Epidemiolog Roman Prymula řekl, jak moc jsou nebezpečné opičí neštovice. Dochází k šíření epidemického rázu. Popsal přenos z člověka na člověka

Roman Prymula
Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 5. 2022

Česká republika si zatím může oddychnout - dosud zde nebyl prokázaný žádný případ opičích neštovic, uvedl to v neděli Státní zdravotní ústav (SZÚ). Jeden podezřelý vzorek byl vyhodnocen jako negativní a žádné další podezření na výskyt onemocnění nemá ústav hlášený. Výskyt opičích neštovic v poslední době ohlásilo několik evropských zemí, mimo jiné Velká Británie, Španělsko, Portugalsko či Německo. Pro ŽivotvČesku.cz o nemoci a jejích rizicích pro člověka promluvil epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (58).

První podezření na opičí neštovice v Česku prověřoval SZÚ ve spolupráci s infekční klinikou pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Testy ale přítomnost viru neprokázaly. Odborné veřejnosti rozeslal SZÚ takzvaný algoritmus, tedy jednotný návod, jak postupovat při podezření na opičí neštovice. Dokument popisuje, jak mají lékaři odebrat vzorek, jakým způsobem s ním naložit a doručit k vyšetření v SZÚ. "Celý řetězec postupu dobře funguje, což jsme ověřili už na prvním případu podezření na tuto nákazu," uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová v tiskové zprávě.

Mezi první příznaky podle webu SZÚ patří horečka, zimnice, bolesti hlavy nebo svalů, po jednom až třech dnech se objeví typická vyrážka. Ta často postihuje nejprve obličej, poté se šíří i na další části těla.

"Opičí neštovice jsou chorobou, která je velmi podobná pravým neštovicím, které se v ČR v minulosti vyskytovaly, ale jejich závažnost je výrazně nižší. Historicky je to onemocnění, které se vyskytovalo v Africe a střední Africe zejména, takže jsou základní dva kmeny viru, které způsobují toto onemocnění. Je to klasický poxvirus, který v minulosti způsoboval variolu. Tato varianta způsobuje onemocnění u zvířat, zejména u opic. A to, co je poměrně raritní, zatímco v minulosti existovaly jednotlivé případy, které se podařilo úspěšně izolovat a léčit, v tuto chvíli dochází k šíření epidemického rázu," popsal pro ŽivotvČesku.cz odbornou veřejností uznávaný epidemiolog Roman Prymula.

Poprvé bylo onemocnění člověka nahlášeno v roce 1970 v Demokratické republice Kongo, následně v dalších zemích střední a západní Afriky. Případy mimo Evropu jsou spojeny buď s cestováním nebo dovozem zvířat. Virus se předává z člověka na člověka fyzickým kontaktem včetně sexuálního styku.

"Nemoc se v tuto chvíli šíří mezilidským kontaktem a budoucnost ukáže, jestli bude podobnou hrozbou jako covid. Onemocnění je poměrně závažné, když probíhá, na druhou stranu v tuto chvíli jsou preparáty, které ho mohou léčit," dodal pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnitví Roman Prymula s tím, že přenos nemoci může probíhat přímým kontaktem s krví, tělesnými tekutinami, kožními lézemi nakažené osoby či nedávno kontaminovanými předměty.

Nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny, většina pacientů se uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 procenta, u neočkovaných proti pravým neštovicím až deset procent. Ohroženi jsou zejména lidé s oslabenou imunitou, smrtnost je vyšší u dětí a mladých dospělých.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.