Jak dlouho vydrží brzdové destičky? Nevyplatí se je ignorovat

Přidat na Seznam.cz

Brzdy jsou těmi součástmi automobilu, na které většina lidí obvykle zapomíná. Ještě více se zapomíná na brzdové destičky, přestože hrají zásadní roli pro zdraví vašeho vozu i pro bezpečnost vaši a vaší rodiny.

Ačkoli mnozí přisuzují brzdnou schopnost vozu celému brzdovému systému, brzdové destičky jsou viníky, za které byste měli být nejvíce vděční, píše web the Drive. Třecí plocha brzdového obložení, která je vtlačena do brzdového rotoru, zastavuje pohyb vozu. Stejně jako pneumatiky, olej, chladicí kapalina a baterie se i brzdové destičky časem a používáním opotřebovávají. Určení životnosti brzdových destiček se však nezasvěceným může zdát navenek složité.

Ve skutečnosti je to docela snadné, stejně jako určení, kolik životnosti vám ještě zbývá v brzdových destičkách.

Jaké jsou typy brzdových destiček?

Brzdové destičky se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, přičemž všechny lze rozdělit do tří typů: nekovové organické, polokovové a keramické. Každá varianta brzdových destiček má své výhody a nevýhody v závislosti na vozidle a poslání řidiče. Pojďme se poučit.

Nemetalické organické

Neměli bychom si je plést s nebezpečně toxickými azbestovými brzdovými destičkami, nekovové organické brzdové destičky využívají organická vlákna uvnitř třecího povrchu brzdové destičky. Ačkoli jsou tišší než semi-metalické brzdové destičky, nekovové organické brzdové destičky se opotřebovávají nejrychleji ze všech brzdových destiček.

Semi-metalické brzdy

Semi-metalické brzdové destičky jsou nejčastěji používané brzdové destičky. Třecí plocha je tvořena zapuštěnými kovovými vlákny, která pomáhají snižovat vadnutí brzd při vysokém zahřátí. Ve srovnání s keramickými destičkami produkují větší množství brzdového prachu.

Keramické

Keramické brzdové destičky jsou ze všech nejdražší, ale je to proto, že nabízejí největší výkon a také dlouhou životnost. Tyto destičky jsou vyrobeny z keramiky a měděných vláken zabudovaných do třecí plochy. Jsou navrženy tak, aby odváděly teplo s menším úbytkem a snižovaly množství vylučovaného brzdového prachu.

Jak dlouho vydrží brzdové destičky?

Průměrné brzdové destičky jsou konstruovány tak, aby vydržely přibližně 90 000 kilometrů, i když styl jízdy, používání a okolní faktory hrají roli v jejich životnosti.

Brzdové destičky zaměřené na výkon vyměňují životnost za nadšenou jízdu a opakované zneužívání, zatímco výhodné brzdové destičky vyměňují životnost za cenovou dostupnost.

Každý výrobce osobních a nákladních automobilů a vozů SUV uvádí v návodu k obsluze nebo na svých webových stránkách, jak dlouho brzdové destičky vydrží. U brzdových destiček z náhradních dílů je jejich technická životnost uvedena na krabici, ve které jsou brzdové destičky dodávány.

Proč se brzdové destičky rychle opotřebovávají?

Tvrdé zastavení, prudké nárazy a špatně modulované brzdění levou nohou mohou mít vliv na stav vašich brzdových destiček. Mezi další proměnné patří vadné brzdové třmeny, vzduch v hydraulickém brzdovém potrubí nebo odstavení vozu na déle než rok.

Jak tedy poznáte, že jsou vaše brzdové destičky opotřebované?

Zjistit, že jsou vaše brzdové destičky kaput, je někdy až bolestně zřejmé. Můžete ztratit brzdný tlak a výkon, nebo pokud máte velkou smůlu, bourat.

Můžete také slyšet skřípavý zvuk vycházející z brzd. Brzdové destičky se skládají z třecího materiálu, který tlačí na brzdový rotor, aby zastavil vaši hybnost, z opěrné destičky, která se zasouvá do brzdového třmenu, a z drážky. Drážka je malá štěrbina, která po opotřebení a na konci své životnosti způsobí, že brzdy vydávají ostrý a nezaměnitelný pískavý zvuk.

Je výměna brzdových destiček náročná?

Ne! S trochou znalostí a několika málo nástroji je výměna brzdových destiček solidním kutilským projektem pro začátečníky. Pokud jste to nikdy předtím nedělali, poraďte se s nějakým průvodcem a dejte si na dokončení práce dostatek času, protože chcete mít jistotu, že ji provedete správně. Protože pokud se vám to nepodaří, tak se stane nehoda.

Výměna brzdových destiček zabere přibližně dvě až čtyři hodiny v závislosti na typu vozu, počtu vyměňovaných destiček a zásobě vašeho nářadí.

Zde jsou naše profesionální tipy, jak zjistit, zda jsou vaše brzdové destičky v pořádku.

  • Pokud skřípou, je čas na výměnu. Začne to tiše a v průběhu několika týdnů až měsíce se stane nesnesitelně hlasitým. Okamžitě je vyměňte.
  • Třecí plochu brzdových destiček můžete zkontrolovat i vizuálně. Zvedněte auto, sundejte kolo a pohledem do třmenu zjistěte, jak tlusté jsou vaše brzdové destičky. Pokud jsou téměř stejně tenké jako opěrná destička brzdového obložení, je čas je vyměnit.
  • Brzdové destičky vyměňujte v párech. Pomůže to zachovat rovnoměrný pocit z brzd a zabrání nerovnoměrnému opotřebení zbytku brzdového systému.

Zdroj: thedrive.com