modelové řady. Zatímco původně byla QLED řada QT, v roce 2019 QR at.., tak letos bude označena jako QA. Podobné je to u základních LCD řad. 2020 byla TU, 2019 RU a pro rok 2021 byla AU. Co k tomu Samsung vede nevím a doufám, že teď bude nově založenou posloupnost chvíli dodržovat, ať se zákazníkům snadno orientuje.

    Každopádně teď (duben – červen 2022) je super čas pro nákup modelů z roku 2021, za výborné ceny. To však nejspíš po prázdninách 2022 skončí (budou vyprodané) a uvidíme jak bude vypadat televizní trh a co nabídne konkurence. Samsung je největší prodejce tv celosvětově a marketing má zvládnutý na jedničku. Navíc většina kupujících je spokojen s lehce přesycenými barvami a extra živým obrazem, který podává. Na tom není nic špatného, trh si to žádá a kdo chce jiné podání barev může si ho nastavit. Já osobně mám Samsung rád. Umí relativně levné (cca půl roku od uvedení na trh, úvodní cena je šíleně nastřelená) obrazovky, s povedeným a jednoduchým operačním systémem. 

    „Osekaná“ úhlopříčka 49 palců

    Jak je u Samsungu zvykem, tak tato velikost přináší jisté omezení. Konkrétně jen 50 Hz obnovovací frekvenci (i když daná modelová řada umí 100 Hz). Dále u vyšších řad (např. Q80A) slabší zvuk a mohou chybět i některé technologie (např. OTS – Object Tracking Sound nebo QSymphony). U 49kových panelů bývá reportován i horší jas a (pochopitelně) nižší počet stmívacích zón. Pokud jste omezeni fyzickým prostorem pro tuto velikost, bývá pro ni obvykle lepší volba Sony. Zkuste se podívat na náš velký test televizorů.

    Co je to miniLED

    Nejedná se o žádnou velkou revoluci (ani úplnou novinku, tento typ tv byl představen již v roce 2021) principiálně je to pořád klasická LCD LED tv. Změna je, že diody jsou několikrát menší než klasické LED.

    Hlavní výhodou oproti klasickému LED je vyšší počet stmívacích zón, díky kterému by tv měly mít menší problém s bloomingem (viditelné (a někdy rušivé) podsvícení, které je vidět když je světlý objekt na tmavém pozadí – například svítíci lampa během noci), klasickou neřestí LED panelů.

    Test televizorů 2022

    NázevKde koupitPřibližná cena (Kč)KontrastÚhlyBarvyKonstrukceDynamikaSystémHodnocení
    celkem
    1.LG 55G3Zjistit cenu5000095 %100 %85 %90 %90 %80 %
    91 %
    2.Samsung 55S95CZjistit cenu4000095 %100 %90 %90 %90 %80 %
    91 %
    3.Philips 55OLED908Zjistit cenu6000095 %100 %83 %90 %90 %80 %
    89 %
    4.Samsung 55S90CZjistit cenu3000095 %100 %80 %85 %90 %80 %
    88 %
    Recenze
    5.LG OLED55C3Zjistit cenu3500095 %95 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    Recenze
    6.Philips 55OLED818Zjistit cenu3000095 %80 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    7.LG OLED55C2Zjistit cenu2500095 %95 %75 %85 %90 %80 %
    86 %
    Recenze
    8.Sony 55A80LZjistit cenu5000095 %95 %75 %85 %90 %75 %
    85 %
    9.LG 55B3Zjistit cenu3000090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    Recenze
    10.Philips 55OLED718Zjistit cenu2800090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    11.Samsung 55QN95CZjistit cenu5000090 %70 %80 %90 %85 %80 %
    84 %
    12.Sony 65X95LZjistit cenu7000090 %70 %80 %85 %85 %80 %
    83 %
    13.Samsung QN90CZjistit cenu3000085 %70 %75 %85 %85 %80 %
    81 %
    Recenze
    14.TCL 55C845Zjistit cenu2300085 %60 %80 %80 %75 %75 %
    78 %
    Recenze
    15.Samsung 55QN85CZjistit cenu2300085 %60 %70 %85 %85 %80 %
    78 %
    Recenze
    16.Sony XR-55X90LZjistit cenu4000085 %60 %70 %80 %85 %75 %
    77 %
    17.Samsung 55Q80CZjistit cenu2200080 %60 %70 %80 %75 %80 %
    74 %
    Recenze
    18.TCL 55C745Zjistit cenu1900080 %60 %70 %80 %75 %75 %
    74 %
    19.Philips 55PUS8818Zjistit cenu2100040 %65 %60 %80 %75 %80 %
    63 %
    20.Samsung 55Q70CZjistit cenu2000050 %60 %50 %75 %75 %80 %
    62 %
    Recenze
    21.Samsung 55Q60CZjistit cenu1400050 %60 %45 %75 %60 %75 %
    57 %
    Recenze
    22.Samsung 55CU7172Zjistit cenu1000050 %55 %25 %70 %60 %75 %
    52 %
    Recenze

    Zajímavé funkce (vlastnosti)

    Ultraširoký pozorovací úhel – technologie co zlepšuje pozorovací úhly za cenu drobného zhoršení kontrastního poměru. Pokud sedíte přímo naproti obrazovce, není pro vás důležitá.

    Dual LED – je tu s námi už od roku 2022. O co se jedná? Podsvícení je tvořeno dvojicí diod, z nichž každá má jinou barevnou teplotu (víc info). První 5,000 ° K a druhá 20,000 ° K. Výhodou je fakt, že nedochází k takovému poklesu jasu, jako u běžného (jedno diodového řešení). Díky tomu lze očekávat zvýšení kontrastního poměru (odhadem o nějakých 5 – 10 %) oproti loňským modelům. Je přítomna ve střední řadě Samsungu a její smyslem je kompenzovat chybějící funkci „local dimming“ (česky označovaná jako „místní tlumení“). Vypadá užitečně, ale nejedná se o „špičku nabídky“ (kterou je u LCD právě Local dimming s velkým počtem stmívacích zón), což vám mohou někteří prodejci tvrdit.

    Object Tracking Sound (OTS) – případně jeho vylepšená verze OTS+ nebo OTS Pro, či letos naopak nová základní OTS Lite. Česky nazvané „Zvuk sledující pohyb“. Jejím smyslem je rozpoznat pohybující se objekt ve videu a snažit se zvuk přizpůsobit jeho pohybu. Zní to zajímavě, dle dostupných informací to tomu tak je i v praxi, ale za mě platí (hlavně u vyšších modelů), že i průměrné repro či soundbar za vyšší jednotky tisíc dokáže výrazně zlepšit zvukový projev přístroje. Rozdíl mezi jednotlivými verzemi je v tom kolik využívají zvukových kanálů. Lite má dva fyzické kanály (2.0) a 2 virtuální. Základní OTS má navíc horní kanál, OTS+ přidává boční kanály a vrcholné OTS Pro využívá plně 6.2.2. Obecně řečeno, čím vyšší funkce OTS, tím více repro v tv.

    Q-Symphony – jak možná víte, Samsung má rovněž soundbary, které pochopitelně doporučuje pro využít spolu se svými obrazovkami. Q-Symphony je pak funkce, která dokáže kombinovat reproduktory tv a soundbaru a tak docílit ještě zajímavějšího zvuku. Zní to zajímavě, uvidíme jaký bude dojem ve skutečnosti.

    Aktivní zesílení hlasu –  slouží k zlepšení hlasitosti dialogů, aby jim bylo lépe rozumět. Nečekejte zázraky v nějaké podobě má tuto funkci většina výrobců.

    Adaptivní obraz – v podstatě automatický jas, jak ho znáte z mobilu. Podle množství světla v místnosti upraví i jas obrazovky. Opět poměrně běžná záležitost. Nároční uživatelé často tuto funkci vysílají, protože jim „může měnit obraz pod rukama“, ale zase pokud se vzbudíte uprostřed noci a když nejde spát pustíte si televizi, tak vám s touto funkcí nevypálí oči zvyklou na tmu.

    Ambient mode – už od roku 2018 se s touto funkcí u Samsungu setkáváme. Ve své podstatě si můžete na obrazovce nastavit interaktivní pozadí, takže když TV „není zapnutá“, splyne s okolní stěnou, protože na obrazovce zobrazuje texturu podobnou vaší stěně (samozřejmě ji musíte prvně nafotit a do tv uložit). Nově tu máme i Ambient mode+. Pokud jsem to pochopil správně tak jediný rozdíl, že vám umožní podrobnější a pokročilejší nastavení a plánování. 

    Multi View – umí rozdělit vaši televizní obrazovku na dvě části. Na jedné polovině vidíte to co sledujete na obrazovce a na druhu část se zrcadlí displej telefonu. To může být velmi lákavá pro hráče, kdy mohou na části obrazovky sledovat video návod a na druhé hrát.

    Tap View – česky „Zrcadlení obsahu“, klasicky zobrazí displej vašeho mobilu přes celou obrazovku.

    Real Game Enhancer+ – Pod tímhle označením se skrývá variabilní obnovovací frekvence. Jejím smyslem je eliminace trhání  obrazu při hraní her s proměnlivou snímkovou frekvencí. Díky tomu je pohyb hladší a plynulejší a to i přes měnící se počet snímků za sekundu. Pokud chcete tv využívat pro časté hraní her, tuto funkci rozhodně chcete.

    FreeSync – můžete se setkat s dvěma implementacemi. FreeSync Premium a FreeSync Premium Pro. Ve skutečnosti existují tři. Základní FreeSync. Pak FreeSync Premium, který má navíc LFC (lower frame rate compensation), v jednoduchosti to znamená že VRR funguje i pokud je reálné FPS nižší než to co do dokáže obrazovka zobrazit (typicky se týká PC monitorů, které mají obnovovací frekvenci v určitém rozsahu např. 48 – 144 Hz). A FreeSync Premium Pro, to má LFC a podporu pro hraní v HDR.

    AI Upscale – Snaží se zlepšovat podání obrazu za pomoci strojového učení. Zjednodušeně řečeno se dívá zdali má podobnou scénu ve své databázi a jak má být ideálně zobrazena. Obecně spíše drobnější přínos, ale tyhle malé kousky skládačky posouvají obraz u nejvyšších řad o kus výše.

    Typ panelu – VA nebo IPS?

    Loni byl v tomto trochu zmatek a obávám se, že ani letos to nebude o mnoho lepší. Vliv na to mají stále ještě omezené kapacity některých továren v Asii (např. Čína ještě stále praktikuje strategii poměrně striktních lockdownů kvůli Covidu) a tím pádem se i v jednotlivých výrobních dávkách v rámci jedné modelové řady mohou lišit typy panelu. Stejně jako loni bych však čekal, že valná většina televizorů by měla mít VA panel. Zmínky o IPS panelu jsem zaslechl např. u Q80B a QN85B. Těžko soudit zda se jednalo o jednotlivé případy nebo to bude mít globálnější dopad.

    Kdybych to měl shrnout, tak mi letošní změny přijdou zajímavé. Pochopitelně tím nejzajímavější je uvedení nové technologie QD-OLED. Další změny jsou spíše drobnějšího rázu a pravděpodobně ne všechny změny budou přímý dopad pro většinu uživatelů. Ale tak je to skoro každý rok. Jinak letošní modely mají stejný jas a počet stmívacích zón jako loni.

    4K Samsung miniLED (Neo)QLED televize 2022

    Samsung QN95B

    Co nabízí hlavní model letošní QLED série? Hlavní výhodou je nejsilnější obrazový procesor, který Samsung označuje jako Neural Quantum Processor 4K. Jak je u Samsungu zvykem, tak dostaneme masivní audio – 70 W (4.2.2). V ostatních parametrech také nezaostává – vysoký jas, 100 Hz panel (pevně doufám že typu VA), antireflexní povrch a ultraširoké pozorovací úhly.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55QN95B (QE55QN95BATXXH)
    • Samsung 65QN95B (QE65QN95BATXXH)
    • Samsung 75QN95B (QE75QN95BATXXH)
    • Samsung 85QN95B (QE85QN95BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Samsung má jako úvodní cenu nastaveno 55 000 Kč. Nevěřím, že na této ceně vydrží déle než měsíc. Očekávám rychlý pád minimálně na 45 000 Kč. Ale to je pořád velmi vysoká cena. Hlavně v kontrastu s loňskou QN95A. Ta se aktuálně prodává za 27 000 Kč. Letošní QN95B bude pravděpodobně o něco lepší, ale dokud se bude loňský model prodávat nebo QN95B nebude maximálně o 5 000 Kč dražší.

    A jak to vidím s poklesem ceny letos? Někdy začátkem prosince 2022 očekávám cenu okolo 35 000 Kč.  Na přelomu ledna a února 2023 by mohla být buď na 30 000 Kč nebo lehce pod.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung QN90B

    Co ztrácíme oproti vyšší řadě? Slabší obrazový procesor Neo Quantum Processor 4K, audio má 60 W (ale pořád 4.2.2) a jen dva USB porty místo tří. Pořád však máme antireflexní vrstvu, ultra široký pozorovací úhel nebo 100 Hz panel. I jas by měl být na stejné úrovni jak u QN90B. Záleží pochopitelně na cenovém rozdílu, ale ze zkušeností z minulých let tipuji, že QN90B bude prodávanější.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 50QN90B (QE50QN90BATXXH)
    • Samsung 55QN90B (QE55QN90BATXXH)
    • Samsung 65QN90B (QE65QN90BATXXH)
    • Samsung 75QN90B (QE75QN90BATXXH)
    • Samsung 85QN90B (QE85QN90BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Jako vždy začínáme docela vysoko a to na 45 000 Kč. Myslím, že už během prázdnin jsme na 30 000 Kč. A okolo vánoc bychom mohli být na 25 000 Kč. A to si myslím, že by mohla být docela rozumná cena. V závěru životního cyklu na jaře 2023 by se mohla blížit 22 000 Kč. Mimochodem 25 000 Kč je cena QN90A. A jako obvykle platí, že loňský model není o mnoho horší než ten letošní. Zase platí, že dokud cena QN90B nebude o méně než 5 000 Kč vyšší než u QN90A, tak nemá cenu novinku kupovat.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung QN85B

    Je pravidlem, že řada QN8x už oproti QN9x znamená několik ústupků. Musíme se rozloučit s antireflexním povrchem a ultraširokým pozorovacím úhlem. Obrazovka také bude mít nižší maximální jas, ale na druhou stranu pořád zůstává obrazový procesor Neo Quantum Processor 4K. A ačkoliv má pořád zvukový výkon 60W, tak už se jedná jen o 2.2.2 systém.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55QN85B (QE55QN85BATXXH)
    • Samsung 65QN85B (QE65QN85BATXXH)
    • Samsung 75QN85B (QE75QN85BATXXH)
    • Samsung 85QN85B (QE85QN85BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Startujeme na 38 000 Kč. Myslím, že ještě během léta jsme na 30 000 Kč. Na pomezí podzimu a zimy, pak odhaduji 25 000 Kč a během začátku 2023 věřím, že bude pod 20 000 Kč. I s ohledem na to co je na trhu za ostatní modely, si myslím že dokud nebude stát lehce nad 20 000 Kč tak její nákup nedává smysl.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung NeoQLED 4K 2022

    Neo je v terminologii Samsungu označení pro miniLED televizory.

    QN95BQN90BQN85B
    Dostupné velikosti55, 65, 75, 8550, 55, 65, 75, 8555, 65, 75, 85
    Rozlišení4K4K4K
    Barevná hloubka10 bitů10 bitů10 bitů
    Typ paneluVAVAIPS
    Antireflexní povrchAnoAnoNe
    Typ podsvícenípřímépřímépřímé
    Podsvícení (interní označení)Ultimate UHD Dimming ProUltimate UHD DimmingSupreme UHD Dimming
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz100 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelAnoAnoNe
    Dual LEDNeNeNe
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 2000Quantum HDR 2000Quantum HDR 1500
    Obrazový procesorNeural Quantum Processor 4KNeo Quantum Processor 4KNeo Quantum Processor 4K
    Zvukový výkon70 W60 W60 W
    SubwooferAnoAnoAno
    Konfigurace reproduktorů4.2.24.2.22.2.2
    Object Tracking SoundAno (OTS+)Ano (OTS+)Ano
    Q-SymphonyAnoAnoAno
    Aktivní zesílení hlasuAnoAnoAno
    Adaptivní zvukAdaptive Sound+Adaptive Sound+Adaptive Sound+
    Operační systémTizenTizenTizen
    Wi-FiAnoAnoAno
    BluetoothAnoAnoAno
    BixbyAnoAnoAno
    Herní režimAnoAnoAno
    FreeSyncFreeSync Premium ProFreeSync Premium ProFreeSync Premium Pro
    G-SYNCNeNeNe
    Obraz v obraze (PiP)AnoAnoAno
    Ambient módAmbient Mode+Ambient Mode+Ambient Mode+
    AI UpscalingAnoAnoAno
    HDMI444
    USB322
    CI slotAno (1)Ano (1)Ano (1)
    ARCAnoAnoAno
    eARCAnoAnoAno
    One ConnectAnoNeNe
    TunerDVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2 x 2

    4K Samsung QLED televize 2022

    Rozdíl mezi QLED a NeoQLED je v tom, že QLED je klasické LED/LCD podsvícení, zatímco NeoQLED má miniLED podsvícení.

    Samsung Q80B

    Jediná „obyčejná“ QLED s přímým podsvícením. Má 100 Hz panel, 8 bitů + FRC a slušný obrazový procesor. Výbava je slušná. Má dvojitý tuner, obraz v obraze, AI Upscalling nebo FreeSync. Také bude mít o něco vyšší jas, než zbytek QLED řady. To je patrné z interního označení „Quantum HDR 1500“, zatímco zbytek má jen Quantum HDR. Za rozumnou cenu to může být super volba pro ty co chtějí většinu času sledovat televizní vysílání a občas si pustit nějaký 4K film nebo HDR hru. Co dále potěší je audio. 60W 2.2.2 řešení je na poměry této cenové relace slušné.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung QE50Q80B (QE50Q80BATXXH)
    • Samsung QE55Q80B (QE55Q80BATXXH)
    • Samsung QE65Q80B (QE65Q80BATXXH)
    • Samsung QE75Q80B (QE75Q80BATXXH)
    • Samsung QE85Q80B (QE85Q80BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    V ceníku Samsungu svítí jako úvodní cena 35 000 Kč. To je zcela nesmyslná cena. Rozumná cena je okolo 20 000 Kč. Okolo vánoc bychom se na ni mohli dostat. Pro zajímavost je dobré podívat se na cenu předchůdce, tedy Q80A. A ten v současné době můžete koupit skoro už za 16 000 Kč. Což je velmi slušná cena, ale Q80B se na ni dostane až ke konci svého životního cyklu.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung Q70B

    Pojďme se podívat na to co oproti vyššímu modelu ztrácíte. V první řadě je to zvuk. Tady už máme k dispozici jen klasické 2.0 stereo s výkonem 20 W. Žádný subwoofer. Obrazovka bude mít nižší jas, jedná se o řešení založené na dual LED. Nemá přímé podsvícení, ale boční. Dále má však 100 Hz, slušný obrazový procesor Quantum Processor 4K nebo HDMI 2.1. Přemýšlím kdo bude cílovka. Cena bude muset být výrazně nižší oproti Q80B aby mělo smysl kupovat Q70B.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung QE55Q70B (QE55Q70BATXXH)
    • Samsung QE65Q70B (QE65Q70BATXXH)
    • Samsung QE75Q70B (QE75Q70BATXXH)
    • Samsung QE85Q70B (QE85Q70BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Tušíte, že i zde je úvodní cena velice sebevědomá. A to rovných 30 000 Kč za 55 palcovou variantu. Dokud se nedostane pod 20 000 Kč, tak bych o jejím nákupu neuvažoval. Zase je dobré dát si její cenu do kontextu s loňským modelem (který se až tolik od nového neliší), který stojí výrazně pod 20 000 Kč. Opět je to dáno tím, že Q70A je na konci svého životního cyklu na minimu ceny.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung Q60B

    Díky QLED panelu dostanete bohaté barvy, ale je tu jen 50 Hz panel, boční podsvícení a „slabší“ obrazový procesor Quantum Processor Lite 4K. Nemá FreeSync, nemá HDMI 2.1, nemá obraz v obraze, nemá dvojitý televizní tuner ani další drobná softwarové vylepšení obrazu. Zvuk je klasické 2.0 stereo o 20 W, ale nemá další softwarové vylepšení zvuku, které Q70B má. Jak vidíte jedná se defacto o nejzákladnější model, který má „navíc“ jen trochu lepší barvy díky QLED.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung QE43Q60B (QE43Q60BATXXH)
    • Samsung QE50Q60B (QE50Q60BATXXH)
    • Samsung QE55Q60B (QE55Q60BATXXH)
    • Samsung QE65Q60B (QE65Q60BATXXH)
    • Samsung QE75Q60B (QE75Q60BATXXH)
    • Samsung QE85Q60B (QE85Q60BATXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Nejlevnější letošní model QLED řady startuje okolo 27 000 Kč. Nepochybuji o tom, že během pár měsíců se cena přiblíží 20 000 Kč. Ale ani to není dobrá cena pro koupi. Ideální hodnota televizoru je okolo 15 000 Kč, smysluplná cena kdy se dá o koupi uvažovat je někde kolem 17 000 Kč. Loňský model, tedy Q60A lze nyní pořídit okolo 14 000 Kč. A to je velmi slušná cena.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung QLED 4K 2022

    Samsung Q80BSamsung Q70BSamsung Q60B
    Dostupné velikosti50, 55, 65, 75, 8555, 65, 75, 8543, 50, 55, 65, 75, 85
    Rozlišení4K4K4K
    Barevná hloubka8 bitů + FRC8 bitů + FRC8 bitů + FRC
    Typ paneluVA VAVA
    Antireflexní povrchNeNeNe
    Typ podsvíceníPříméBočníBoční
    Podsvícení (interní označení)Supreme UHD Dimming Supreme UHD DimmingSupreme UHD Dimming
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz50 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelNeNeNe
    Dual LEDNeAnoAno
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 1500Quantum HDRQuantum HDR
    Obrazový procesorQuantum Processor 4KQuantum Processor 4KQuantum Processor Lite 4K
    Zvukový výkon60 W20 W20 W
    SubwooferAnoNeNe
    Konfigurace reproduktorů2.2.22.02.0
    Object Tracking SoundOTSOTS LiteOTS Lite
    Q-SymphonyAnoAnoAno
    Aktivní zesílení hlasuAnoAnoNe
    Adaptivní zvukAdaptive Sound+Adaptive Sound+Adaptive Sound
    Operační systémTizenTizenTizen
    Wi-FiAnoAnoAno
    BluetoothAnoAnoAno
    BixbyAnoAnoAno
    Herní režimAnoAnoAno
    FreeSyncFreeSync Premium ProFreeSync Premium ProNe
    G-SYNCNeNeNe
    Obraz v obraze (PiP)AnoAnoNe
    Ambient módAmbient Mode+Ambient Mode+Ano
    AI UpscalingAnoAnoNe
    HDMI443 (nemá HDMI 2.1)
    USB222
    CI slotAno (1)Ano (1)Ano (1)
    ARCAnoAnoAno
    eARCAnoAnoAno
    One ConnectNeNeNe
    TunerDVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2

    4K Samsung LED televize 2022

    „Obyčejné“ (tedy bez QLED vrstvy) modely každý rok více a více mizí z nabídky. Letos v ní najdeme dva, vlastně jeden ale k tomu se ještě dostaneme. Loni jich bylo více, ale fakticky se lišily jen výbavou. Z pohledu kvality obrazu na tom byly všechny stejně.

    Samsung BU8572

    Nemá QLED, nemá Dual LED a má nejlevnější obrazový procesor Crystal Processor 4K. Rovněž nemá dvojitý televizní tuner nebo podporu VRR (FreeSync). Je to prostě ten nejvíc základní model v nabídce Samsungu. Pokud nemáte od televizoru vysoká očekávání a chcete jednoduchý a spolehlivý přístroj tak vás může zaujmout. Pokud chcete oproti základu i něco navíc, musíte se podívat na vyšší patra nabídky.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung UE43BU8572 (UE43BU8572UXXH)
    • Samsung UE50BU8572 (UE50BU8572UXXH)
    • Samsung UE55BU8572 (UE55BU8572UXXH)
    • Samsung UE65BU8572 (UE65BU8572UXXH)
    • Samsung UE75BU8572 (UE75BU8572UXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Startovací cena je 22 000 Kč a dovolím si tvrdit, že do vánoc ji máme za 14 000 Kč. Na konci svého životního cyklu může atakovat cenu 11 000 Kč. Bohužel doba kdy nejlevnější 55ky od známého výrobce typu Samsungu nebo LG šli koupit pod 10 000 Kč jsou pryč. A s inflací co je okolo nás nevěřím, že se ještě někdy vrátí. Na druhou stranu 12 – 13 000 Kč je velmi slušná cena za tuto televizi.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung BU8072

    Existuje i varianta Samsung BU8072, která je po stránce výbavy i obrazu stejná. Rozdíl je v typu stojanu. BU8072 má dvě nožky po stranách obrazovky a Samsung BU8572 má stojan v centrální části televizoru. Další rozdíl je že BU8072 je dostupná i ve velikosti 85 palců a BU8572 nikoliv. Pokud mezi nimi budete volit, berte podle aktuální ceny. Či vizuálních preferencí.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung UE43BU8072 (UE43BU8072UXXH)
    • Samsung UE50BU8072 (UE50BU8072UXXH)
    • Samsung UE55BU8072 (UE55BU8072UXXH)
    • Samsung UE65BU8072 (UE65BU8072UXXH)
    • Samsung UE75BU8072 (UE75BU8072UXXH)
    • Samsung UE85BU8072 (UE85BU8072UXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Zde platí to stejné co pro BU8572.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung LED 4K 2022

    Samsung BU8072 / BU8572
    Dostupné velikosti43, 50, 55, 65, 75, 85
    Rozlišení4K
    Barevná hloubka8 bitů + FRC
    Typ paneluVA
    Antireflexní povrchNe
    Typ podsvíceníBoční
    Podsvícení (interní označení)UHD Dimming
    Obnovovací frekvence50 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelNe
    Dual LEDNe
    HDR (High-Dynamic Range)Ano
    Obrazový procesorCrystal Processor 4K
    Zvukový výkon20 W
    SubwooferNe
    Konfigurace reproduktorů2.0
    Object Tracking SoundOTS Lite
    Q-SymphonyAno
    Aktivní zesílení hlasuNe
    Adaptivní zvukAno
    Operační systémTizen
    Wi-FiAno
    BluetoothAno
    BixbyAno
    Herní režimNe
    FreeSyncNe
    G-SYNCNe
    Obraz v obraze (PiP)Ne
    Ambient módNe
    AI UpscalingNe
    HDMI3 (nemá HDMI 2.1)
    USB2
    CI slotAno (1)
    ARCAno
    eARCAno
    One ConnectNe
    TunerDVB-T2CS2

    Samsung Art televize 2022

    V nabídce Samsungu najdete i dva televizory u kterých primárně nejde o kvalitu obrazu nebo obrazové funkce. Více se jedná o umělecká díla nebo estetické doplňky vaší domácnosti. Jedná se o The Frame a The Serif. The Frame visí na stěně jako obraz. Naopak The Serif je zamýšlený jako samostatný kus nábytku. Můžete ho použít se vysokým stojanem (trochu mi připomíná kancelářský flipboard) nebo bez něj. Nejde na ně koukat čistě z pohledu ceny vs hodnoty co za ni dostanete. Nákup je v tomto případě čistě emotivní záležitostí.

    Samsung The Frame

    Z pohledu obrazu se jedná o QLED s bočním podsvícení a technologií dual led. Takže de facto to stejné co Samsung Q70B. Hlavní výhodou může být „art mode“, který dokáže zobrazit některý z více než 300 známých obrazů známých mistrů.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung The Frame QE32LS03B (QE32LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE43LS03B (QE43LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE50LS03B (QE50LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE55LS03B (QE55LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE65LS03B (QE65LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE75LS03B (QE75LS03BAUXXH)
    • Samsung The Frame QE85LS03B (QE85LS03BAUXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Začíná za 40 000 Kč. Jak jsem zmiňoval v úvodu, čistě z pohledu kvality obrazu je na úrovni ceny Q70B, takže někde pod 20 000 Kč. Ale o to tu nejde. U loňského modelu klesla cena až skoro na úroveň 20 000 Kč.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung The Serif

    Vlastně to stejné jako The Frame, ale bez dual led (lehce horší kontrast) a „art mode“, místo něj má klasický ambient mód jako běžné Samsung televizory.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung The Serif QE43LS01BA (QE43LS01BAUXXH)
    • Samsung The Serif QE50LS01BA (QE50LS01BAUXXH)
    • Samsung The Serif QE55LS01BA (QE55LS01BAUXXH)
    • Samsung The Serif QE65LS01BA (QE65LS01BAUXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Začíná za 40 000 Kč. Jak jsem zmiňoval v úvodu, čistě z pohledu kvality obrazu je na úrovni ceny Q70B, takže někde pod 20 000 Kč. Ale o to tu nejde. U loňského modelu klesla cena až skoro na úroveň 25 000 Kč.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung Art televize 4K 2022

    Samsung The FrameSamsung The Serif
    Dostupné velikosti32, 43, 50, 55, 65, 75, 8543, 50, 55, 65
    Rozlišení4K4K 
    Barevná hloubka8 bitů + FRC8 bitů + FRC
    Typ paneluVAVA
    Antireflexní povrchnene
    Typ podsvíceníbočníboční
    Podsvícení (interní označení)Supreme UHD DimmingSupreme UHD Dimming
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelAnoAno
    Dual LEDAnoNe
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDRQuantum HDR
    Obrazový procesorQuantum Processor 4KQuantum Processor 4K
    Zvukový výkon40 W40 W
    SubwooferNeNe
    Konfigurace reproduktorů2.0.24.0
    Object Tracking SoundOTSOTS Lite
    Q-SymphonyAnoAno
    Aktivní zesílení hlasuAnoAno
    Adaptivní zvukAdaptive Sound+Adaptive Sound+
    Operační systémTizenTizen
    Wi-FiAnoAno
    BluetoothAnoAno
    BixbyAnoAno
    Herní režimAnoAno
    FreeSyncFreeSync Premium ProFreeSync Premium Pro
    G-SYNCNeNe
    Obraz v obraze (PiP)AnoAno
    Ambient módAnoAno
    AI UpscalingAnoAno
    HDMI44
    USB22
    CI slotAno (1)Ano (1)
    ARCAnoAno
    eARCAnoAno
    One ConnectNeNe
    TunerDVB-T2CS2DVB-T2CS2

    4K Samsung QD-OLED televize 2022

    Samsung S95B

    Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by bohatý vešel do království věčného. Toto biblické přísloví by šlo pozměnit na – snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by Samsung zařadil do nabídky (QD-)OLED panel. A přesto se to stalo. Po všech těch letech kritiky OLEDu to bylo opravdu nečekaný krok. Na druhou stranu se nejedná o klasický OLED panel, ale o jeho další generaci. Tedy mix OLED a QD – kvantových teček (quantum dots). Výbava je opravdu špičková – 10 bitů, 100 Hz, velmi slušné audio a pochopitelně QD-OLED panel. Tedy dokonalá černá a bohatší barvy než u klasického OLED panelu. Mimochodem, dost mě překvapilo že tato televize nemá One-connect box. Ten má jen QN95B (což je „horší“ a levnější televizor) a 8K modely. 

    Dostupné velikosti:

    • Samsung QE55S95B
    • Samsung QE65S95B

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Začíná za 60 000 Kč. Je to docela pochopitelné, top model, nová technologie. Osobně bych čekal minimálně na okolí 40 000 Kč, věřím že již do vánoc by se mohla na tuto úroveň dostat. Během jara dalšího roku bych očekával i cenu menší než je 35 000 Kč.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung QD-OLED 2022

    Samsung QE55S95B
    Dostupné velikosti55, 65
    Rozlišení4K
    Barevná hloubka10 bitů
    Typ paneluQD-OLED
    Antireflexní povrchAno
    Typ podsvícení
    Podsvícení (interní označení)
    Obnovovací frekvence100 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelAno
    Dual LED
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR OLED
    Obrazový procesorNeural Quantum Processor 4K
    Zvukový výkon60 W
    SubwooferAno
    Konfigurace reproduktorů2.2.2
    Object Tracking SoundOTS
    Q-SymphonyAno
    Aktivní zesílení hlasuAno
    Adaptivní zvukAno
    Operační systémTizen
    Wi-FiAno
    BluetoothAno
    BixbyAno
    Herní režimAno
    FreeSyncFreeSync Premium
    G-SYNCNe
    Obraz v obraze (PiP)Ano
    Ambient módAno (Ambient Mode+)
    AI UpscalingAno
    HDMI4
    USB2
    CI slotAno (1)
    ARCAno
    eARCAno
    One ConnectNe
    TunerDVB-T2CS2 x 2

    8K Samsung miniLED QLED televize 2022

    Samsung QN900B

    Toto je opravdový vrchol nabídky u Samsungu. Parametry televizoru jsou skutečně impozantní. Za vyzdvihnutí stojí zejména extra vysoký jas a velmi silné audio. Na přesný přehled parametrů se podívejte v tabulce níže. Tato tv má jen jednu zásadní chybu a to je cena, která je mimo možnosti 99 % lidí v naší republice.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 65QN900B (QE65QN900BTXXH)
    • Samsung 75QN900B (QE75QN900BTXXH)
    • Samsung 85QN900B (QE85QN900BTXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Je libo 65 palců za 140 000 Kč? Ne? Nedivím se vám. Dobrá zpráva je, že loňská QN900A stála na začátku ještě víc. A už kolem vánoc byla za 100 000 Kč a aktuálně jde koupit za 80 000 Kč. QN900B klesne ještě níže, začátkem roku 2023 bude okolo 75 000 Kč. 4K televize s velmi podobnými schopnostmi lze však koupit okolo 50 000 Kč. A obří velikost 85 palců kde už 8K může dávat smysl, tak tu koupíte za 270 000 Kč. Tato cena časem rozhodně klesne. Ale obávám se že nějakých 150 000 Kč bude dno, na které bude postupně padat celý rok.

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung QN800B

    Že QN900B nic zásadního nechybí už víte. Tak o co je horší QN800B? Má nižší jas a lehce horší audio. Obě mají ten nejlepší obrazový procesor co Samsung nabízí, One Connect Box i velmi dobré audio. Nicméně zásadní potíž je pořád stejná. A to je cena, která je pořád mimo možnosti mnoha smrtelníků. 

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 65QN800B (QE65QN800BTXXH)
    • Samsung 75QN800B (QE75QN800BTXXH)
    • Samsung 85QN800B (QE85QN800BTXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Začíná na 95 000 Kč – za 65 palců. To je extra vysoká cena. Na druhou stranu loňská QN800A začínala na 110 000 Kč. I z toho je vidět, že (inflaci navzdory) se 8K technologie stává pozvolna dostupnější. Osobně čekám že okolo vánoc se cena dostane na cca 60 000 Kč. Během jara roku 2023 by mohla atakovat 50 000 Kč. Nicméně jediným důvodem kdy za mě dává smysl kupovat 8K televizor je 85 palců nebo více. Ale tam bude i koncem roku cena okolo 120 000 Kč. A to je pro většinu z nás nedosažitelná cena za nákup televizoru. 

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Samsung QN700B

    Tak se na to podívejme nejlevnější 8K televize v letošní nabídce Samsungu. Prvně začnu tím co je pořád dobré – vysoký jas, antireflexní povrch, velmi solidní audio schopnosti (60 W, 4.2 sestava), dvojitý televizní tuner a One Connect Box.

    A co jí naopak chybí? Jako jediná 8K od Samsungu má jen 50 Hz, také „horší“ verzi obrazového procesoru a nemá lepší pozorovací úhly jako vyšší řady. Rozhodně to není špatná televize. Ale její cenovka není dobře nastavená a hlavně konkurence nabízí zajímavější modely.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55QN700B (QE55QN700BTXXH)
    • Samsung 65QN700B (QE65QN700BTXXH)
    • Samsung 75QN700B (QE75QN700BTXXH)

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    Tento model mi moc zajímavý nepřijde. Je jasné, že nastavená úvodní cena 70 000 Kč už za pár týdnů bude výrazně nižší. Ale i kdyby na konci svého životního cyklu na polovinu, tedy 35 000 Kč (a to si myslím, že se stane). Tak bude stejně lepší volbou 4K OLED nebo QLED od Samsungu který v prvotřídní kvalitě a této velikosti seženete lehce nad 25 000 Kč. 

    Zjistit aktuální cenu na Heureka.cz

    Srovnání parametrů Samsung miniLED QLED 4K 2022

    Samsung QN900BSamsung QN800BSamsung QN700B
    Dostupné velikosti65, 75, 8565, 75, 8555, 65, 75
    Rozlišení8K8K8K
    Barevná hloubka10 bitů10 bitů10 bitů
    Typ paneluVAVAVA
    Antireflexní povrchAnoAnoAno
    Typ podsvíceníPříméPříméPřímé
    Podsvícení (interní označení)Ultimate 8K Dimming ProUltimate 8K Dimming ProUltimate 8K Dimming Pro
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz50 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelAnoAnoNe
    Dual LEDNeNeNe
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 4000Quantum HDR 2000Quantum HDR 2000
    Obrazový procesorNeural Quantum Processor 8KNeural Quantum Processor 8KNeural Quantum Processor Lite 8K
    Zvukový výkon90 W70 W60 W
    SubwooferAnoAnoAno
    Konfigurace reproduktorů6.2.44.2.24.2
    Object Tracking SoundAno (OTS Pro)Ano (OTS Pro)OTS Lite
    Q-SymphonyAnoAnoAno
    Aktivní zesílení hlasuAnoAnoAno
    Adaptivní zvukAdaptive Sound+Adaptive Sound+Adaptive Sound+
    Operační systémTizenTizenTizen
    Wi-FiAnoAnoAno
    BluetoothAnoAnoAno
    BixbyAnoAnoAno
    Herní režimAnoAnoAno
    FreeSyncFreeSync Premium ProFreeSync Premium ProFreeSync Premium Pro
    G-SYNCNeNeNe
    Obraz v obraze (PiP)AnoAnoAno
    Ambient módAmbient Mode+Ambient Mode+Ambient Mode+
    AI UpscalingAnoAnoAno
    HDMI444
    USB333
    CI slotAno (1)Ano (1)Ano (1)
    ARCAnoAnoAno
    eARCAnoAnoAno
    One ConnectAnoAnoAno
    TunerDVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2 x 2DVB-T2CS2 x 2

    Co bych z Samsung tv nabídky pro rok 2022 kupoval já

    Bavím se o hypotetické situaci, že už nejsou k sehnání Samsung modely z roku 2021 a zároveň (psáno začátkem května 2022) neznám přesnou a kompletní nabídku konkurence. Za mě se velice pravděpodobně bude opakovat situace z posledních let, kdy Samsung bude dominovat v nižší až střední třídě nabídky. Obrazově srovnatelného Sony bude nejspíš zase až po řadu X90x dražší, LG je rovněž o něco málo dražší a hlavně díky využití odlišného typu panelu cílí na trochu jiné publikum/využití.

    Chci špičkovou televizi v ceně okolo 40 000 Kč

    V této cenové hladině se můžete dostat na 65 palcový OLED. Teoreticky v této cenové hranici bude mít Samsung 65QN90B. Proč teoreticky? V době uvedení na trh stojí nerozumných 60 000 Kč. Ta cena však dlouho nevydrží a brzo bude na dosah 40 000 Kč. Oproti OLEDu bude mít vyšší jas, ale s OLEDí černou se rovnat nemůže a navíc je u Samsung stále chybějící podpora Dolby Vision. Cenově to vidím, že bude muset být o hezkých pár tisíc levnější než srovnatelný OLED, aby se jednalo o zajímavou alternativu. Případně pokud máte strach z OLEDu nebo tv používáte často tak, že je na ní hodně statického obrazu. Což je využití, které OLEDu nesvědčí.

    Chci kvalitní televizi do 30 000 Kč

    Tady by mohla být zajímavá Samsung Samsung 65QN85B. Zatím je s cenou výrazně výše, ale podle mě nebude trvat velmi dlouho a bude ji možné koupit pod 30. Pokud chcete sledovat kvalitní zdroje ve 4K typu Netflix na větší obrazovce, tak teoreticky ještě Samsung 65Q80B. Ta je levnější a její loňská předchůdkyně Samsung 65Q80A byla velmi rozumnou volbou. 100 Hz VA panel, přímé podsvícení … Ale Dolby Vision bude stále chybět.

    Chci tv do 20 000 Kč

    Tady to vidím buď na Samsung QE55Q80B (tedy menší velikost z předešlé kategorie) – když budete sledovat kvalitní obsah. Nebo naopak jít s obrazem níže a velikostí výše. Zejména pokud budete sledovat klasické tv vysílání a do toho sem tam nějaký film. Ať už Samsung QE65Q70B (ale tam už je pokles kvality obrazu díky bočnímu podsvícení při 4K HDR obsahu citelný), či časem by se této hranici mohla dokonce blížit i Samsung UE75BU8072. Jen pozor, že zde přijdete o 100 Hz a QLED barvy – na druhou stranu je skutečně obří velikost za velice rozumné peníze. Znám několik případů velkých rodinných domů, kde je sledovací vzdálenost blízká pěti metrům. A za těchto podmínek je to ideální velikost i pro sledování běžného tv vysílání.

    Do 15 000 Kč

    Výrazně pod touto hranicí bude už brzy Samsung UE55BU8072. Časem se této hranici přiblíží i větší úhlopříčka Samsung UE65BU8072. Velká úhlopříčka a je při dostatečné vzdálenosti vhodné pro klasické tv vysílání.

    Do 10 000 Kč

    Jako už několik posledních let, tak ani letos nemám pochyby o tom, že zde bude Samsung totálně vládnout. Tedy ono to pod 10 000 Kč nebude, růst cen z poslední doby to asi nedovolí. Ale někde okolo 11 000 Kč půjde koupit Samsung UE55BU8072. Už několik let je (vždy aktuální verze tohoto modelu) nejprodávanější televizor u nás. A já se ani nedivím, v této cenové kategorii je to výtečná volba.

    Historie TV Samsung

    Korejský gigant Samsung vstoupil na trh televizorů v roce 1969 (kdy založil divizi Samsung Electronics), kdy uvedl (tenkrát pochopitelně černobílý) první model, který vyrobil ve spolupráci se značkou Sanyo. O pět let později s k nim přidala výroba praček a ledniček, o dalších 10 let později například mikrovlnek.

    Označení tv samsung

    Samsung má dva typy kódu v modelové řadě. Jeden se týká LCD a druhý QLED. Představíme si oba dva. Část označení, začátek a konec je společná. Jak zjistit model televize Samsung? Jednoduše, hned vám to ukážu.

    Modelové označení může vypadat třeba takto: QE55Q60RATXXH

    První znak (v našem případě „Q“), ukazuje na použitou technologii:

    • U – LCD (LED)
    • L – LCD (CCFL)
    • K – OLED
    • Q – QLED

    Druhý znak (v našem případě „E“), určuje světadíl distribuce:

    • E – Evropa
    • A – Asie, Afrika, Austrálie
    • N – Severní Amerika, Jižní Amerika, Korea

    Třetí a čtvrtý znak (v našem případě „55“) určují velikost (úhlopříčku) televizoru:

    • 98 “ – 248,9 cm
    • 85 “ – 215,9 cm
    • 82 “ – 208,2 cm
    • 75 “ – 190,5 cm
    • 65 “ – 165,1 cm
    • 60 “ – 152,4 cm
    • 55 “ – 139,7 cm
    • 50 “ – 127 cm
    • 49 “ – 124,5 cm
    • 43 “ – 109,2 cm
    • 40 “ – 101,6 cm
    • 39 “ – 99 cm
    • 32 “ – 81,2 cm

    QLED

    Mějme stále označení QE55Q60R.

    Dalších znaky určuje modelovou řadu a rok výroby.

    U QLED je to tedy: Q60R,

    • Q – technologie QLED
    • 60 – modelová řada
    • R – označení roku

    LCD

    U klasického LCD je to např. UE55RU8002.

    • R – označení roku
    • U – technologie LCD
    • 8002 – modelová řada

    Zbylá část kódu je opět společná pro LCD i QLED

    Modelové řady mají tuto hierarchii:

    QLED příklad – Q80R
    LCD příklad – RU8002

    • 4 – nejnižší třída
    • 5 – druhá nejnižší třída
    • 6 – nižší střední třída
    • 7 – střední třída
    • 8 – vyšší střední třída
    • 9 – nejvyšší třída

    Druhé číslo v rámci modelové řady určuje podsérii – typicky se jednalo o prohnutou variantu, nebo model určený k prodeji ve specifickém řetězci. To platí pro LCD i QLED.

    Případné třetí číslo je jen pro LCD a určuje barvu stojanu či rámečku.

    Případné čtvrté číslo označuje dealerskou variantu. V našich obchodech se setkáte skoro výhradně s číslem „2“, které reprezentuje určení pro východní Evropu.

    Jak zjistit rok výroby televize Samsung? Je to velice jednoduché ….

    Rok výroby je označen písmenem, které se postupně zvyšuje (pozor, některá písmena jsou přeskočena):

    • 2017 – M
    • 2018 – N
    • 2019 – R
    • 2020 – T
    • 2021 – A 
    • 2021 – B

    Třetí a čtvrtý znak od konce označuje výbavu tunery. Nejčastěji se potkáte s :

    • TX – dvojitý tuner DVB-C / S2 / T2
    • UX – standardní tuner DVB-C / S2 / T2

    Poslední dva znaky určují region prodeje. U nás je to „XH„, kam spadají tyto země: Albánie, Bulharsko, Chorvatsko, ČR, Estonsko, Maďarsko, Řecko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko a Slovensko.

    Samsung nepřehraje kodeky XVID a DTS

    Už od roku 2018 Samsung nepodporuje kodeky Xvid (video) a DTS (audio). Tento stav dále trvá. Xvid bývá typicky použit pro starší filmy, které jsou uloženy v avi souboru. Neznamená to, ale že tv nepřehraje všechny avi soubory, jen ty pro které byl použit uvedený kodek.

    Jak obnovit výchozí nastavení u Samsung televize

    1. Otevřete menu nastavení.
    2. Poté jděte do záložky “Podpora”.
    3. Vyberte “Automatická diagnostika”.
    4. Zvolte “Obnovit”.
    5. Zadejte heslo (pokud jste ho nikdy nenastavovali, tak výchozí jsou samé nuly.)
    6. Potvrďte.
    7. Obnovení je dokončeno

    Časté dotazy

    Jaké modely TV přináší Samsung pro rok 2022?

    Ve 2022 se u Samsung setkáte s těmito modely:

    • 4K QD-OLED Samsung TV – Samsung S95B
    • 4K miniLED Samsung TV – modely Samsung QN95B, Samsung QN90B, Samsung QN85B
    • 4K QLED Samsung TV – modely Samsung Q80B, Samsung Q70B, Samsung Q60B, Samsung The Frame 2022, Samsung The Serif 2022
    • 4K Samsung LED TV – Samsung BU8072 a Samsung BU8572
    • 8K miniLED Samsung TV – Samsung QN900B, Samsung QN800B, Samsung QN700B

    Všechny modely detailně porovnáváme a probíráme v jednotlivých kapitolách ZDE.

    Které Samsung TV pro rok 2022 jsou nejlepší?

    To samozřejmě záleží podle ceny. Neberu v potaz úvodní ceny, ale již během podzimu bude možné pořídit je za následujících podmínek (a později v průběhu roku bude cena ještě více klesat). V ceně okolo 40 000 Kč půjde nejspíš koupit – Samsung 65QN95B. Okolo 30000 je zajímavý Samsung 55QN90B nebo Samsung QE65Q80B. Kolem 20000 pak Samsung QE55Q80B, QE65Q70B a Samsung UE75BU8072. Levnější alternativou pak může být některý z loňských předchůdců – tedy dokud se nedoprodají. Podrobněji to rozebírám zde.

    Které Samsung tv mají 100Hz?

    Samsung 100hz:

    Vše od Samsung Q70B výše. Tedy QN95B, QN90B, QN85B, Q70B, Q80B ale i Samsung The Frame, Samsung The Serif a pochopitelně 8K modely QN900B, QN800B a QN700B.

    Všechny modely detailně porovnáváme a probíráme v jednotlivých kapitolách ZDE.

    Samsung televize 2021

    NázevKde koupitPřibližná cena (Kč)KontrastÚhlyBarvyKonstrukceDynamikaSystémHodnocení
    celkem
    1.LG 55G3Zjistit cenu5000095 %100 %85 %90 %90 %80 %
    91 %
    2.Samsung 55S95CZjistit cenu4000095 %100 %90 %90 %90 %80 %
    91 %
    3.Philips 55OLED908Zjistit cenu6000095 %100 %83 %90 %90 %80 %
    89 %
    4.Samsung 55S90CZjistit cenu3000095 %100 %80 %85 %90 %80 %
    88 %
    Recenze
    5.LG OLED55C3Zjistit cenu3500095 %95 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    Recenze
    6.Philips 55OLED818Zjistit cenu3000095 %80 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    7.LG OLED55C2Zjistit cenu2500095 %95 %75 %85 %90 %80 %
    86 %
    Recenze
    8.Sony 55A80LZjistit cenu5000095 %95 %75 %85 %90 %75 %
    85 %
    9.LG 55B3Zjistit cenu3000090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    Recenze
    10.Philips 55OLED718Zjistit cenu2800090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    11.Samsung 55QN95CZjistit cenu5000090 %70 %80 %90 %85 %80 %
    84 %
    12.Sony 65X95LZjistit cenu7000090 %70 %80 %85 %85 %80 %
    83 %
    13.Samsung QN90CZjistit cenu3000085 %70 %75 %85 %85 %80 %
    81 %
    Recenze
    14.TCL 55C845Zjistit cenu2300085 %60 %80 %80 %75 %75 %
    78 %
    Recenze
    15.Samsung 55QN85CZjistit cenu2300085 %60 %70 %85 %85 %80 %
    78 %
    Recenze
    16.Sony XR-55X90LZjistit cenu4000085 %60 %70 %80 %85 %75 %
    77 %
    17.Samsung 55Q80CZjistit cenu2200080 %60 %70 %80 %75 %80 %
    74 %
    Recenze
    18.TCL 55C745Zjistit cenu1900080 %60 %70 %80 %75 %75 %
    74 %
    19.Philips 55PUS8818Zjistit cenu2100040 %65 %60 %80 %75 %80 %
    63 %
    20.Samsung 55Q70CZjistit cenu2000050 %60 %50 %75 %75 %80 %
    62 %
    Recenze
    21.Samsung 55Q60CZjistit cenu1400050 %60 %45 %75 %60 %75 %
    57 %
    Recenze
    22.Samsung 55CU7172Zjistit cenu1000050 %55 %25 %70 %60 %75 %
    52 %
    Recenze

    U Samsungu je zvykem, že všechny panely jsou typu VA. V letošním roce to vypadá (minimálně u několika modelů) na změnu a u Samsungu se můžeme setkat i s IPS panely. Proč to je? Osobně si myslím, že je to kvůli současné covid situaci. Kdy spousta továren zpomaluje produkci a není schopna dodávat tolik jako v předchozích letech. Je tedy otázkou, zda dotčené modely budou mít IPS panel po celou dobu svojí produkce, nebo zda se situace v průběhu roku může měnit. To by bylo nepříjemné v tom, že recenze budou psané na tv s daným typem panelu, ale za pár měsíců se může prodávat s jiným, což pochopitelně změní její vlastnosti. 

    S příchodem miniLED se však mění označení jednotlivých produktových řad. Dosud prémiová řada “QLED” se posouvá do střední třídy a do prémiového segmentu Samsung nastupuje s řadou “Neo QLED”. Do ní patří miniLED televizory.

    Další přehledy:

    Historie

    Novinky v roce 2021

    Co je to miniLED

    Nejedná se o žádnou velkou revoluci, principiálně je to pořád klasická LCD LED tv. Změna je, že diody jsou několikrát menší než klasické LED.

    Hlavní výhodou oproti klasickému LED je vyšší počet stmívacích zón, díky kterému by tv měly mít menší problém s bloomingem (viditelné (a někdy rušivé) podsvícení, které je vidět když je světlý objekt na tmavém pozadí – například svítíci lampa během noci), klasickou neřestí LED panelů.

    Novinky 2021

    V roce 2020 Samsung 4K modelům odebral část funkcionality a nechal ji pouze u 8K televizorů. Z jeho pohledu to dává smysl, chtěl tlačit jejich prodeje. Nicméně část konkurence stejný krok neudělala a díky tomu vlastně Samsung opustil pozice ve 4K prémiovém segmentu, kterému dominovaly OLEDy a top řada LCD od Sony. Vypadá to, že letos chce svoji chybu napravit – minimálně u miniLED série. Ale zda se mu to povedlo, uvidíme až z recenzí. Sám jsem velice zvědavý.

    Standardní výbavou je HDMI 2.1, v plné specifikaci. To jest HFR (přenos vysoké snímkovací frekvence, které oceníte do budoucna hlavně u herních konzolí, stejně jako VRR (variabilní obnovovací frekvenci), ALLM (automatické přepnutí do herního módu po zapnutí konzole) a eARC (standard pro přenos zvuku v nejlepší kvalitě).

    Několik top modelů opět dostane do vínku One Connect Box. Zjednodušeně řečeno se jedná o krabičku do které vede napájecí kabel a lze do ní zapojit všechny ostatní vstupy (HDMI, síťový kabel atd…). Zejména při instalaci na zeď je to velmi estetické řešení. Trochu úsměvná je informace o dálkovém ovládání, které se dobíjí skrze sluneční svit a dokáže tak ušetřit xx za baterie. Milé gesto, ale když se podíváte na spotřebu u Samsung televizorů, tak zjistíte že patří mezi největší na trhu. Což je mimojiné daň za vysoký jas, který nabízejí.

    Jako každý rok můžeme nejspíš očekávat drobné vylepšení obrazového procesoru. Ačkoliv je (a to i u konkurence) vždy propagováno jako úžasný pokrok se zapojením AI atd.., ale v praxi je to spíše drobný krůček směrem kupředu. Rovněž v nabídce i nadále najdeme Filmmaker Mode, loňskou novinku u většiny televizí, která má zobrazovat filmy tak je zamýšleli přímo jejich autoři. V praxi se u většiny značek příliš neliší od režimu kino / film.

    Samsung bohužel nadále pokračuje ve svém křižáckém (a osamoceném) tažení vůči nejrozšířenějšímu HDR standardu Dolby Vision. Místo něj tlačí svůj HDR10+, který bohužel nemá zdaleka takovou podporu. Stejně jako loni Dolby Vision představilo Dolby Vision IQ, což je de facto jen přizpůsobení obrazu vašemu prostředí na základě senzoru okolitého jasu, tak letos Samsung chystá to stejné u HDR10+. Pod názvem HDR10+ Adaptive. Samsung nebude podporovat ani zvuk ve formátu Dolby Atmos – ale dokáže ho skrze eARC poslat do zařízení co ho dokáže přehrát.

    Operační systém Tizen. Jako každý rok i letos nás čeká nová verze. Z 5.5 se dostaneme na Tizen 6.0. Update se bohužel netýká starších modelů. Na druhou stranu to nevypadá na žádné revoluční změny. Nové rychlé menu pro zapnutí herních funkcí, ještě snadnější propojení počítače či notebooku s tv (reakce na obří množství home office všude po světě), snadná podpora video callů (ze stejného důvodu) a pár nových aplikací typu Samsung Health. Zachována zůstává podpora Apple AirPlay 2, bohužel podpora všemožných chytrých pomocníků do domácnosti – Google Assistant, Amazon Alexa atd… aktuálně není pro evropský trh. Snad se to v budoucnu pomocí některého z updatů změní. Na druhou stranu je u nás využití těchto technologických hraček výrazně menší než v zahraničí.

    Jak vidíte, kromě uvedení miniLED technologie je seznam novinek podobný jako každý rok. Pár malých reálných vylepšení a trocha přikrášlených marketinových prohlášení, bez většího reálného dopadu.

    Poslední zajímavou změnou je označení letošního roku v rámci modelové řady. Zatímco loni byla QLED řada QT, v roce 2019 QR at.., tak letos bude označena jako QA. Podobné je to u základních LCD řad. 2020 byla TU, 2019 RU a pro rok 2021 bude AU. Co k tomu Samsung vede nevím a doufám, že teď bude nově založenou posloupnost chvíli dodržovat, ať se zákazníkům snadno orientuje.

    Co se mi líbí, že na rozdíl od minulého roku Samsung dodržel číselné označení modelových řad. Co tím myslím? V roce 2020 Samsung přišel s modelem Q70T, který nebyl nástupcem Q70R ale Q60R. To stejné platilo i pro ostatní. Q80T, byl reálně nástupcem Q70R. Prostě meziročně došlo ke zhoršení všech modelů, přestože tomu modelové číslo neodpovídalo. Ze všech dostupných informací to vypadá, že nic takového nás letos nečeká a Q70A bude skutečně reálným nástupcem Q70T.

