Jan Jůn: Přežije britská vláda hrozící hospodářskou krizi?

22. květen 2022

Britové se obávají velkého zhoršení životní úrovně po nejnovějším oznámení, že inflace přesáhla devět procent a je na cestě k procentům deseti a mnozí z toho obviňují vládu a premiéra. S velmi výrazným nárůstem cen plynu a elektřiny, nemluvě o rekordních cenách pohonných hmot a nárůstu úroků na hypotékách, rodiny s nízkými příjmy leckde hlásí, že už neví, na čem šetřit, aby situaci přežily. Ohřívání versus něco k snědku je velmi těžké dilema.

Komentátorům i opozičním politikům je jasné, že vláda by měla odložit kroky k vyrovnání rozpočtu a pomoci obyvatelstvu v situaci zaviněné kombinací dopadů covidového zadlužení, brexitu a dalších faktorů. To zahrnuje trvající snahy o revizi takzvaného Severoirského protokolu brexitové dohody, podepsané premiérem Borisem Johnsonem, vydíraným nyní severoirskými unionisty. 

Čtěte také

Současně však hrozí premiérovi ústy předsedkyně Sněmovny reprezentantů Kongresu Nancy Pelosiové i Amerika. Pokud Británie podlehne nátlaku ulsterských unionistů, ohrozí to prý připravovanou obchodní dohodu s Amerikou, o kterou Londýn velmi stojí.

Mezitím jsou hraniční kontroly a byrokratické papírování netarifních omezení zodpovědné za 14procentní pokles britského exportu do Evropské unie. Hrozí to ztrátou 32 miliard dolarů pro britské výrobce a exportéry a mnohé firmy to nepřežijí. 

Kdo zorganizoval schůzku?

Situace je vážná i podle bývalého ministra zahraničí Jamese Hunta. Ten tvrdí, že – spolu s krizí a pádem důvěryhodnosti strany před příští týden očekávaným zveřejněním kritické zprávy státní úřednice Sue Grayové ohledně série večírků v sídle premiéra v době covidových omezení shromažďování – roste nebezpečí. Vládnoucím konzervativcům začíná hrozit perspektiva prohry v příštích volbách.

Čtěte také

To už podle Hunta ostatně naznačily nedávné volby místní ztrátou téměř pěti stovek konzervativních radních a nebezpečí zvyšuje i nynější minimální hospodářský růst. Pro stranu je výhra v příštích volbách „velmi vysokou horou ke zdolání“.

Hunt tvrdí, že nedostatky zdravotnictví, včetně domovů důchodců a zákazů návštěv během pandemie – zatímco vláda a premiérská kancelář popíjely na večírcích –, jsou jedním z důvodů ohrožení pozice strany před britskou veřejností. Dodejme, že Hunt je nyní jedním ze zkušených straníků, který by mohl vystřídat Johnsona. Pro toho se objevila po absenci dalších policejních pokut nová hrozba. V pátek zveřejnila televize Sky News zprávu, že premiér se před pár týdny setkal se Sue Grayovou a hovořili o její připravované kritické zprávě.

Jan Jůn

Experti dodávají, že pokud Grayovou pozval na setkání premiér, bude nyní čelit také kritice za pokus o ovlivnění procesu vyšetřování ilegálních večírků – to je přímo výzva k jeho rezignaci i přes snažení ohledně Ukrajiny. Oba nyní tvrdí, že schůzku zorganizoval ten druhý. Mezitím se snaží veřejnost uspokojit ministr financí Rishi Sunak. Prý nyní i přes odpor části strany plánuje slevy na topení v obydlích třem milionům nejchudších Britů a navíc i jednorázové snížení daní v podzimním rozpočtu. Zda to bude stačit a zda Johnson ještě bude premiérem, to se mezitím určitě dozvíme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.