Najdete v nich mnohem víc bohatství než v těch pro starší a pokročilé. Mají totiž moc dospělému čtenáři otevřít perspektivy, na které už dávno zapomněl, probudit fantazii, kterou si odvykl používat, a zamyslet se nad věcmi, kterých si přestal všímat.


Tereza Horváthová: Sydney

Půvabně smutný příběh, který dětem vysvětlí, že ne každý má to štěstí, aby mohl vyrůstat v láskyplném prostředí. A rodičům připomene, jak se každým svým činem mohou na dětech podepsat. A že ne všechny děti mají odvahu a odhodlání jako malý Tonda, co tak trochu supluje mámu i tátu malému bráškovi Jendovi. Malé české město tu není pojmenováno. Něco podobného se totiž možná děje i ve vašem sousedství. 


J. K. Rowling: Vánoční prasátko

Malí čtenáři ani nedutají nad napínavým dobrodružstvím jednoho malého kluka, ti větší se dojímají nad hlubokým příběhem o přátelství a dětské čistotě i odvaze a žasnou nad dokonalou představivostí autorky Harryho Pottera.

A možná se i pousmějí nad neobvyklou motivací, jak si v životě víc vážit věcí a stát se tak trochu minimalistou. Existuje totiž říše, kde každá věc, kterou vyhodíte, rozbijete a nespravíte, nebo dokonce ztratíte, smutně pláče a čeká, kdy si na ni zase vzpomenete.


Maria Ana Peixe Dias: Venku

Jestli vás rodiče vychovávali stylem: „Fuj, nesahej na toho pavouka, nechoď tam, jsou tam mravenci, nesedej si do trávy, umažeš si kolena,“ měli byste si přečíst knihu Venku. Pomůže vám najít pozitivnější vztah k přírodě, vysvětlí souvislosti, které vás možná dosud nezajímaly, a zodpoví otázky, které už vás několikrát napadly, ale neměli jste se koho zeptat. A až se jednou vaše děti zeptají vás, budete vědět. Nebo jim věnujete tuhle knížku. 


Conn Iggulden: The Dangerous Book for Boys

Existuje i holčičí varianta The Daring Book for Girls od Andrey J. Buchanan. Potěší už na pohled – klučičí kniha je červená, holčičí modrá. Obě slouží jako zábavný průvodce vším, co kluci a holky potřebují v životě vědět, a jak jejich obal i název naznačuje, aktivity v nich rozhodně nejsou konvenční ani stereotypní.

Pro inspiraci tu jsou zmíněni i zásadní muži a ženy světové historie, ale třeba i skvělé rady, jak se k sobě navzájem chovat. Kupte obě a pak si je se svým klukem nebo holkou vyměňte. 


Jocko Willink: Warrior Kid

Tělocvik mu moc nejde, matika je děsně těžká a na školní výlet nemohl jet, protože ještě neumí plavat. A to už přitom chodí do páté třídy. Vlastně není divu, že třídní zloun Kenny šikanuje právě jeho.

V létě ale přijede strejda Jake, který je „supercool“. Je totiž (stejně jako autor) někdejším členem Navy Seals a rád si malého Marka vezme do parády. Skvělý návod pro děti i rodiče, kteří mají pocit, že by jejich dítě chtělo trochu zocelit a připravit na život, ale nikdo z nich vlastně neví, jak na to.