Být single je zdraví prospěšné

Všichni vaši přátelé „někoho mají“. Vy pořád nic! Samota ale možná není tak špatná, jak se zdá. Bez partnerských závazků se totiž méně stresujete, více sportujete a můžete žít déle!

Nemáte teď žádný vztah a ani ho nehledáte? Vaše babička si možná dělá starosti s tím, že zůstanete na ocet, ale na stranu druhou si tím prokazujete velkou službu. Status single totiž zlepšuje vaše zdraví! Co díky němu (ne)děláte?

Více sportu rovná se lepší kondice

Svobodný versus zadaný. Kdo myslíte, že do posilovny a na běžeckou stezku vyráží častěji a s větším nadšením? Vaše tušení potvrzují poznatky britského výzkumu (1), které prezentuje magazín The Journal of Marriage and Family. Z něj jednoznačně vyplývá, že ženy bez vztahových povinností tráví sportem vice času. Doporučené denní a týdenní kvóty pro fyzickou aktivitu podle tohoto výzkumu totiž plní pouze 37 procent vdaných dam, což je oproti singles poloviční množství. Vidíte ten zásadní rozdíl?

Dobré skutky vám nejsou cizí

Osoby bez partnera obvykle bývají spojení se širším okruhem lidí. Silné sociální a přátelské vazby mají prospěšný zdravotní vliv, protože snižují riziko demence a upravují hodnoty krevního tlaku. Nezadaní tíhnou k dobrovolnictví. Nezištná pomoc druhým přináší pocity smysluplnosti, s čímž zase souvisí jakási vnitřní harmonie a delší očekáváná délka života. Alespoň tak to naznačuje studie zveřejněná v časopise American Journal of Preventive Medicine (2).

Stres? Ten si na vás nepřijde

Spousta vědeckých publikací prokazuje, že ženatí muži a vdané ženy mívají oproti singles o něco vyšší index tělesné hmotnosti. Kromě toho se také více stresují, což ohrožuje jejich zdraví mnoha různými způsoby (3). Takže ano, jste sice sami, což společnost možná trochu odsuzuje, ovšem ve finále jste optimističtější, štíhlejší a vlastně i spokojenější. A můžete žít déle! Není to příjemná kompenzace?

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1741-3737.2004.00029.x, (2) www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(20)30138-0/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4714799/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat