Praví andělé: Vnoučata zachránila své babičce život. Chlapci předvedli ukázkovou reakci na krizovou situaci

Fotografie: Depositphotos

Dva bratři zachránili život své babičce, když jí dali umělé dýchání a provedli masáž srdce. To by možná každý nezvládl.

Kluci si rychle uvědomili, že musí ihned jednat, a tak vznikl tento poučný příběh. Chlapec z Kanady Kian Wu dostal u příležitosti svých 10. narozenin neobvyklý dárek. Kian a jeho mladší bratr, sedmiletý Graison, se dlouho chtěli naučit, jak provádět umělé dýchání a srdeční masáž v případě náhlé zástavy srdce. Jejich matka, která pracovala jako zdravotní sestra, se nakonec rozhodla, že je to naučí.

Štěstí, že je to matka naučila

„Když jsem svým synům vyprávěla o umělém dýchání a revitalizaci srdce, myslela jsem, že to nikdy nebudou potřebovat. Nebo spíš jsem si to nedokázala představit,“ řekla maminka těchto dvou chlapců. O necelých pět měsíců později museli chlapci uplatnit své nové znalosti. Toho dne se Kian a Graison rozhodli, že navštíví svoji milovanou babičku. Nejprve spolu poobědvali v kavárně, pak se vydali na procházku po městě a večer se vrátili domů.

Po večeři se všichni tři usadili na gauč a dívali se na televizi. Po chvíli ale dostali hlad, a tak požádali babičku, jestli by jim neudělala něco k jídlu. Otočili se k ní a byli v takovém šoku, že málem zapomněli mluvit. Babička seděla nepřirozeně se sklopenou hlavou a nemohla dýchat. Z jejího hrdla vyšel nesrozumitelný zvuk. Chlapcům hned došlo, že babička omdlela, a začali volat mamince. Ale ta jim telefon nezvedala.

Zachránili jí život

Kian si pak vzpomněl, co je naučila jejich matka, a začal babičce dávat umělé dýchání. Graison zavolal záchrannou službu a řekl zdravotníkům, co se stalo, a nadiktoval adresu své babičky. Na radu záchranných složek chlapci položili babičku na podlahu. Graison ji začal oživovat a Kian pokračoval v umělém dýchaní. Sanitka přijela během 10 minut. Zdravotníci museli použít defibrilátor, a to celkem čtyřikrát, než její srdce opět začalo bít.

Fotografie: Depositphotos

Když se babička čtvrtý den probrala k vědomí, poděkovala lékařům. Překvapilo ji, když jí řekli, že by měla nejprve poděkovat svým vnoučatům. Poté podstoupila úspěšnou operaci, při níž jí byl implantovaný kardiostimulátor, a brzy nato ji propustili domů. Kian a Graison Wu byli oceněni cenou All-Saskatoon Hospital Physician Award. A jejich babička jim nikdy nepřestane být vděčná.

Zdroj: Elcomercio

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]