    Každopádně teď (duben – červen 2021) je super čas pro nákup modelů z roku 2020, za výborné ceny. To však nejspíš po prázdninách 2021 skončí (budou vyprodané) a uvidíme jak bude vypadat televizní trh a co nabídne konkurence. Samsung je největší prodejce tv celosvětově a marketing má zvládnutý na jedničku. Navíc většina kupujících je spokojen s lehce přesycenými barvami a extra živým obrazem, který podává. Na tom není nic špatného, trh si to žádá a kdo chce jiné podání barev může si ho nastavit. Já osobně mám Samsung rád. Umí relativně levné (cca půl roku od uvedení na trh, úvodní cena je šíleně nastřelená) obrazovky, s povedeným a jednoduchým operačním systémem. Pořád je trochu škoda, že trochu vzdává souboj o špičkové 4K televizory a plně se u TOP modelů soustředí na 8K.

    „Osekaná“ úhlopříčka 49 palců

    Jak je u Samsungu zvykem, tak tato velikost přináší jisté omezení. Konkrétně jen 50 Hz obnovovací frekvenci (i když daná modelová řada umí 100 Hz). Dále u vyšších řad (např. Q80A) slabší zvuk a mohou chybět i některé technologie (např. OTS – Object Tracking Sound nebo QSymphony). U 49kových panelů bývá reportován i horší jas a (pochopitelně) nižší počet stmívacích zón. Pokud jste omezeni fyzickým prostorem pro tuto velikost, bývá pro ni obvykle lepší volba Sony. Zkuste se podívat na náš velký test televizorů.

    Test televizorů 2021

    NázevKde koupitPřibližná cena (Kč)KontrastÚhlyBarvyKonstrukceDynamikaSystémHodnocení
    celkem
    1.LG 55G3Zjistit cenu5000095 %100 %85 %90 %90 %80 %
    91 %
    2.Samsung 55S95CZjistit cenu4000095 %100 %90 %90 %90 %80 %
    91 %
    3.Philips 55OLED908Zjistit cenu6000095 %100 %83 %90 %90 %80 %
    89 %
    4.Samsung 55S90CZjistit cenu3000095 %100 %80 %85 %90 %80 %
    88 %
    Recenze
    5.LG OLED55C3Zjistit cenu3500095 %95 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    Recenze
    6.Philips 55OLED818Zjistit cenu3000095 %80 %80 %85 %90 %80 %
    87 %
    7.LG OLED55C2Zjistit cenu2500095 %95 %75 %85 %90 %80 %
    86 %
    Recenze
    8.Sony 55A80LZjistit cenu5000095 %95 %75 %85 %90 %75 %
    85 %
    9.LG 55B3Zjistit cenu3000090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    Recenze
    10.Philips 55OLED718Zjistit cenu2800090 %95 %75 %85 %85 %80 %
    84 %
    11.Samsung 55QN95CZjistit cenu5000090 %70 %80 %90 %85 %80 %
    84 %
    12.Sony 65X95LZjistit cenu7000090 %70 %80 %85 %85 %80 %
    83 %
    13.Samsung QN90CZjistit cenu3000085 %70 %75 %85 %85 %80 %
    81 %
    Recenze
    14.TCL 55C845Zjistit cenu2300085 %60 %80 %80 %75 %75 %
    78 %
    Recenze
    15.Samsung 55QN85CZjistit cenu2300085 %60 %70 %85 %85 %80 %
    78 %
    Recenze
    16.Sony XR-55X90LZjistit cenu4000085 %60 %70 %80 %85 %75 %
    77 %
    17.Samsung 55Q80CZjistit cenu2200080 %60 %70 %80 %75 %80 %
    74 %
    Recenze
    18.TCL 55C745Zjistit cenu1900080 %60 %70 %80 %75 %75 %
    74 %
    19.Philips 55PUS8818Zjistit cenu2100040 %65 %60 %80 %75 %80 %
    63 %
    20.Samsung 55Q70CZjistit cenu2000050 %60 %50 %75 %75 %80 %
    62 %
    Recenze
    21.Samsung 55Q60CZjistit cenu1400050 %60 %45 %75 %60 %75 %
    57 %
    Recenze
    22.Samsung 55CU7172Zjistit cenu1000050 %55 %25 %70 %60 %75 %
    52 %
    Recenze

    Zajímavé funkce (vlastnosti)

    Ultraširoký pozorovací úhel – technologie co zlepšuje pozorovací úhly za cenu drobného zhoršení kontrastního poměru. Pokud sedíte přímo naproti obrazovce, není pro vás důležitá.

    Dual LED – jedna z nově promovaných technologií od Samsungu. O co se jedná? Podsvícení je tvořeno dvojicí diod, z nichž každá má jinou barevnou teplotu (víc info). První 5,000 ° K a druhá 20,000 ° K. Výhodou je fakt, že nedochází k takovému poklesu jasu, jako u běžného (jedno diodového řešení). Díky tomu lze očekávat zvýšení kontrastního poměru (odhadem o nějakých 5 – 10 %) oproti loňským modelům. Je přítomna ve střední řadě Samsungu a její smyslem je kompenzovat chybějící funkci „local dimming“ (česky označovaná jako „místní tlumení“). Vypadá užitečně, ale nejedná se o „špičku nabídky“ (kterou je u LCD právě Local dimming s velkým počtem stmívacích zón), což vám mohou někteří prodejci tvrdit.

    Object Tracking Sound (OTS) – případně jeho vylepšená verze OTS+ nebo OTS Pro, či letos naopak nová základní OTS Lite. Česky nazvané „Zvuk sledující pohyb“. Jejím smyslem je rozpoznat pohybující se objekt ve videu a snažit se zvuk přizpůsobit jeho pohybu. Zní to zajímavě, dle dostupných informací to tomu tak je i v praxi, ale za mě platí (hlavně u vyšších modelů), že i průměrné repro či soundbar za vyšší jednotky tisíc dokáže výrazně zlepšit zvukový projev přístroje. Rozdíl mezi jednotlivými verzemi je v tom kolik využívají zvukových kanálů. Lite má dva fyzické kanály (2.0) a 2 virtuální. Základní OTS má navíc horní kanál, OTS+ přidává boční kanály a vrcholné OTS Pro využívá plně 6.2.2. Obecně řečeno, čím vyšší funkce OTS, tím více repro v tv.

    Q-Symphony – jak možná víte, Samsung má rovněž soundbary, které pochopitelně doporučuje pro využít spolu se svými obrazovkami. Q-Symphony je pak funkce, která dokáže kombinovat reproduktory tv a soundbaru a tak docílit ještě zajímavějšího zvuku. Zní to zajímavě, uvidíme jaký bude dojem ve skutečnosti.

    Active Voice Amplifier – česky „Vylepšení dialogové stopy“, slouží k zlepšení hlasitosti dialogů, aby jim bylo lépe rozumět. Nečekejte zázraky v nějaké podobě má tuto funkci většina výrobců.

    Adaptive Picture – česky „Adaptivní obraz“ – v podstatě automatický jas, jak ho znáte z mobilu. Podle množství světla v místnosti upraví i jas obrazovky. Opět poměrně běžná záležitost.

    Ambient mode – už od roku 2018 se s touto funkcí u Samsungu setkáváme. Ve své podstatě si můžete na obrazovce nastavit interaktivní pozadí, takže když TV „není zapnutá“, splyne s okolní stěnou, protože na obrazovce zobrazuje texturu podobnou vaší stěně (samozřejmě ji musíte prvně nafotit a do tv uložit). Nově tu máme i Ambient mode+. Pokud jsem to pochopil správně tak jediný rozdíl, že vám umožní podrobnější a pokročilejší nastavení a plánování. Jsem zvědav až ho uvidím v praxi.

    Multi View – umí rozdělit vaši televizní obrazovku na dvě části. Na jedné polovině vidíte to co sledujete na obrazovce a na druhu část se zrcadlí displej telefonu. To může být velmi lákavá pro hráče, kdy mohou na části obrazovky sledovat video návod a na druhé hrát.

    Tap View – česky „Zrcadlení obsahu“, klasicky zobrazí displej vašeho mobilu přes celou obrazovku.

    Real Game Enhancer+ – Pod tímhle označením se skrývá variabilní obnovovací frekvence. Jejím smyslem je eliminace trhání  obrazu při hraní her s proměnlivou snímkovou frekvencí. Díky tomu je pohyb hladší a plynulejší a to i přes měnící se počet snímků za sekundu. Pokud chcete tv využívat pro časté hraní her, tuto funkci rozhodně chcete.

    FreeSync – můžete se setkat s dvěma implementacemi. FreeSync Premium a FreeSync Premium Pro. Ve skutečnosti existují tři. Základní FreeSync. Pak FreeSync Premium, který má navíc LFC (lower frame rate compensation), v jednoduchosti to znamená že VRR funguje i pokud je reálné FPS nižší než to co do dokáže obrazovka zobrazit (typicky se týká PC monitorů, které mají obnovovací frekvenci v určitém rozsahu např. 48 – 144 Hz). A FreeSync Premium Pro, to má LFC a podporu pro hraní v HDR.

    AI Upscale – Snaží se zlepšovat podání obrazu za pomoci strojového učení. Zjednodušeně řečeno se dívá zdali má podobnou scénu ve své databázi a jak má být ideálně zobrazena. Obecně spíše drobnější přínos, ale tyhle malé kousky skládačky posouvají obraz u nejvyšších řad o kus výše.

    4K Samsung miniLED QLED televize 2021

    Samsung QN95A

    Vrchol nabídky mezi 4K Samsung televizemi. MiniLED (ačkoliv bezpochyby nižší počet stmívacích zón než u 8K modelů). Má One Connect Box, obrazový procesor Neo Quantum Processor 4K, zvuk 4.2.2 70W. 100 Hz, přímé podsvícení FALD. Oproti roku 2020 tu máme plně 10 bitový panel (a to platí pro všechny letošní miniLED), loni nebyl ani ve vrcholné Q90T/Q95T. Obrazovka to bude dobrá, jediné čeho se bojím je vysoce nastavená cena. na rozdíl od 8K řady nebude mít podporu nového standardu WiFi 6 – 802.11ax. Má 3 USB porty.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55QN95A
    • Samsung 65QN95A
    • Samsung 75QN95A
    • Samsung 85QN95A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena je (za 55 palců, což je velikost u které cenu analyzuji i v dalších případech) naprosto šílená a začíná na 60 000 Kč. Je to daň za novou miniLED technologii a také součást cenové politiky Samsungu, které je ze začátku velmi agresivní. Pokud nemáte „neomezené zdroje“, tak koupi doporučuji až někde okolo hranice 35 000 Kč. Osobně si myslím, že cena finálně spadne až na polovinu úvodní částky a to 30 000 Kč.

    Samsung QN90A

    Nejspíše to stejné co QN95A, jen bez One Connect Boxu. Tak tomu bylo i v roce 2020 a Q90T a Q95T. Lehce horší je i zvukový výkon – 60 W (u QN95A je 70 W). Konfigurace repro 4.2.2 zůstává stejná. Má o jeden USB port méně než QN95A – tedy 2. Ale obrazově bych nečekal rozdíl. „Jen“ to není tak exkluzivní produkt jako QN95A. Existuje i varianta QN91A. Zdá se že kromě odlišného vzhledu, by měla mít i o něco vyšší počet stmívacích zón. Ultimate UHD Dimming Pro vs Ultimate UHD Dimming. V reálu v obraze nebude velký rozdíl a bude záležet na ceně obou přístrojů.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 50QN90A
    • Samsung 55QN90A
    • Samsung 65QN90A
    • Samsung 75QN90A
    • Samsung 85QN90A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena je 55 000 Kč. Tudíž 5 000 Kč dolů vůči QN95A. Pořád velmi agresivní cena, která neodpovídá tomu co za ni dostanete. Nebude trvat dlouho a bude pod 40 000 Kč. Ale reálně zajímavá cena pro koupi je stejně jako v předešlém případě okolo 35 000 Kč – tam se dostane okolo zimy 2021. A na konci svého životního cyklu v roce 2022 bude určitě pod 30 000 Kč. A za těchto podmínek by mohlo jít o zajímavou koupi.

