Perný den. Nezapomenutelný Josef Abrhám v konverzační hře nejen o manželství

22. květen 2022

Josef Abrhám ve výtečné herecké souhře s Josefem Somrem, Ivankou Devátou a Karolinou Slunéčkovou. Poslechněte si Perný den, vynikající původní rozhlasovou hru dánského autora Anderse Bodelsena. Vykresluje velmi živý portrét dvou manželských párů, které váže důvěrné přátelství už od dob vysokoškolských studií. Prověrka vzájemných vztahů přijde v okamžiku, kdy je jeden z obou mužů ve firmě nečekaně povýšen. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. 

Osoby a obsazení: Lars (Josef Abrhám), Kirsten (Ivanka Devátá), Henrik (Josef Somr), Zuzana (Karolína Slunéčková), on (Zdeněk Ornest) a ona (Jana Andresíková)
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Překlad: František Fröhlich
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1968

Perný den Anderse Bodelsena je sondou do všedního života dvou manželských párů z dánské střední třídy z poloviny 60. let. Titul hry ironicky odkazuje na slavný hit populárních Beatles. Také hrdinové Bodelsenovy rozhlasové hry, Lars, Kirsten, Henrik a Zuzana mají za sebou „perný den“, během kterého byl Henrik ve firmě povýšen na pozici náměstka. Kariérní úspěch oslaví společným večírkem, který se brzy stane příležitostí, porovnat navzájem svoje domnělé životní úspěchy a prohry.

Začne se šampaňským, pokračuje pivem a končí u whisky, mezitím se vzpomíná, gratuluje a taky tančí. A nad tím vším visí nevyřčená otázka, co všechno se Henrikovým postupem pro přátele vlastně mění…

Českou rozhlasovou verzi natočil v překladu Františka Fröhlicha režisér Josef Červinka v roce 1968. Zahráli si v ní Ivanka Devátá, Karolina Slunéčková, Josef Somr a Josef Abrhám. Především posledně dva jmenovaní využívají v civilně pojaté inscenaci výtečnou hereckou souhru, kterou v té době pěstovali v souboru Činoherního klubu v Praze.

Čtěte také

Mimořádně zařazenou reprízou hry Anderse Bodelsena Perný den připomínáme herecké umění Josefa Abrháma, který zemřel v pondělí 16. května ve věku 82 let.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.