INZERCE

Výkonný ředitele (COO) společnosti Rheinmetall Thorsten Kutz. Foto: Thorsten Kutz

Velká záhada v Německu. Šéf zbrojovky, která nabídla zbraně Ukrajině, byl čtyři dny nezvěstný

Manažer významné německé firmy zmizí a po čtyřech dnech je objeven v opilém stavu. Pozadí jeho zmizení je zcela nejasné. Výbušné však je, že jde pravděpodobně o Thorstena Kutze, šéfa zbrojovky Rheinmetall. Jeho společnost nedávno předložila německé vládě nabídku na velkou dodávku zbraní pro Ukrajinu, kterou okupují Rusové.

Třináctého května německá policie zveřejnila zprávu o pohřešované osobě.

„Policie v Kasselu v současné době pátrá po pohřešovaném 51letém Thorstenu K.“

Thorsten K. se nedostavil do práce a nedodržel příchod na žádnou z domluvených soukromých schůzek. Jeho kolegové z práce proto informovali policii. K. by „mohl potřebovat lékařskou pomoc“, dodali.

Snímek Thorstena Kutze poté, co po něm bylo policií vyhlášeno pátrání jako po nezvěstném. Po jeho nálezu byl jeho obličej rozostřen. Foto: Policie Kassel

Policie posléze zveřejnila fotografii. Na snímku je pohřešovaný K., jak ve čtvrtek večer vybírá peníze z bankomatu v Kasselu.

Fotografie i popis pohřešované osoby naznačily, že se jedná o Thorstena Kutze, výkonného ředitele (COO) společnosti Rheinmetall od ledna 2022.

„Podle dosud provedeného vyšetřování pohřešovaná osoba vybrala peníze z bankomatu EC na ulici Kirchweg 31 v Kasselu v 0,18 v noci na čtvrtek 12. května. Zatím nenejsou k dispozici žádné informace, kde se 51letý muž v současné době nachází, a proto úředníci komisariátu kasselské kriminální policie, který je odpovědný za případy pohřešovaných osob, nyní žádají veřejnost o informace. Thorsten K. je 1,85 metru vysoký, štíhlý, má středně hnědé vlasy a nosí brýle. Naposledy měl na sobě šedou košili s dlouhým rukávem s červeným logem na hrudi, modré džíny, hnědé tenisky Nike a tmavě modrou bundu. Ve středu večer byl 51letý muž na cestě s pronajatou elektrickou koloběžkou skútrem od společnosti Tier. Každý, kdo může dát vyšetřovatelům komisariátu 11 stopy k místu pobytu Thorstena K., kontaktujte prosím policejní ředitelství v severním Hesensku nebo jinou policejní stanici,“ oznámila policie.

Kutzova společnost krátce před tím nabídla německé vládě, aby připravila dodávku 88 renovovaných hlavních bojových tanků Leopard 1 a 100 bojových vozidel pěchoty Marder na Ukrajinu.

Podle listu Bild zná Kutz vojenská tajemství Bundeswehru a údajně měl sám pod palcem dodávku bévépéček Marder. Spolkový úřad pro ochranu ústavy ho prý podle listu označil dokonce za tajného agenta.

Obavy proto panovaly velké. Byl Kutz unesen? Stalo se mu něco? Nebo jde „pouze“ o jeho soukromou záležitost?

Po čtyřech dnech přišla úleva.

„Thorsten K., který byl pohřešován od večerních hodin minulého čtvrtka, byl dnes v rámci rozsáhlého policejního pátrání nalezen živý a zdravý,“ napsala policie ve zprávě z 15. května.

Podle deníku Bild ho policejní hlídka našla ve vozidle poblíž výstavních hal v Kasselu. Kutz byl pod silným vlivem alkoholu a musel být ošetřen lékařem.

„Policejní ředitelství Severního Hesenska by rádo poděkovalo všem občanům, kteří se podíleli na hledání Thorstena K. Zástupci médií jsou žádáni, aby odstranili fotografii Thorstena K. z mediálního pokrytí nebo ji anonymizovali v online médiích,“ oznámila policie.

Pozadí Kutzova zmizení je podle německých médií stále zcela nejasné. Spolkový kriminální úřad (BKA), Úřad na ochranu ústavy (Verfassungsschutz), Spolkové státní zastupitelství (Generalbundesanwalt) a společnost Rheinmetall se k záležitosti nechtěly vyjádřit.

(hrb)