    Samsung QN85A

    Můj soukromý favorit. Pořád miniLED, přímé podsvícení, 100 Hz a zvuk 2.2.2 60W. U zvukových parametrů je vidět i další pokles. Místo Object Tracking Sound+, je tu Object Tracking Sound. I tato bude mít podporu HDR10+, AV1 a AirPlay 2. Obrazový procesor je pořád Neo Quantum Processor 4K. Stejně jako v předchozích letech bude nejspíš nižší maximální jas (tomu odpovídá i specifikace Samsungu, která uvádí HDR 1500, zatímco vyšší modely mají HDR 2000. Nemyslím si, že by dosahovaly až takovýchto hodnot, ale rozdíl mezi nimi nejspíš bude.

    Velmi pravděpodobně bude mít lehce horší local dimming, dost možná jen softwarově (a ne počtem zón). Opět naznačuje specifikace Samsungu – Ultimate UHD Dimming u QN9xA a u QN85A je jen “Supreme UHD Dimming”. Přesto ze zkušeností z posledních let tipuji, že bude mít jen nepatrně horší obraz než QN90A/(95A) a přitom mnohem zajímavější cenu. Proto bude také mnohem více prodávaná. Bohužel jsem zatím neměl možnost tv reálně vidět a zahraničních recenzí je jen pár, ale v některých z nich se uvádí, že tv má IPS panel. Tak uvidíme jak to bude u nás a jaký typ panelu bude. To samozřejmě ovlivní doporučení a prodeje.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55QN85A
    • Samsung 65QN85A
    • Samsung 75QN85A
    • Samsung 85QN85A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena je 50 000 Kč. V případě, že tato tv bude mít finálně VA panel, tak by se mohlo jednat o jeden z nejzajímavějších modelů z nabídky. A to právě z poměru cena výkon. Jak si můžete přečíst výše, výbava je docela bohatá. A cena půjde docela rychle dolů. Pod 30 000 Kč to bude zajímavý nákup a finální cena v koncové životní fázi (jaro 2022) bude stát určitě okolo 25 000 Kč. Na druhou stranu je nutno zmínit, že okolo 25 000 Kč můžete mít levnější OLEDy. A ty budou v podání černé vždy ještě lepší než miniLED.

    Srovnání parametrů Samsung miniLED QLED 4K 2021

    QN95AQN90AQN85A
    Dostupné velikosti55, 65, 75, 8550, 55, 65, 75, 8555, 65, 75, 85
    Rozlišení4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)
    Barevná hloubka10 bitů10 bitů10 bitů
    Typ paneluVAVA (i když se mimo EU objevují i IPS modely, doporučuji obezřetnost)IPS (kromě 85 palců, ta je VA)
    Typ podsvíceníPřímé (Quantum Matrix Technology)Přímé (Quantum Matrix Technology)Přímé (Quantum Matrix Technology)
    Podsvícení (interní označení)Ultimate UHD Dimming ProUltimate UHD DimmingSupreme UHD Dimming
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz100 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelanoanoano
    Dual LEDnenene
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 2000Quantum HDR 2000Quantum HDR 1500
    Obrazový procesorNeo Quantum Processor 4KNeo Quantum Processor 4KNeo Quantum Processor 4K
    Zvukový výkon70 W60 W (50″ 40 W)60 W
    Subwooferanoanoano
    Konfigurace reproduktorů4.2.24.2.2 (50″ 2.2)2.2.2
    Object Tracking Soundano (OTS+)ano (OTS+) (50″ Lite)ano (OTS)
    Q-Symphonyanoano (50″ Lite)ano
    Active Voice Amplifieranoanoano
    Operační systémTizenTizenTizen
    Wi-Fianoanoano
    Bluetoothanoanoano
    Bixbyanoanoano
    Herní režimanoanoano
    FreeSyncano (FreeSync Premium Pro)ano (FreeSync Premium Pro)ano (FreeSync Premium Pro)
    G-SYNCnenene
    Obraz v obraze (PiP)anoanoano
    Ambient módano (Ambient Mode+)ano (Ambient Mode+)ano (Ambient Mode+)
    AI Upscaling
    anoanoano
    HDMI444
    USB322
    ARCanoanoano
    eARCanoanoano
    One Connectanonene
    Tuner2x DVB-T2CS22x DVB-T2CS22x DVB-T2CS2

    4K Samsung QLED televize 2021

    Samsung Q80A

    Krok dolů v nabídce. Už nemá miniLED, obrazový procesor je “jen” Quantum Processor 4K. Zvuk zůstává stejný jako u QN85A, tedy 2.2.2 60W. Rovněž HDMI 2.1 a 100 Hz VA panel. Při vhodně nastavené ceně by to mohla být zajímá volba. Uvidíme jaký bude mít typ podsvícení, snad zůstane přímé.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55Q80A
    • Samsung 65Q80A
    • Samsung 75Q80A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena cca 45 000 Kč, ale už během prvního měsíce ji lze koupit pod 40 000 Kč. Ale i to je pořád vysoká cena. Osobně bych určitě počkal pod 30 000 Kč, reálně půjde nejpozději na jaře 2022 koupit někde okolo 22 – 23 000 Kč. A to je skutečně zajímavá cena, kdy nemalá část kupujících má jako finanční limit právě 20 000 Kč. A lehce nad touto hladinou by se mohla Q80A

    Samsung Q70A

    Pořád by měla mít 100 Hz panel (od 55 palců, ale to platilo pro Samsungy už několik posledních let). Každopádně jen boční (edge) podsvícení. Obrazový procesor Quantum Processor 4K, podpora HDR10+. Úspora je vidět na nižším počtu USB portů a klasickém stereo zvuku 2.0 20W. Celkově je to proti Q80A výrazný krok směrem dolů. Jak po stránce obrazu a stejně i zvuku.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 55Q70A
    • Samsung 65Q70A
    • Samsung 75Q70A
    • Samsung 85Q70A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena vypadá docela příjemně – 30 000 Kč. Opět doporučuji počkat. Už během podzimu/zimy věřím, že se dostane na úroveň 20 000 Kč a finálně by se mohla pohybovat okolo 15 000 Kč. Při této ceně to může být zajímavá volba pro nenáročné diváky nebo hráče – 100 Hz a QLED (bohatší barvy), ale boční podsvícení ji nedělá příliš použitelnou pro HDR a další náročnější obsah.

    Samsung Q60A

    Stejně jako v roce 2020 Q60T, i tahle bude mnohem blíž “klasické LCD” než QLED v plné své kráse. Jen 50 Hz panel s boční (edge) podsvícením pro všechny velikosti, obrazový procesor rovněž horší – Quantum Processor 4K Lite. Rovněž na HDMI 2.1 můžeme zapomenout, bude zde starší verze. Pro nenáročného diváka to nemusí být špatná volba, ale nejspíše narazí na to, že základní AU modely nebudou o mnoho horší a budou mít lepší cenu.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung QE43Q60A
    • Samsung QE50Q60A
    • Samsung QE55Q60A
    • Samsung QE65Q60A
    • Samsung QE75Q60A
    • Samsung QE85Q60A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena je 28 000 Kč. S ohledem na Q70A, která jen o málo dražší – přitom má 100 Hz a lepší obrazový procesor. Z toho plyne, že nákup Q60A dává smysl pokud bude aspoň o cca 3 000 Kč levnější než Q70A. Jinak věřím, že finálně (zima 2021/jaro 2022) spadne výrazně pod 15 000 Kč. Oproti klasickým LCD pořád nabízí lepší barvy, takže svoje kupce si teoreticky najít může. Ale konkurence z vlastních řad (Q70A) je prostě lepší volbou.

    Samsung The Frame 2021

    Oblíbený “umělecký” model se i letos dočká nové verze. Má být ještě tenčí než její předchůdce. Obrazově není zcela špatná. Obrazový procesor Quantum Processor 4K, 100 Hz panel s bočním podsvícením a HDMI 2.1. I audio by mělo být výkonnější než u základních modelů.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung The Frame QE43LS03A
    • Samsung The Frame QE50LS03A
    • Samsung The Frame QE55LS03A
    • Samsung The Frame QE65LS03A
    • Samsung The Frame QE75LS03A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Tady se musím přiznat, že si v odhadu věřím nejméně ze všech ostatní letošních modelů. Důvody jsou dva. Jednak letošní verze startuje +- za cenu loňské, tedy 28 000 Kč. Což je skutečně netradiční krok. A za druhé, tím jak se jedná o „uměleckou“ tv (myšleno designem), tak je těžké ji srovnávat podle kvality obrazu a dle toho určovat cenu. Můj osobní tip je, že dolů půjde, ale ne tak dramaticky jako ostatní modely. Takže během podzimu čekám pár tisíc dolů, ale nepředpokládám, že by se dostala pod hranici 20 000 Kč.

    Srovnání parametrů Samsung QLED 4K 2021

    Q80AQ70AQ60AThe Frame 2021
    Dostupné velikosti55, 65, 7555, 65, 75, 8543, 50, 55, 65, 75, 8543, 50, 55, 65, 75
    Rozlišení4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)
    Barevná hloubka8 bitů + FRC8 bitů + FRC8 bitů + FRC8 bitů + FRC
    Typ paneluVA (55 palců nejspíše IPS) VA VA VA
    Typ podsvíceníPřímé (Direct Full Array 8x)Boční (Mega Contrast)Boční (Mega Contrast)Boční (Mega Contrast)
    Podsvícení (interní označení)Supreme UHD DimmingSupreme UHD DimmingSupreme UHD DimmingSupreme UHD Dimming
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz50 Hz100 Hz (55 palců a větší)
    Ultraširoký pozorovací úhelanoneneano
    Dual LEDneanoanoano
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 1500Quantum HDRQuantum HDRQuantum HDR
    Obrazový procesorQuantum Processor 4KQuantum Processor 4KQuantum Processor LiteQuantum Processor 4K
    Zvukový výkon60 W20 W20 W40 W
    Subwooferanonenene
    Konfigurace reproduktorů2.2.2 2.02.04.0
    Object Tracking Soundanoano (OTS Lite)ano (OTS Lite)ano (OTS Lite)
    Q-Symphonyanoano (Q-Symphony Lite)ano (Q-Symphony Lite)ano
    Active Voice Amplifierano anonene
    Operační systémTizenTizenTizenTizen
    Wi-Fianoanoanoano
    Bluetoothanoanoanoano
    Bixbyanoanoanoano
    Herní režimanoanoanoano
    FreeSyncano (FreeSync Premium Pro)ano (FreeSync Premium Pro)ano (FreeSync Premium Pro)ano (FreeSync Premium Pro)
    G-SYNCnenenene
    Obraz v obraze (PiP)anoanonene
    Ambient módano (Ambient Mode+)ano (Ambient Mode+)ano (Ambient Mode)ano (Ambient Mode+)
    AI Upscaling
    anoanoanoano
    HDMI4434
    USB2222
    ARCanoanoanoano
    eARCanoanoanoano
    One Connectnenenene
    Tuner2x DVB-T2CS22x DVB-T2CS2DVB-T2CS2DVB-T2CS2

    4K Samsung LED televize 2021

    Důležité info hned v úvodu. Z pohledu obrazu není mezi jednotlivými modely AU řady rozdíl. To kde se mezi sebou liší je výbava. A to zejména zvuk, softwarové funkce i fyzický hardware (počet USB portů). Dalším důležitým rozdílem je schopnost nahrávat pořady na disk, kterou má jen řada AU9000! Pozor na to, pokud je to pro vás důležité.

