Ukrajina zakázala symboly ruské agrese a prodloužila válečný stav

foto Ruští vojáci hlídkují v Chersonu na jihu Ukrajiny 20. května 2022.

Kyjev - Ukrajinský parlament schválil zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát. Nejvyšší rada také prodloužila o 90 dnů válečný stav a všeobecnou mobilizaci, které vstoupily v platnost 24. února po zahájení ruské invaze.

Přijatý zákon zakazuje "propagandu ruského nacistického totalitního režimu" a používání symbolů ruské vojenské invaze „Z“ a „V“. Právní akt zároveň hodnotí Ruskou federaci jako teroristický stát.

V podmínkách válečného stavu má armáda poskytnuta rozšířená práva. Řadu pravomocí mají také úřady. Kapacity podniků a institucí včetně jejich pracovní síly mohou být využity k obranným účelům a může být zavedena pracovní povinnost. Úřady mohou také rozhodnout o zákazu vycházení, demonstrací nebo jiných hromadných událostí a omezit svobodu pohybu.

Podle agentury DPA řada odborníků považuje prodloužení válečného stavu za ukazatel toho, na jak dlouhé trvání bojů se Kyjev aktuálně připravuje.

Návrh ponechat obě opatření v platnosti předložil poslancům uplynulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident vyhlásil válečný stav 24. února pár hodin po ruském útoku a poté jej nechal dvakrát prodloužit vždy o 30 dní. Naproti tomu všeobecná mobilizace platila okamžitě na 90 dní.

Bělorusko násobí průzkum na ukrajinské hranici, Rusko chce obsadit celý Cherson

Běloruská armáda zintenzivnila průzkum na hranicích s Ukrajinou, v oblasti Volyně a Polesí, oznámila dnes ráno ukrajinská armáda. Rusko se připravuje obsadit zbytek Chersonské oblasti a postoupit do Záporoží. Podle britské rozvědky Rusové do své ofenzivy v Donbasu pravděpodobné nasadili nová bojová vozidla pro podporu tanků Terminator.

"Jednotky běloruské armády posílily průzkum, rozmístily další elektronická pozorovací zařízení do pohraničních částí Homelské oblasti," citovala z pravidelného ranního prohlášení ukrajinského generálního štábu agentura Unian.

Podle armády stále existuje nebezpečí raketových útoků a náletů z Běloruska na cíle v Ukrajině. Mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk řekl, že na pozicích na hranici, v Brestské a Homelské oblasti, je sedm běloruských praporů.

Náčelník generálního štábu běloruské armády Viktar Gulevič minulý týden ohlásil vyslání příslušníků sil speciálních operací na hranici s Ukrajinou.

Generální štáb ukrajinské armády na svém facebookovém účtu napsal, ze se Rusko připravuje obsadit zatím neokupované části Chersonské oblasti. Velké množství ruských vojáků se soustředí jižně od záporožského města Huljajpole.

Rusové se mohou připravovat k ofenzívě, při níž chtějí obsadit sever Chersonské oblasti a posunout se směrem k městu Záporoží. Soudí to americký Institut pro výzkum války (ISW), i když v sobotu nebyla ruská ofenzíva směrem k jihu patrná.

Správa Chersonské oblasti uvádí, že ruští okupanti doplňují jednotky na severu této části Ukrajiny vojáky z Archangelska a připravují se na boje v oblasti mezi Chersonem a Mykolajivem.

Ukrajinská armáda má také informaci, že Rusové rozmisťují rakety Iskander v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Jsou tam podle ní rakety Iskander-M krátkého doletu. Rusko také v této části své země navyšuje logistiku a opravuje základny.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února a tento týden ohlásilo dobytí oceláren Azovstal a tím celého města Mariupol na jihovýchodě země.

Britská rozvědka v dnešní aktualizované informaci k situaci na ukrajinských bojištích, kterou zveřejnilo na twitteru ministerstvo obrany, uvedla, že Rusko pravděpodobně nasadilo do ofenzivy v Donbasu ve směru na Severodoněck svou jedinou akceschopnou jednotku nových bojových vozidel BMP-T Terminator. Jejich přítomnost naznačuje, že do tohoto útoku je zapojené centrální uskupení vojsk, které jako jediné tato vozidla určená pro podporu tanků má. Nicméně podle Londýna není pravděpodobné, že by nasazení maximálně deseti Terminátorů mohlo nějak významně ovlivnit průběh operace.

Britská rozvědka v souvislosti s uvedenou informací připomněla, že ruské centrální uskupení vojsk utrpělo v první fázi invaze těžké ztráty při nezdaru probít se do Kyjeva.

Ukrajinská armáda poprvé zničila Rusům těžký samohybný minomet

Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil.

"Je to první dokumentárně potvrzené zničení samohybné zbraně této třídy, a to nejen v této válce, ale vůbec v moderních dějinách. Věřte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajině," citovala agentura z komuniké.

Rusové, kteří své síly soustřeďují především na dobytí Severodoněcka, touto zbraní ráže 240 milimetrů podle ukrajinské agentury zničili most mezi Severodoněckem a Lysyčanskem, než se ukrajinským obráncům podařilo zjistit umístění těžkého minometu poblíž města Rubižne a zničit jej, což se stalo v sobotu.

Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že k zaměření místa, kde se těžký samohybný minomet nacházel, "pomohli" svými záběry ruští propagandisté.

"Dík ruským propagandistům za pomoc při zaměření. Předvedli se a teď už není ani, co sbírat do pytlů. Tak dopadne každý!" ohlásil Hajdaj v narážce na skutečnost, že ruská armáda své mrtvé balí do pytlů.

"Tulipán" byl za komunismu zaveden i do výzbroje československé armády, patrně jen v počtu čtyř kusů. Do bojů byl nasazen v Afghánistánu a v Čečensku. Podle anglické verze internetové encyklopedie Rusové své minomety - nejtěžší zbraně svého druhu v současném světě - před několika lety modernizovali a zbývá jim devět kusů poté, co Ukrajinci u Rubižného jednu zbraň zničili. Dalších 410 kusů této zbraně má ale ruská armáda uloženo ve skladech.

Počet zjištěných obětí okupantů v Kyjevské oblasti se blíží k 1300

Počet zjištěných obětí zabitých ruskými silami v době okupace míst v Kyjevské oblasti se přiblížil k 1300. Podle agentury Unian o tom dnes informovala tisková služba oblastní správy policie v souvislosti s objevením dalších dvou civilistů zavražděných okupanty nedaleko Kyjeva.

"K dnešnímu dni policie v oblasti Kyjeva objevila a prozkoumala 1290 těl občanů, kteří zemřeli během bojů v regionu. Strážci zákona pokračují ve vyšetřování válečných zločinů okupantů," oznámila dnes oblastní policie.

V sobotu vyšetřovatelé a kriminalisté exhumovali těla dvou obyvatel obce Buzova. Oběťmi jsou postarší žena, která zemřela koncem února na dvoře svého domu, a její 27letý vnuk, jehož okupanti zabili v březnu. Oba příbuzní pohřbili na místním hřbitově.

Po stažení ruských jednotek z Kyjevské oblasti ukrajinská armáda a místní úřady našly hromadné hroby a množství obětí v řadě měst a vesnic. Tyto pozůstatky ruské okupace vyvolaly bouřlivé mezinárodní odsouzení, zejména kvůli stovkám povražděných civilistů v Buči. V Kyjevě už stanul před soudem první ruský voják, který se přiznal k zabití civilisty.

Válka na Ukrajině … SLEDUJEME ON-LINE

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď