INZERCE

Muzeum nákladních automobilů Tatra získalo první cenu v kategorii muzejní počin. Foto: Tatra muzeum

Muzeum nákladních automobilů Tatra: první cena v Národní soutěži muzeí

Asociace muzeí a galerií ČR v rámci 20. ročníku Národní soutěže muzeí ocenila Muzeum nákladních automobilů Tatra první cenou. To otevřelo brány návštěvníkům v listopadu minulého roku a ihned se stalo vyhledávaným cílem fanoušků historie automobilismu.

Výsledky Národní soutěže muzeí Gloria musaealis vyhlašuje Asociace muzeí a galerií ČR každoročně při příležitosti Mezinárodního dne muzeí, a to v několika kategoriích. Muzeum nákladních automobilů Tatra letos získalo první cenu v kategorii muzejní počin.

Foto: Tatra Trucks

Muzeum je umístěno ve zrekonstruované bývalé slévárně ze začátku 20. století. Industriálně vyhlížející dům byl zvolen jako důstojný stánek pro prezentaci historie výroby nákladních automobilů značky Tatra, která je považována za významné průmyslové dědictví.

V muzeu je vystavena i slavná Tatra z rallye Paříž-Dakar. Foto: Tatra muzeum

Expozice muzea je rozdělena do 14 tematických celků, a to jak chronologicky, tak podle zaměření. K vidění je na osm desítek užitkových a nákladních automobilů, přičemž exponáty jsou doprovázeny velkými grafickými a informačními plochami, videomappingem a prvky virtuální reality.

Expozici doplňují interaktivní prvky a prvky virtuální reality. Foto: Tatra muzeum

Muzeum doplňuje původní Technické muzeum Tatra, které se nadále věnuje především osobním vozům této značky.

Historie muzea

Jedním z impulsů pro vybudování nového muzea bylo rozšíření dosavadní kolekce automobilů o tzv. Hlachovu sbírku čítající několik desítek exponátů.

Foto:: Tatra muzeum

Budování nového muzea začalo v roce 2019 a vyšlo na 171,1 milionu korun. Největší část nákladů, 105 milionů korun, pokryly peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Šesti miliony přispěl stát, zbytek pokryl rozpočet Moravskoslezského kraje.

Většina exponátů pochází ze sbírek společnosti Tatra Trucks, která muzeu poskytla budovu i přilehlý pozemek.

Jana Bartošová