    Samsung AU9000

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 43AU9072
    • Samsung 50AU9072
    • Samsung 55AU9072
    • Samsung 65AU9072
    • Samsung 75AU9072

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Startovací cena při uvedení na trh je 20 000 Kč. To se nezdá jako mnoho, ale za takovou cenu můžeme mít v současné chvíli loňskou Q80T, která je výrazně lepší tv. Myslím že už během podzimu bude pod 15 000 Kč a finální cena bude někde okolo 12 000 Kč. Můžete ji chtít pokud míříte na levnou LCD a současně nechcete přijít o možnost nahrávat tv pořady jako u nižších řad.

    Samsung AU8000

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 43AU8072
    • Samsung 50AU8072
    • Samsung 55AU8072
    • Samsung 60AU8072
    • Samsung 65AU8072
    • Samsung 70AU8072

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    Při uvedení na trh stojí 18 000 Kč, tedy cca o 2 000 Kč méně než AU9072. Z pohledu obrazu mezi nimi de facto není rozdíl (ale to platí i pro základní řadu). Myslím že její finální cena po zimě 2021 bude atakovat 10 000 Kč. 

    Samsung AU7000

    U nás se bude prodávat i řada 7100, která je identická, liší se jen drobně vzhledem.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 43AU7102
    • Samsung 50AU7102
    • Samsung 55AU7102
    • Samsung 65AU7102
    • Samsung 75AU7102

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 55 palců)

    16 000 Kč. To je částka, kterou si za tuto tv řekl Samsung při uvedení na trh. Její cena půjde rychle dolů a už během podzimu bude k dostání za podobné peníze jako loňský TU712 – tedy zhruba 11 000 Kč. A to je velice rozumná cena za tento přístroj. Stejně jako loňské roky bude ideální volbou pro nenáročné diváky klasického tv vysílání, kterým nabídne výtečný poměr ceny a výkonu. Řada 7 je u Samsungu poslední roky dlouhodobě nejprodávanější. A já musím uznat že chápu proč. V této cenové hladině nic lepšího nekoupíte. Škoda, že Samsung není takto úspěšný i mezi dražšími televizory.

    Srovnání parametrů Samsung LCD 4K 2021

    AU9000AU8000AU7000
    Dostupné velikosti43, 50, 55, 65, 7543, 50, 55, 60, 65, 7043, 50, 55, 65, 75
    Rozlišení4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)4K (3,840 x 2,160)
    Barevná hloubka8 bitů + FRC8 bitů + FRC8 bitů + FRC
    Typ paneluVAVAVA
    Typ podsvíceníBoční (Mega Contrast)Boční (Mega Contrast)Boční (Mega Contrast)
    Podsvícení (interní označení)UHD DimmingUHD DimmingUHD Dimming
    Obnovovací frekvence50 Hz50 Hz50 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelnenene
    Dual LEDnenene
    HDR (High-Dynamic Range)základnízákladnízákladní
    Obrazový procesorCrystal Processor 4KCrystal Processor 4KCrystal Processor 4K
    Zvukový výkon20 W20 W20 W
    Subwoofernenene
    Konfigurace reproduktorů2.02.02.0
    Object Tracking Soundano (OTS Lite)nene
    Q-Symphonyanoanoano
    Active Voice Amplifiernenene
    Operační systémTizenTizenTizen
    Wi-Fianoanoano
    Bluetoothanoanoano
    Bixbyanoanone
    Herní režimanozákladnízákladní
    FreeSyncano (FreeSync)nene
    G-SYNCnenene
    Obraz v obraze (PiP)nenene
    Ambient módano (Ambient Mode)ano (Ambient Mode)ne
    AI Upscaling
    nenene
    HDMI333
    USB221
    ARCanoanoano
    eARCanoanoano
    One Connectnenene
    TunerDVB-T2CS2DVB-T2CS2DVB-T2CS2

    8K Samsung miniLED QLED televize 2021

    Samsung QN900A

    To nejlepší co Samsung mezi televizory v roce 2021 nabízí. Bohužel pro nás 8K rozlišení a opravdu vysokou cenu. Díky tomu se jich u nás nejspíše prodá je minimum kusů. Kromě vylepšené verze obrazového procesoru – Neo Quantum Processor 8K, zaujme i svými audio schopnostmi. 6.2.2 80W výkonu je na poměry televizorů impozantní řešení. Samozřejmostí je 100 Hz VA panel, vysoký počet stmívacích zón a HDMI 2.1. Z hledisku designu je přítomný i One Connect Box. 

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 65QN900A
    • Samsung 75QN900A
    • Samsung 85QN900A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 65 palců)

    U Samsungu platí, že u nejvyšších modelů není poměr ceny a výkonu příliš zajímavý. A to platí i v tomto případě. Startovací cena za 65 palců (základní velikost) je 150 000 Kč, což je o polovinu více než jen o málo horší model QN800A. Pokud chcete 8K televizi a záleží vám na vašich penězích tak počkejte, než se cena dostane pod polovinu, tedy na úroveň cca 70 000 Kč. Do té doby nad ní za mě nemá ani cenu uvažovat.   

    Samsung QN800A

    Krůček níže oproti top modelu. Rozdíl je primárně v audiu – 4.2.2 70W je velice slušné, ale přece jen krok směrem níže. Rovněž bude nižší jas. počet stmívacích zón vypadá, že by mohl být stejný. Zbytek výbavy zůstává stejný, včetně One Connect Boxu.

    Dostupné velikosti:

    • Samsung 65QN800A
    • Samsung 75QN800A
    • Samsung 85QN800A

    Cena, aneb kdy dává smysl ji kupovat

    (zjistit aktuální cenu na Heureka.cz ve velikost 65 palců)

    Startovací cena za 65 palců (to je zde nejmenší velikosti) je lehce nad 100 000 Kč. Pokud pominu situace kdy vám na penězích nezáleží, tak za těchto podmínek nemohu koupi doporučit. V kontextu současné nabídky obsahu ve 4K a 8K, mi jako cena kdy se dá nad koupí uvažovat někde v rozmezí mezi 50 – 60 000 Kč. Na tu cenu se nejpozději do začátku roku 2022 dostane. Za podobnou se totiž prodává i loňský předchůdce. Ale i tak si myslím, že 65 palcový 4K OLED je pro většinu uživatelů lepší volbou za rozumné peníze.

    Srovnání parametrů Samsung QLED 8K 2021

    QN900AQN800A
    Dostupné velikosti65, 75, 8565, 75, 85
    Rozlišení8K (7680 x 4320)8K (7680 x 4320)
    Barevná hloubka10 bitů10 bitů
    Typ paneluVAVA
    Typ podsvíceníPřímé (Quantum Matrix Technology Pro)Přímé (Quantum Matrix Technology Pro)
    Podsvícení (interní označení)Ultimate 8K Dimming ProUltimate 8K Dimming Pro
    Obnovovací frekvence100 Hz100 Hz
    Ultraširoký pozorovací úhelAnoAno
    Dual LEDNeNe
    HDR (High-Dynamic Range)Quantum HDR 3000Quantum HDR 2000
    Obrazový procesorNeo Quantum Processor 8KNeo Quantum Processor 8K
    Zvukový výkon80 W70 W
    SubwooferAnoAno
    Konfigurace reproduktorů6.2.24.2.2
    Object Tracking SoundAno (OTS Pro)Ano (OTS+)
    Q-SymphonyAnoAno
    Active Voice AmplifierAnoAno
    Operační systémTizenTizen
    Wi-FiAnoAno
    BluetoothAnoAno
    BixbyAnoAno
    Herní režimAnoAno
    FreeSyncAno (FreeSync Premium Pro)Ano (FreeSync Premium Pro)
    G-SYNC
    Obraz v obraze (PiP)AnoAno
    Ambient módAno (Ambient Mode+)Ano (Ambient Mode+)
    AI Upscaling
    AnoAno
    HDMI44
    USB33
    ARCAnoAno
    eARCAnoAno
    One ConnectAnoAno
    Tuner2x DVB-T2CS22x DVB-T2CS2

    Co bych z Samsung tv nabídky pro rok 2021 kupoval já

    Bavím se o hypotetické situaci, že už nejsou k sehnání Samsung modely z roku 2020 a zároveň (psáno začátkem května 2021) neznám přesnou a kompletní nabídku konkurence. Za mě se velice pravděpodobně bude opakovat situace z posledních let, kdy Samsung bude dominovat v nižší až střední třídě nabídky. Obrazově srovnatelného Sony bude nejspíš zase až po řadu X90J dražší, LG je rovněž o něco málo dražší a hlavně díky využití odlišného typu panelu cílí na trochu jiné publikum/využití.

    Chci špičkovou televizi v ceně okolo 40 000 Kč

    V této cenové hladině se můžete dostat na 65 palcový OLED. Teoreticky v této cenové hranici bude mít Samsung 65QN90A. Proč teoreticky? V době uvedení na trh stojí nerozumných 70 000 Kč. A za druhé je otázka, zda se miniLED tv bude schopna OLEDu přiblížit. Určitě bude mít vyšší jas, ale s OLEDí černou se rovnat nemůže a navíc je u Samsung stále chybějící podpora Dolby Vision. Cenově to vidím, že bude muset být o hezkých pár tisíc levnější než srovnatelný OLED, aby se jednalo o zajímavou alternativu.

    Chci kvalitní televizi do 30 000 Kč

    Tady by mohla být zajímavá Samsung Samsung 65QN85A. Zatím je s cenou výrazně výše, ale podle mě nebude trvat velmi dlouho a bude ji možné koupit pod 30. Pokud chcete sledovat kvalitní zdroje ve 4K typu Netflix na větší obrazovce, tak teoreticky ještě Samsung 65Q80A. Ta je levnější a její loňská předchůdkyně Q80T byla velmi rozumnou volbou. 100 Hz VA panel, přímé podsvícení … Ale Dolby Vision bude stále chybět.

    Chci tv do 20 000 Kč

    Tady to vidím buď na Samsung QE55Q80A (tedy menší velikost z předešlé kategorie) – když budete sledovat kvalitní obsah. Nebo naopak jít s obrazem níže a velikostí výše. Zejména pokud budete sledovat klasické tv vysílání a do toho sem tam nějaký film. Ať už Samsung QE65Q70A, či časem by se této hranici mohla dokonce blížit i Samsung UE75AU7172. Jen pozor, že zde přijdete o 100 Hz a QLED barvy – na druhou stranu je skutečně obří velikost za velice rozumné peníze. Znám několik případů velkých rodinných domů, kde je sledovací vzdálenost blízká pěti metrům. A za těchto podmínek je to ideální velikost i pro sledování běžného tv vysílání.

    Do 15 000 Kč

    Tam časem spadne slušná Samsung UE65TU8502. Velká úhlopříčka a je při dostatečné vzdálenosti vhodné pro klasické tv vysílání.

    Do 10 000 Kč

    Jako už několik posledních let, tak ani letos nemám pochyby o tom, že zde bude Samsung totálně vládnout. Konkrétně modely Samsung UE55AU7172 a Samsung UE55AU7072. A pochopitelně dokud nezmizí z trhu (a pokud bude levnější) je ideální volbou loňská Samsung UE55TU7172. Meziročně v této řadě dochází k minimálním změnám.

    Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

    4.3/5 16 hodnocení

    Přihlašte se do newsletteru a
    získejte super tipy do emailu

    Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

    Co můžete čekat?

    1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
    2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
    3. Rady k nakupování
    4. Nové recenze produktů
    5. Nové srovnávací testy
    6. Tyto e-maily jsou zdarma
    7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
    Načítáme ...

    Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

    Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

    Budeme rádi za vaše názory a připomínky

        Přidejte váš dotaz nebo recenzi

        Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

        Covybrat.cz
        Logo