Sonda InSight už nezvládá bojovat s prachem, do konce roku ukončí činnost

Sonda InSight už nezvládá bojovat s prachem, do konce roku ukončí činnost
Fotografie: NASA
  • Měření „marsotřesení“ pomohlo pochopit stavbu Marsu i dalších planet
  • Kvůli prachu na solárních panelech klesla produkce energie na desetinu
  • V létě už nebude dost energie na provoz vědeckých přístrojů a časem přestane sonda reagovat úplně

Marťanský modul InSight podle NASA postupně ztrácí energii a předpokládá se, že vědecké operace ukončí ještě letos v létě. Tým sondy InSight očekává, že do prosince bude sonda nefunkční, čímž se uzavře mise, která dosud zaznamenala více než 1 300 marsotřesení. Naposledy o síle 5 stupňů, k němuž došlo 4. května.

Informace získané z těchto zemětřesení umožnily vědcům změřit hloubku a složení kůry, pláště a jádra Marsu. Kromě toho sonda InSight (zkratka pro Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) zaznamenala neocenitelné údaje o počasí a studovala zbytky dávného magnetického pole Marsu.

InSight změnil naše chápání nitra kamenných planet a připravil půdu pro budoucí mise,“ uvedla Lori Glazeová, ředitelka oddělení planetárních věd NASA. „To, co jsme se dozvěděli o vnitřní struktuře Marsu, můžeme aplikovat na Zemi, Měsíc, Venuši a dokonce i na kamenné planety v jiných slunečních soustavách.

Jak vypadá sonda v důchodu?

Kvůli sníženému přísunu energie tým brzy naposledy uvede robotickou ruku modulu do klidové polohy (tzv. „důchodcovská póza“) koncem tohoto měsíce. Rameno, které bylo původně určeno k rozmístění seismometru a tepelné sondy modulu, sehrálo v misi nečekanou roli. Kromě toho, že jej tým použil k zakopání tepelné sondy poté, co jí lepkavá marsovská půda způsobila problémy, použil rameno inovativním způsobem k odstranění prachu ze solárních panelů. Díky tomu mohl seismometr pracovat častěji, což vedlo k novým objevům.

Důvodem odchodu sondy do důchodu je jako u jiných přístrojů marťanský prach, který postupně pokryje solární panely. Při přistání sondy InSight produkovaly každý marťanský den neboli sol přibližně 5 000 watthodin, což by stačilo na napájení elektrické trouby po dobu jedné hodiny a 40 minut. Nyní produkují zhruba 500 watthodin za sol, což stačí na napájení stejné elektrické trouby po dobu pouhých 10 minut.

Pokud toto tempo poklesu pokračovalo setrvalým způsobem, pak někdy v létě už nebude dost energie pro vědecké přístroje a koncem roku přestane sonda reagovat úplně. Nicméně je zde šance, že poryvy větru mohou panely očistit, jak se to v minulosti stalo roverům Spirit a Opportunity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze